Το όραμα ενός γυναικολόγου και η Stoiximan ανατρέπουν τα δεδομένα της υπογεννητικότητας στην ακριτική Ελλάδα

Το όραμα ενός γυναικολόγου και η Stoiximan ανατρέπουν τα δεδομένα της υπογεννητικότητας στην ακριτική Ελλάδα

Θα αποφασίζατε να αποκτήσετε παιδί αν ξέρατε, ότι ο κοντινότερος γυναικολόγος βρίσκεται ώρες μακριά σας; Αν στην περιοχή που ζείτε δεν υπήρχε γυναικολογική κλινική «για μια ώρα ανάγκης» κι αν το κόστος των μετακινήσεων και της διαμονής για να φτάσετε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο ξεπερνούσε το μηνιαίο σας εισόδημα;

Μιλάμε όλοι για το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, αναρωτιόμαστε γιατί τα νέα ζευγάρια -και ειδικά στην παραμεθόριο- δεν κάνουν παιδιά και φτάνουμε ακόμα και να τα κατηγορούμε, ότι «δεν θέλουν να βγουν από τη βολή τους» και γι’αυτό καθυστερούν. Αν σκύψει, όμως, κανείς πάνω από το ζήτημα θα διαπιστώσει, ότι η υπογεννητικότητα έχει πολύ ουσιαστικά αιτία!

Ποιος έχει το θάρρος να το κάνει; Και κυρίως, ποιος έχει τη δυνατότητα να συμβάλει, ώστε αυτό κάποια στιγμή να αλλάξει;

«Είναι αποκαρδιωτικό να υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας με μηδενικές γεννήσεις!»

«Ήταν το 2014 όταν, στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στην ομάδα Αιγαίου (μια ομάδα γιατρών που συμβάλει στην υποστήριξη της  ζωής των κατοίκων απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου), βρέθηκα στους Φούρνους και έτυχε να συνομιλήσω με τον Δήμαρχο εκεί, ο οποίος μου είπε ότι στο νησί τα τελευταία χρόνια οι γεννήσεις είναι μηδενικές», μας λέει ο κ. Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA,PhD, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Ενδοσκοπικός Χειρουργός και Ιδρυτής & Πρόεδρος, Επικεφαλής της Ιατρικής Επιτροπής, της HOPEgenesis.

«Αυτό με προβλημάτισε και σαν επιστήμονα, αλλά και σαν μέσο Έλληνα πολίτη που συνειδητοποιεί, ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή στα ακριτικά νησιά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μείγμα ανασφάλειας και οικονομικής επιβάρυνσης που αποτρέπει τις νέες γυναίκες από το να κάνουν παιδί», συμπληρώνει ο ίδιος και συνεχίζει:

«Γύρισα από το ταξίδι και ζήτησα από τη στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία των γεννήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ήταν αποκαρδιωτικά! Το 2008, στην αρχή της κρίσης, είχαμε 140.000 γεννήσεις και 100.000 θανάτους. Το 2011, εν μέσω της κρίσης, είχαμε 100.000 γεννήσεις και 100.000 θανάτους. Το 2018 είχαμε 100.000 γεννήσεις και 120.000 θανάτους –ένα τραγικό αρνητικό ισοζύγιο που είχαμε να δούμε από το 1946 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε δεύτερη ανάλυση παρατηρήσαμε, ότι υπάρχουν περιοχές στην χώρα με μηδενικές γεννήσεις και ένας λόγος είναι, ότι πάρα πολλά ακριτικά νησιά και αντίστοιχες ηπειρωτικές περιοχές έχουν εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση στην υγεία.»

Ο κ. Χανδακάς αφιερώνει, τουλάχιστον 20 χρόνια τώρα, ένα κομμάτι του χρόνου του σε φιλανθρωπικές δράσεις, ενώ όλο αυτό το διάστημα έχει γνωρίσει κατοίκους ακριτικών νησιών και έχει παρατηρήσει, ότι όλο και λιγότερες γυναίκες εγκυμονούν. Τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, έγιναν η σπίθα που φούντωσε την -έτσι κι αλλιώς δυνατή- φλόγα της κοινωνικής προσφοράς που καίει μέσα του.

