Το βίντεο της μαμάς για τα πιο σημαντικά 9 λεπτά της ημέρας κάθε παιδιού γίνεται viral και προκαλεί αντιδράσεις

Το βίντεο της μαμάς για τα πιο σημαντικά 9 λεπτά της ημέρας κάθε παιδιού γίνεται viral και προκαλεί αντιδράσεις

Η μαμά που παρουσιάζει τα «εννέα λεπτά που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ημέρα ενός παιδιού» έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Η Sara Martinez δημοσίευσε το κλιπ στο Instagram  (itsmesaramartinez) και κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις των θεατών. Η Martinez δήλωσε στο Newsweek ότι εμπνεύστηκε τη δημιουργία του κλιπ αφού απευθύνθηκε σε συναδέλφους της μητέρες νηπίων για συμβουλές σχετικά με το συναίσθημα ενοχής της μαμάς με το οποία παλεύει εδώ και αρκετούς μήνες.

«Είναι ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των γονέων, από εκείνους που μένουν στο σπίτι και κάνουν αμέτρητες δουλειές μέχρι τους εργαζόμενους γονείς που αντιμετωπίζουν τις δικές τους μοναδικές προκλήσεις», δήλωσε.

Η ενοχή της μητέρας αναφέρεται στα συναισθήματα ενοχής ή ντροπής που μπορεί να βιώνουν οι γυναίκες όταν αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στις δικές τους προσδοκίες ή απλώς στις προσδοκίες της κοινωνίας για το πώς πρέπει να είναι ένας γονιός.

Το συναίσθημα αυτό είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο, καθώς σε μια έρευνα που διεξήχθη από την ιστοσελίδα GoodToKnow σε 900 μητέρες διαπιστώθηκε ότι το 78% των ερωτηθέντων βίωσαν κάποια μορφή «ενοχής της μητέρας».

Αφού στράφηκε στο διαδίκτυο για βοήθεια, ο Martinez έλαβε χιλιάδες «χρήσιμες συμβουλές». Μία που της τράβηξε την προσοχή, όμως, ήταν η «θεωρία των εννέα λεπτών».

Πρόκειται για μια θεωρία που αποδίδεται ευρέως στον νευροεπιστήμονα Jaak Panksepp. Υποστηρίζει την ιδέα ότι οι γονείς δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι παρόντες 24 ώρες το 24ωρο, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να είναι παρόντες σε τρεις κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρώτον, τα τρία λεπτά μετά το ξύπνημα του παιδιού τους, δεύτερον, τα τρία λεπτά μετά την επιστροφή τους στο σπίτι από το σχολείο.

Οι  followers αντέδρασαν με πολλούς τρόπους

«Όποιος έχει παιδιά ξέρει ότι 3 λεπτά δεν είναι ποτέ αρκετά γι’ αυτά. Άλλοι απλώς εκτίμησαν την αναγνώριση ότι τόσοι πολλοί εκεί έξω υποφέρουν από ενοχές μητέρας. Ως μαμά πλήρους απασχόλησης, το χρειαζόμουν αυτό», είπε ένας σχολιαστής.

«Κουβαλάω τόση ενοχή που δεν είμαι εκεί για τα μωρά μου όλο το εικοσιτετράωρο».

Το κλιπ προκάλεσε παρόμοιες αντίθετες αντιδράσεις μεταξύ των ειδικών γονικής μέριμνας. Η Stacy McCann από την Present Parent Coaching Services, LLC είδε πολλά θετικά στην προσέγγιση.

«Οι ρουτίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα παιδιά και τα πιο συνηθισμένα μέρη της ημέρας τους είναι το πρωί, η ώρα του ύπνου και μετά το σχολείο», δήλωσε η McCann στο Newsweek.

«Αυτές οι στιγμές είναι επίσης αρκετά ευάλωτες-τα παιδιά μπορεί να είναι κουρασμένα, υπερδιεγερμένα ή συγκλονισμένα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Έτσι, όταν τα παιδιά μπορούν να βασίζονται στον γονέα τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια αυτών των τριών βασικών στιγμών, να τα καθοδηγήσουν μέσα από τις ρουτίνες και να είναι εκεί για να υποστηρίξουν οποιαδήποτε συναισθήματα προκύψουν, η πιθανότητα για συνδετικό αντίκτυπο είναι ισχυρή». Η Helen Neale, ειδικευμένη θεραπευτική σύμβουλος και ειδικός γονέων στο KiddyCharts, δήλωσε στο Newsweek ότι:

«Η πιο σημαντική στιγμή για τα παιδιά μας να έχουμε την παρουσία μας είναι όταν μας χρειάζονται και θέλουν να μας ακούσουν”,  “Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, είτε είναι νευροδιαφορικό, είτε νευροτυπικό, είτε οπουδήποτε αλλού στο ενδιάμεσο. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας είναι να είμαστε ενσυναίσθητοι, να τα ακούμε και να τους επιτρέπουμε αυτονομία όπου είναι δυνατόν».

Η Μαρτίνεζ ήταν προετοιμασμένος ότι το βίντεο θα προκαλούσε αντίθετες απόψεις. «Η πλοήγηση στην ποικιλομορφία των γονικών φιλοσοφιών σημαίνει ότι συναντάμε ένα φάσμα αντιδράσεων», είπε.

Θέλει όμως όσοι παρακολουθούν το βίντεο να πάρουν ένα πιο γενικό μήνυμα.
«Η ελπίδα μου είναι να μεταδώσω ότι, παρά τις διαφορετικές αυτές συνθήκες, το να είμαστε προσηλωμένοι και παρόντες στις στιγμές που μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας μπορεί να ανακουφίσει κάποιες από αυτές τις ενοχές», είπε.

«Το θέμα είναι να αγαπάμε τις επανενώσεις, είτε πρόκειται για μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας είτε απλώς για έναν σύντομο αποχωρισμό. Αυτές οι στιγμές είναι ευκαιρίες για να ενισχύσουμε τον δεσμό μας, κάνοντας κάθε επανένωση ξεχωριστή και αξέχαστη».

Διαβάστε επίσης:

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Κερδίστε 2 unisex λαμπάδες της σχεδιάστριας Μαρίας Ψούχλου

Μπορεί ένα παιδί να πει όχι στο παγωτό;

Το παιχνίδι είναι το υλικό των αναμνήσεων: Τα Playmobil θα κάνουν τις διακοπές του Πάσχα αξέχαστες!