Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης που έρχεται στα σχολεία της Αττικής και τα επιβραβεύει με χρηματικά έπαθλα!

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης που έρχεται στα σχολεία της Αττικής και τα επιβραβεύει με χρηματικά έπαθλα!

Με μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία των Δήμων της Αττικής και ενθουσιασμό από τους μαθητές και μαθήτριες, συνεχίζεται το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης The Green City, που υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ, και όλοι οι Δήμοι της Αττικής, με στόχο την ενημέρωση, προώθηση και επιβράβευση της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του νέου έτους έως και σήμερα 9.732 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 51 σχολεία σε 35 Δήμους της Αττικής είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα επιβράβευσης ανακύκλωσης.

Μεγάλη η συμμετοχή των σχολείων της Αττικής στο πρόγραμμα ανακύκλωσης The Green City από την Περιφέρεια Αττικής

Ιδιαίτερα για τους μαθητές των σχολείων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικές ερωτοαπαντήσεις, για την ανακύκλωση και τη σημαντικότητα της. Ακόμη, γίνεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από το εξειδικευμένα στελέχη για το Πρόγραμμα Επιβράβευσης της Περιφέρειας Αττικής τονίζοντας τα οφέλη, αλλά και τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν τα διαχωρισμένα υλικά 8 κατηγοριών (Χαρτί/Χαρτόνι, Πλαστικά, Μεταλλικά Αντικείμενα, Αλουμίνιο, Γυαλί, Ηλεκτρονικός/Ηλεκτρικός Εξοπλισμός, Βρώσιμα Έλαια & Λίπη, καθώς και Ρούχα/Υφάσματα).

Οι μαθητές μετά το τέλος της ενημέρωσης, μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν συλλέξει στο όχημα. Στη συνέχεια αυτά ζυγίζονται και οι πόντοι που προκύπτουν, βάσει του τύπου και βάρους κάθε υλικού, πιστώνονται σε ένα λογαριασμό του Σχολείου και μπορούν να τους εξαργυρώσουν σε δωροεπιταγές, είτε μέσω του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ή μέσω του Διευθυντή του Σχολείου.

Τέλος, από το ειδικό κλιμάκιο του GREEN CITY προσφέρεται έντυπο υλικό με παιχνίδι ανακύκλωσης, καθώς και υλικό με σκοπό να προωθηθεί και στους γονείς.

Πιο συγκεκριμένα από την 1-31 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε σχολεία των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Αγ. Δημητρίου, Ν. Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος,  Αχαρνών, Π. Φαλήρου, Καλλιθέας, Αλίμου, Διονύσου, Κορυδαλλού,  Τροιζηνίας- Μεθάνων, Λυκόβρυσης, Πεύκης,  Περιστερίου, Αγ. Βαρβάρας,  Ελευσίνας, Μοσχάτου-Ταύρου, Μαρκόπουλου, Ηρακλείου,  Αμαρουσίου, Λαυρεωτικής, Παλλήνης,  Σπατών- Αρτέμιδος,
Χαλανδρίου,  Μεγάρων, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Μεταμόρφωσης,  Σπετσών,  Ν. Ιωνίας, Μαραθώνα, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ελευσίνας, Ωρωπού, και Βριλησσίων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Αθηναίων, έπειτα από πρωτοβουλία του σχολείου, πραγματοποιήθηκε δράση στο 102ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών στα πλαίσια  του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο EcoFriendlyByEurope με συντονιστές σχολείο από τα Κανάρια (Ισπανία) και εταίρους Σχολεία από την Κροατία, Ισπανία (Βαλένθια), Ιταλία και Πορτογαλία. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  από τα σχολεία (30 άτομα)  και στη συνέχεια στους 210 μαθητές του σχολείου.

Γ. Πατούλης: « Μαζί με τα παιδιά μας θέτουμε γερές βάσεις για μια νέα κουλτούρα διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος της ζωής μας και του μέλλοντος»

Αναφερόμενος στην μεγάλη απήχηση του προγράμματος ανακύκλωσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε την σπουδαιότητα των συγκεκριμένων δράσεων στα σχολεία της Αττικής, καθώς όπως είπε, η νέα γενιά είναι αυτή που έχει όλα τα εχέγγυα για την διαμόρφωση μιας κουλτούρας που αναδεικνύει και προστατεύει την αξία του περιβάλλοντος.

«Τα παιδιά μας, οι μαθητές και μαθήτριες, αναγνωρίζουν έμπρακτα την αξία της ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Τολμώ να πώ πως πολλές φορές είναι αυτά που μας δίνουν το παράδειγμα και μας κινητοποιούν για το πώς πρέπει να λειτουργούμε προκειμένου να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και την ίδια μας την επιβίωση πάνω σε αυτόν.

Εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, επιστρατεύουμε κάθε δυνατότητα ώστε να προάγουμε μια αμφίδρομη επικοινωνία με όλους τους πολίτες για την υλοποίηση ενός καθολικού οράματος αλλά και μια αναγκαίας πραγματικότητας: να θέσουμε τις πιο γερές βάσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχτεί μια νέα κουλτούρα διαχείρισης των απορριμμάτων μας, κατά τρόπο που να διευκολύνονται οι αρχές της αστικής βιωσιμότητας, της πράσινης οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη, την οποία αναλαμβάνουμε όλες οι γενιές μαζί προκειμένου να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε όλα όσα απλόχερα μας δίνει μέχρι τώρα η φύση.

Συγχαίρω από καρδιάς όλες και όλους όσοι συμμετέχουν και υποστηρίζουν τις δράσεις μας, και ιδιαίτερα όλοι την μαθητική κοινότητα που από πολύ νωρίς αντιλαμβάνονται την αξία της ανακύκλωσης και γίνονται ενεργό μέρος μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας».

 Τι είναι το πρόγραμμα THE GREEN CITY

Το Πρόγραμμα ΤΗΕ GREEN CITY είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης, που υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ, και όλοι οι Δήμοι της Αττικής. Παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους, να ανακυκλώνουν υλικά που έχουν προηγουμένως διαχωρίσει και να επιβραβεύονται γι’αυτό, παραδίνοντας τα σε ένα από τα 60 κινητά «Πράσινα σημεία» που θα κινούνται κοντά στη γειτονιά τους, εκτελώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα δρομολογίων το οποίο θα είναι αναρτημένο στην ειδική mobile εφαρμογή και στην ιστοσελίδα www.thegreencity.gr.

Διαβάστε επίσης:

“Στο σχολείο”: Το νέο παιδικό τραγούδι που ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός μάς μάγεψε – Ακούστε το (video)

Τροχαίο με σχολικό λεωφορείο στη Βούλα: Πώς έχασε τον έλεγχο ο οδηγός

Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκρός 3χρονος -Έπεσε κολώνα στο κεφάλι του

Ροή Ειδήσεων