Το 2015, λοιπόν, ο κ. Χανδακάς ίδρυσε την HOPEgenesis. Μία μη κυβερνητική οργάνωση που επικεντρώνεται κυρίως στις γυναίκες που ζουν σε 354 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας (νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα), παρέχοντάς τους ιατρική ασφάλεια, παρακολούθηση, ψυχική και σωματική φροντίδα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; «Ότι από την πρώτη στιγμή που η γυναίκα θα μείνει έγκυος, θα απευθυνθεί στην HOPEgenesis και εμείς θα αναλάβουμε τα πάντα. Από τις πρώτες εξετάσεις, τη μεταφορά και την διαμονή της ίδιας του συντρόφου της στον τόπο όπου βρίσκεται ο κοντινότερος γυναικολόγος (π.χ. από τους Φούρνους στη Σάμο), τα έξοδα του τοκετού, αλλά και όποιο άλλο έξοδο προκύψει, ακόμα και για επείγουσες καταστάσεις, π.χ. αεροδιακομιδή με ελικόπτερο σε νοσοκομείο».

Αυτή τη στιγμή η HOPEgenesis συνεργάζεται με περισσότερους από 50 γιατρούς και 16 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και τα βασικά κριτήρια επιλογής των τόπων που θα μπουν στο πρόγραμμα είναι δύο: Μηδενικές γεννήσεις (ή μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων) ή δυσκολία πρόσβασης σε νοσοκομεία. Εδώ και έναν χρόνο, μάλιστα, στο πρόγραμμα μπήκαν και οι εξωσωματικές σε 28 ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Ποιος καλύπτει όλα αυτά τα τεράστια έξοδα, τα οποία, όπως ο ίδιος ο κ. Χανδακάς είπε, μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ ανά εγκυμοσύνη; «Έχουμε σπουδαία υποστήριξη από μεγάλους χορηγούς, όπως η Stoiximan που έχει υιοθετήσει 10 νησιά, και μεγάλους φορείς. Κάνουμε, λοιπόν, έναν προϋπολογισμό των γεννήσεων που αναμένονται σε κάθε περιοχή και στη συνέχεια προχωράμε στην ένταξή τους στο πρόγραμμα. Ουσιαστικά, ο κάθε χορηγός αναλαμβάνει να ‘υιοθετήσει’ κάποιες ελληνικές περιοχές και να καλύψει τα έξοδα που θα προκύψουν».

Το αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 160 μωρά έχουν έρθει στον κόσμο -και 72 ακόμα «αναμένονται»-  μέσω του προγράμματος της HOPEgenesis, με τις μανούλες τους να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες που θα είχαν με έναν ιδιώτη γιατρό χωρίς κανένα κόστος.

Η δε οργάνωση έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έλαβε μάλιστα και το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018 –την κορυφαία βράβευση για μία μη κυβερνητική οργάνωση, και συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χανδακάς, υπάρχουν 4 πυλώνες εξέλιξης αυτή τη στιγμή:

-Η οργανική ανάπτυξη σε περισσότερες περιοχές που έχουν πρόβλημα.

-Η ένταξη περισσότερων περιοχών στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.

-Μια δράση ενημέρωσης στις τοπικές κοινότητες, με ημερίδες και οδοιπορικά, για το ζήτημα της υπογεννητικότητας.

-Δύο μεγάλες πανεπιστημιακές μελέτες που καταγράφουν το κόστος του δημογραφικού αυτού προβλήματος και πιθανές λύσεις του, αλλά και το κοινωνικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, τις γνώσεις της σύγχρονης Ελληνίδας κ.λ.π.

«Πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκες μελέτες, αφού διαφορετικό είναι το πρόβλημα στις ακριτικές περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, διαφορετικό στις ημιαστικές περιοχές που έχουν χτυπηθεί οικονομικά και διαφορετικό στις αστικές περιοχές που εξετάζεται κυρίως η σύνδεση της μητρότητας με την εργασία –κατά πόσο, δηλαδή, υποστηρίζεται η μαμά, όταν επιστρέφει στη δουλειά μετά τον τοκετό. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πολλά χρόνια πίσω σε αυτά τα ζητήματα και όποια προσπάθεια γίνεται, θέλει ένα βάθος δεκαετίας για να δείξει αποτελέσματα –αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα σοβαρά οι κυβερνήσεις με το πρόβλημα αυτό», εξηγεί ο γυναικολόγος, ο οποίος καταλήγει με το όραμά του για το μέλλον:

«Να μεγαλώσουμε κι άλλο. Ένα παιδί τη φορά, συνηθίζουμε να λέμε εμείς! Απαιτείται πολύς κόπος, πάρα πολλές δυνάμεις από πολλές διαφορετικές σκοπιές… είναι η μεγαλύτερη πρόκληση! Αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές!»

