Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρώτο μουσείο στην ΕΕ αισθητηριακά φιλικό στον Αυτισμό

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρώτο μουσείο στην ΕΕ αισθητηριακά φιλικό στον Αυτισμό

Η καλή είδηση της ημέρας είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προχωρήσει σε κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί αισθητηριακά φιλικό στον Αυτισμό. Η αισθητηριακή προσβασιμότητα συνίσταται στην προσαρμογή των συνθηκών για την δημιουργία μιας βέλτιστης εμπειρίας για τα άτομα στο φάσμα.

σημανση

 

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Περιλαμβάνει σημάνσεις, παροχή υποστήριξης, αισθητηριακούς χάρτες, εκπαίδευση του προσωπικού και άλλα εργαλεία που βοηθούν τα άτομα στο φάσμα και τους συνοδούς τους να προετοιμάσουν και να απολαύσουν την επίσκεψή τους στο ΕΜΣΤ, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την περίοδο 2020-21, σε συνεργασία με την ομάδα TheHappyAct που εστιάζει στην εξυπηρέτηση ατόμων στο φάσμα ή/και με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, ένας δημόσιος οργανισμός, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσιάζοντας έναν οδηγό αισθητηριακής προσβασιμότητας, που κάνει τον χώρο του μουσείου πιο ανοιχτό, πιο φιλικό, προσβάσιμο στα παιδιά που αντιμετωπίζουν το φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους. Για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί προτεραιότητα η συμπερίληψη στον Πολιτισμό και στην Τέχνη. Με την ένταξη των σχετικών προγραμμάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνεργασία με τους ανθρώπους που έχουν πλήρη γνώση των ζητημάτων προσβασιμότητας εφαρμόζονται οι βέλτιστες λύσεις, προκειμένου οι χώροι των μουσείων να συμβάλουν με καινοτόμες πρακτικές στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών με αυτιστικά άτομα».

Γιατρομανωλακης2

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό και παρακολούθησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο φάσμα και συνομίλησε με τους γονείς τους.

«Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε πριν δύο χρόνια στη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ έχει πλέον υλοποιηθεί και σήμερα είχα τη χαρά να το δω να εφαρμόζεται στην πράξη.

Συνομιλώντας με τους γονείς των παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού σήμερα, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για ολόκληρη την οικογένεια να σχεδιάζουμε πολιτικές καθολικής προσβασιμότητας στον πολιτισμό, μια προσπάθεια που εντατικοποιούμε και μέσω του Έργου ‘Πολιτισμός και Ποιότητα Ζωής’ που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό €27 εκατομμυρίων»

, δήλωσε μετά την επίσκεψή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Διαβάστε επίσης:

Τα μόνιτορ της Τζωρτζίνας “δείχνουν” τον ένοχο και αποκαλύπτουν πώς η 9χρονη πάλεψε σκληρά για να ζήσει

Old Enough: Γιατί «σαρώνει» η σειρά που εγκαταλείπει νήπια στο δρόμο για να δοκιμαστούν μόνα

«Δεν σκότωσα εγώ τα παιδιά» δηλώνει η Ρούλα μέσα από τις φυλακές – Η πρό(σ)κληση στον Μάνο

 

Ροή Ειδήσεων