Νεανικός αιφνίδιος θάνατος: 3 ελληνικά νοσοκομεία εξετάζουν δωρεάν οικογένειες με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων

Νεανικός αιφνίδιος θάνατος: 3 ελληνικά νοσοκομεία εξετάζουν δωρεάν οικογένειες με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων

Kάθε μήνα 10 – 12 νέοι άνθρωποι χάνουν αιφνιδίως τη ζωή τους. Στο 65% των περιπτώσεων, αιτία του λεγόμενου αιφνίδιου νεανικού θανάτου είναι καρδιαγγειακές παθήσεις – κυρίως κληρονομικά καρδιακά νοσήματα – τα οποία ανακαλύπτονται εκ των υστέρων, δηλαδή μετά το θάνατο του παιδιού. Επιπλέον, για το 18 – 20% των θανάτων αυτών, τα αίτια δεν εξακριβώνονται ποτέ, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν οτι κατά μεγάλο μέρος οφείλονται επίσης σε κληρονομικά καρδιακά νοσήματα τα οποία δεν είχαν εκδηλωθεί, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση κληρονομικών νοσημάτων της καρδιάς και με τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου, που δεν είναι άλλα από τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.

Η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου

Με στόχο την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου που οφείλεται συνήθως σε κληρονομικές καρδιοπάθειες και πλήττει νέους, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η δημιουργία του «Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου»Το πόσο απαραίτητο είναι αυτό το Δίκτυο, μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, αν σκεφθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο περίπου 200 νέοι άνθρωποι.

Το Δίκτυο θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλος και θα περιλαμβάνει δύο άξονες, όπως τόνισαν όσοι το παρουσιάσαν σήμερα στο υπουργείο Υγείας, σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας και η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τι πρέπει να κάνουν οι οικογένειες που έχουν οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, το Δίκτυο θα αποτελείται από το Κέντρο Καταγραφής Αιφνίδιων Θανάτων και τα Κέντρα Διενέργειας Γονιδιακών Ελέγχων Οικογενειών με ανάλογο ιστορικό. Σ αυτά, οι πολίτες με οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου, θα μπορούν μετά από παραπομπή του θεράποντος γιατρού τους να υποβληθούν δωρεάν σε γονιδιακή εξέταση.

Τρία από τα κέντρα γονιδιακών ελέγχων θα λειτουργήσουν άμεσα στην Αθήνα, στο Ωνάσειο και στο Ιπποκράτειο και ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Τα στοιχεία των πολιτών με ιστορικό, θα καταγράφονται ηλεκτρονικά από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Τα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε ειδική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται στο δίκτυο γιατρών ογκολογίας, και στη συνέχεια θα προστίθενται στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Το σχέδιο είναι να επεκταθεί αυτό το δίκτυο σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ήδη το πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Ηράκλειου είναι έτοιμο να ενταχθεί στο δίκτυο και θα ακολουθήσουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων και της Πάτρας», τόνισε ο κος Γιαννοπουλος.

 

 

Ροή Ειδήσεων