«Σκέφτομαι ήδη το τρίτο παιδί»

Απόδειξη; Η μαμά Νικολέτα από τη Σχοινούσα, η οποία δεν έχει λόγια για να ευχαριστήσει τους υπεύθυνους του προγράμματος που την βοήθησαν και την στήριξαν σαν… οικογένεια:

«Πάντα ήθελα να κάνω παιδιά, από μικρή. Ωστόσο, οι δυσκολίες που υπάρχουν στο νησί και η οικονομική δυσχέρεια όταν δεν έχεις σταθερή δουλειά αποτελούν παράγοντα για να καθυστερήσει κανείς», εξηγεί η Νικολέτα.

«Ήμουν ήδη στον 7ο μήνα στο πρώτο μου παιδί, όταν έμαθα για το πρόγραμμα της HΟPEgenesis, οπότε ήταν ήδη λίγο αργά για να με ‘αναλάβουν’.  Το πρόγραμμα αυτό, όμως, έγινε αφορμή για να σκεφτώ άμεσα το δεύτερο παιδί», προσθέτει η νέα μαμά, η οποία έχοντας φέρει πλέον στον κόσμο δύο παιδάκια, μας περιγράφει την εμπειρία της.

«Στη Σχοινούσα δεν υπάρχει γυναικολόγος. Οι γυναίκες χρειάζεται να πάμε στη Νάξο, για να μας δει εκεί γιατρός, ενώ για τις ειδικές εξετάσεις και για τον τοκετό ταξιδεύουμε στην Αθήνα. Τα έξοδα για όλα αυτά τα ταξίδια είναι υπερβολικά. Στο πρώτο μου παιδί ξεπέρασαν τις 6.500 ευρώ. Όταν για κάποιες οικογένειες αυτό είναι το ετήσιο εισόδημα, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί τα ζευγάρια αναβάλλουν τόσο την απόκτηση παιδιού», εξηγεί η Νικολέτα, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι αντιδήμαρχος στο νησί και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και τα μόλις… 30 παιδιά που ζουν μόνιμα εκεί.

«Στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου, όμως, δεν αντιμετώπισα την παραμικρή οικονομική δυσκολία, αφού η HOPEgenesis ανέλαβε να καλύψει όλα μα όλα τα έξοδα! Με το που είχα την υποψία, ότι είμαι έγκυος, κάλεσα στο πρόγραμμα και αμέσως ανέλαβαν να μου καλύψουν τα κόστη για οτιδήποτε μπορεί να χρειαζόμουν: Γιατρό, εξετάσεις, ειδικές εξετάσεις, έκτακτα ραντεβού σε Αθήνα και Νάξο, ενώ παρείχαν και ψυχική στήριξη, για κάθε αγωνία που θα μπορούσα να έχω. Ήθελαν μόνο να ξέρω, ότι είμαι καλά –δεν ξέρω πώς να τους ευχαριστήσω γι’αυτό!», συμπληρώνει η Νικολέτα, η οποία μας λέει, ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πείσει όλο και περισσότερες γυναίκες να εκμεταλλευτούν το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα της HOPEgenesis.

Η ίδια καταλήγοντας μας λέει, ότι η Σχοινούσα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται διαρκώς στον τουριστικό τομέα, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι άνθρωποι να βρίσκουν όλο και πιο ελκυστική τη ζωή εκεί και, ακόμα κι αν έχουν φύγει για μεγάλες πόλεις, να γυρνούν σιγά-σιγά πίσω.

Στο νησί, μάλιστα, βρέθηκε πριν από λίγο καιρό και η Stoiximan, ως μέρος του προγράμματος ‘Μικροί Ήρωες για την Ελλάδα το οποίο διανύει τον δεύτερο χρόνο του, όπου συμμετείχε στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την υπογεννητικότητα, στο πλευρό της HOPEgenesis, ενώ μίλησε και με τη μαμά Νικολέτα. Επιπλέον, η κορυφαία ελληνική εταιρία, πρόσφερε στο δημοτικό σχολείο του νησιού βιβλία, γραφικές ύλες, παιχνίδια και αθλητικά είδη.

Δύο μεγάλες δυνάμεις, όπως η HOPEgenesis και η Stoiximan, πίσω από το παραδειγματικό αυτό πρόγραμμα ενίσχυσης νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, σίγουρα δίνουν ελπίδες, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για μόνιμη διαμονή στα πιο παραδεισένια μέρη του τόπου μας…