Το σχέδιο του Υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Το σχέδιο του Υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Το άνοιγμα των σχολείων και η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα θρανία είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση. Το Υπουργείο Παιδείας τις τελευταίες μέρες πιέζει την Επιτροπή των Ειδικών ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πρώτο χρόνο.

Η Νίκη Κεραμέως “έδειξε τον δρόμο” για το άνοιγμα των σχολείων

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών της περασμένη Παρασκευής η υπουργός Παιδείας εισηγήθηκε την επανεκκίνηση των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 5 Απριλίου. Το γεγονός ότι οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έμειναν εκτός τάξεων για τουλάχιστον 5 μήνες και το μεγαλύτερο μέρος της ύλης το διδάχθηκαν μέσω τηλεκπαίδευσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εισήγηση της υπουργού. Επίσης, με φόντο τις Πανελλήνιες 2021 κρίνεται επιτακτική η ανάγκη οι μαθητές της Γ Λυκείου να διδαχθούν και δια ζώσης όσο το δυνατόν περισσότερο είναι εφικτό.

Η Επιτροπή άκουσε την εισήγηση της Υπουργού, υπάρχουν πολλές απόψεις λοιμωξιολόγων που συντάσσονται με την άποψη να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αλλά οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου θεωρείται ειλημμένη. Το άνοιγμα των σχολείων “ξεκλείδωσαν” τα self test που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Εξάλλου και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε χθεσινές της δηλώσεις προανήγγειλε το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας λέγοντας ότι “Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν πρώτα, με self test κορωνοϊού σε μαθητές κάθε Δευτέρα”

Την Τετάρτη η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση της Ν. Κεραμέως να  ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια, με δια ζώσης εκπαίδευση στις 5 Απριλίου. Ολα δείχνουν ότι η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας θα υιοθετηθεί, δεδομένου ότι η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευή  φάνηκε να είναι θετική . Οσον αφορά τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία η εισήγηση του υπουργείου είναι να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και μετά τις 5 Απριλίου.

Τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε Δευτέρα “εγγυητής” της ασφαλούς επιστροφής στα θρανία

Τα self test μαζί με τους εμβολιασμούς και τα ατομικά μέτρα προστασίας αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας και την ασφαλή επιστροφή στα θρανία.

Όπως γνωστοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα για τα σχολεία, θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και της  κυβέρνησης είναι κάθε Δευτέρα οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και οι εκπαιδευτικοί να υποβάλλονται σε self test πριν πάνε στο σχολείο.  Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης. Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα πάνε να κάνουν ένα δεύτερο, επιβεβαιωτικό, δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή (ή σε ιδιωτική με δικό τους κόστος φυσικά). Εφόσον και αυτό θα είναι θετικό, θα μπορούν να παίρνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν, δηλαδή άδεια ασθενείας από την εργασία τους για τους εκπαιδευτικούς και απουσία για τους μαθητές.

Σκέρτσος: “Πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο”

Τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν την εβδομάδα αυτή για την κοινωνία και την αγορά, περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τονίζοντας ιδιαίτερα το άνοιγμα των σχολείων. “Πρέπει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, να μπει σε κίνηση η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, να ξαναλειτουργήσει η εκπαίδευση, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο»

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: “Καλά τα self test αλλά πρέπει να υπάρξει οργάνωση, να καταγράφονται τα κρούσματα, να υπάρχει αναφορά, να υπάρχει ιχνηλάτηση»

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στο ΘΕΜΑ 104,6 ερωτηθείς για την διαφαινόμενη επιστροφή της Δευτεροβάθμιας στα θρανία απάντησε ότι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων είναι πανέτοιμοι για την επαναλειτουργία των σχολείων. Παρά την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών ωστόσο, ο Κ. Τσούχλος επεσήμανε ότι όλα θα κριθούν από τους κανόνες ασφαλείας που θα επιβληθούν σε μία προσπάθεια περιορισμού τυχόν διασποράς του κορωνοϊού εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Σημαντικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

«Στις 29 Δεκεμβρίου υπήρξε η δήλωση ότι θα έχουμε προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, δυστυχώς δεν έγινε αυτό και έχουμε φτάσει τέλη Μαρτίου. Τουλάχιστον πετύχαμε να γίνουν οι εμβολιασμοί στα ειδικά σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια.

Σημαντικά τα self test

Ο κ. Τσούχλος θεωρεί ότι καταλυτικό ρόλο στο άνοιγμα θα διαδραματίσουν τα ατομικά τεστ που αναμένεται να διανεμηθούν από τις 5 Απριλίου στο κοινό. «Ξεκινούν τα ατομικά τεστ όπου εκεί, υποχρεωτικά, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από την 1η Γυμνασίου μέχρι την 3η Λυκείου, 75.000 εκπαιδευτικοί και ένας μεγάλος αριθμός προσώπων θα περνούν ένα τεστ κάθε Δευτέρα», τονίζει και προσθέτει ότι αυτό το εφόδιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί: «Το ζήτημα είναι αυτό να αξιοποιηθεί. Να υπάρχει μία οργάνωση, να καταγράφονται τα κρούσματα, να υπάρχει αναφορά, να υπάρχει ιχνηλάτηση».

Θα γίνουν τελικά οι ενδοσχολικές εξετάσεις;

Στο ερώτημα για την ενδοσχολικές-προαγωγικές εξετάσεις, απαντά πως «όπως πέρσυ δεν διεξήχθησαν, είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν ούτε φέτος» και προτείνει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο συζητήσεων μαθητών και εκπαιδευτικών προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.

«Η τηλεκπαίδευση λειτούργησε», αναφέρει αλλά δεν κρύβει ότι οι εκπαιδευτικοί έδωσαν μάχη για να καταφέρουν να την κάνουν να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

«Δεν είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν στις 5 του μηνός τα σχολεία, αλλά οι καθηγητές είναι όλοι πανέτοιμοι για όταν φτάσει εκείνη η μέρα», ολοκληρώνει.

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί για το κατά πόσο τα αδιάθετα εμβόλια αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες

Ο εμβολιασμός καθηγητών και δασκάλων από αδιάθετες δόσεις εμβολίων είναι ένα ακόμη μέτρο προστασίας για την επιστροφή όλων στα θρανία. Ήδη, το προσωπικό των ειδικών σχολείων και οι μαθητές άνω των 16 ετών δηλώνουν συμμετοχή για εμβολιασμό κατά προτεραιότητα. Όσο αφορά στα γενικά σχολεία, υπάρχουν δύο προβληματισμοί, ο ένας αφορά στο πώς θα γίνονται τα τεστ, καθώς οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αναλάβουν την διαδικασία επίσημοι φορείς υγείας και να μην είναι κάτι που θα γίνεται στο σπίτι με αβέβαια, ίσως αποτελέσματα. Ακόμα, δεν θέλουν ο εμβολιασμός των δασκάλων και καθηγητών που μπαίνουν στις τάξεις να είναι από τα αδιάθετα εμβόλια αλλά να αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών.

 

Ροή Ειδήσεων