Τρεις συνταγές για πανεύκολες και υγιεινές πίτες, χωρίς φύλλο – το ιδανικό αλμυρό σνακ!

Τρεις συνταγές για πανεύκολες και υγιεινές πίτες, χωρίς φύλλο - το ιδανικό αλμυρό σνακ!

Τρεις συνταγές για πανεύκολες και υγιεινές πίτες, χωρίς φύλλο – το ιδανικό αλμυρό σνακ!

Η διατροφολόγος Δήμητρα Μίχου τις έχει μοιραστεί μέσα από το προφίλ της στο Instagram.

Αν αναζητάτε αλμυρά σνακ που να είναι γευστικά, υγιεινά, και ταυτόχρονα εύκολα στην παρασκευή τους, τότε οι πίτες χωρίς φύλλο της διατροφολόγου Δήμητρας Μίχου είναι αυτό που χρειάζεστε! Μέσα από το δημοφιλές προφίλ της στο Instagram, η ειδικός μοιράζεται δημιουργικές και θρεπτικές συνταγές που ενσωματώνουν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υλικά, χωρίς την ανάγκη χρήσης φύλλου, κάνοντάς τις ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τρεις λαχταριστές πίτες: Μπροκολοτυρόπιτα, Σπαναπιτάκια με βρώμη, και Ζυμαρόπιτα. Κάθε μία από αυτές τις συνταγές συνδυάζει τα αρώματα και τις γεύσεις των αγαπημένων σας υλικών, με την ευκολία μιας γρήγορης και απλής παρασκευής, προσφέροντας μια ισορροπημένη και γευστική επιλογή για εσάς και την οικογένειά σας.

Ετοιμαστείτε να πειραματιστείτε στην κουζίνα και να ενθουσιάσετε τους αγαπημένους σας με αυτές τις υγιεινές και απολαυστικές πίτες!

Τρεις συνταγές για πανεύκολες και υγιεινές πίτες, χωρίς φύλλο

1.Μπροκολοτυρόπιτα

Υλικά

200 γραμ. βραστό μπρόκολο
100 γραμ. βρώμη
200 γρ γιαούρτι
120 γραμ. φέτα (χαμηλών λιπαρών)
1 κ.σ ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Μπόλικος δυόσμος
Αλάτι πιπέρι
5 κ.σ γάλα
Σουσάμι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μπρόκολο σε λίγο νερό ή στον ατμό. Καλό είναι να μη βράσει πολύ.
Το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι (καλύτερα ρηχό κι όχι βαθύ όπως το δικό μου) που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος (το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο).

Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι κι 1-2 κγ ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30-35 περίπου λεπτά στους 180 στον αέρα (Μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια από πάνω)

2.Σπαναπιτάκια με βρώμη

Για τη ζύμη

300 γρ αλεσμένη βρόμη (ή αλεύρι βρόμης)
300 γρ γιαούρτι (στραγγιστό 2% ή πρόβειο/κατσικίσιο)
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
1 μικρό πράσο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ σπανάκι ή ό,τι χόρτα άλλα θέλουμε (έβαλα κέιλ και σπανάκι)
Πιπέρι
Μπόλικος άνηθος

Εκτέλεση

Για τα σπανακοτυροπιτάκια προσθέτουμε και 20 γραμ. φέτα για το καθένα. Εγώ που έκανα τα μισά με τυρί πρόσθεσα 80 γραμ. φέτα στη μισή γέμιση.

Ανακατεύουμε τη βρόμη με το γιαούρτι και λίγο αλάτι και με τα χέρια μας φτιάχνουμε μία ζύμη.

Σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά σε 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και το σπανάκι (το οποίο έχουμε ψιλοκόψει) και το σοτάρουμε κι αυτό για λίγο να μαλακώσει αρκετά.

Αν τα φτιάξουμε όλα με τυρί υπολογίζουμε 160 γραμ. φέτα την οποία προσθέτουμε στο τέλος στα χορταρικά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια (75 γραμ. το ένα)
Για τα στρογγυλά (🛸) χωρίζουμε ξανά τη ζύμη στα δύο.

Αλείφουμε λίγο από πάνω με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροσούσαμο.

Ψήνουμε στους 180 για 15 με 17 λεπτά έχοντας το νου μας μετά τα 15.

3.Ζυμαρόπιτα

Υλικα

1 κιλό κολοκύθια τριμμένα
220 γρ μυζήθρα (μαλακή χαμηλών λιπαρών)
170 γρ φέτα
3 αυγα
115 γρ λάδι
200 γρ κεφίρ ή γάλα
200 γρ γάλα χαμηλών λιπαρών
120 γρ καλαμποκίσιο αλεύρι
Αλάτι
Αλεύρι για να πασπαλίσουμε το ταψί και να ρίξουμε από πάνω στο τέλος

Εκτέλεση

Απλώνουμε σε ένα ταψάκι λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με καλαμποκίσιο αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά για την πίτα όπως βλέπουμε στο βίντεο και την απλώνουμε πάνω στο ταψί.
(Αν τα κολοκύθια έχουν πολλά υγρά τα στραγγίζουμε λίγο με τα χέρια μας. Η μαμά εδώ δεν τα στράγγιξε.)

Τέλος πασπαλίζουμε με αλεύρι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και την βάζουμε στο φούρνο

Η διαδικασία φαίνεται στο βίντεο.
Αυτό που δεν φαίνεται είναι το ελαιόλαδο που ρίχνουμε από πάνω πριν τη βάλουμε στο φούρνο.

Η μαμά την ψήνει στους 200 για μια ώρα (πάνω κάτω) Όμως κάθε φούρνος είναι διαφορετικός!!

Θα πρότεινα χαμηλότερη θερμοκρασία (180-190) και να έχουμε ως κριτήριο να ροδίσει. Όποτε έχουμε το νου μας μετά τα 45 λεπτά.

Βγάζει 20 κομμάτια και το κάθε κομμάτι έχει

Διαβάστε επίσης:

Σαν του φούρνου, αλλά σπιτικό: Πεντανόστιμο κουλούρι σφολιάτας ντομάτα και ελιά!

Χωρίς φύλλο: Η πιο εύκολη, υγιεινή και νόστιμη σπανακόπιτα

Καλύτερα από πίτσα: Εύκολη, οικονομική και νόστιμη συνταγή με κολοκυθάκια

Ροή Ειδήσεων