Βάσεις 2024: Πτώση σε τρία πεδία – Πάνω από τα μισά γραπτά της Φυσικής/Ιστορίας, κάτω από τη βάση

Πρότυπα Σχολεία: Το Σάββατο (18/5) οι εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές

Βάσεις 2024: Πτώση σε τρία πεδία – Πάνω από τα μισά γραπτά της Φυσικής/Ιστορίας, κάτω από τη βάση

Η μείωση των άριστων γραπτών φέτος προβλέπεται να είναι δραματική.

Τα εξαιρετικά δύσκολα θέματα στη Φυσική, που συγκέντρωσαν τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και υποψηφίων, θα αυξήσουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις τον αριθμό των γραπτών που θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση, ενώ αντίστοιχα θα μειώσουν τον αριθμό των άριστων γραπτών.

Ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση να είναι αρκετά πάνω από 50%

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών κι ενώ τα γραπτά της Φυσικής θα αρχίσουν να διορθώνονται από σήμερα (14/06), αναμένεται το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση να είναι αρκετά πάνω από 50% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, ενώ το ποσοστό των άριστων γραπτών (18 – 20) αναμένεται αρκετά κάτω από 10%, όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση (ίσως και 60%) αναμένεται στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας.

Και στην Ιστορία τα γραπτά κάτω από τη βάση θα ξεπεράσουν το 55%

Αλλά και στο μάθημα της Ιστορίας (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι λόγω της «παρά–αυξημένης» δυσκολίας των θεμάτων, τα γραπτά κάτω από τη βάση θα ξεπεράσουν το 55%, ενώ για τα άριστα γραπτά η εκτίμηση είναι ότι δεν θα ξεπεράσουν το 10%.

Αρχαία Ελληνικά: τα άριστα όχι πάνω από 5%

Στα Αρχαία Ελληνικά, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι πάνω από 40%, ενώ τα άριστα γραπτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5%. Αντίστοιχα στα Μαθηματικά, το ποσοστό για γραπτά κάτω από τη βάση εκτιμάται ότι θα είναι άνω του 70%, ενώ τα άριστα γραπτά αναμένεται να είναι κάτω από 3%.

Τ θα γίνει με τις βάσεις 2024;

Με βάσει τις εκτιμήσεις βαθμολογητών και μικρό αριθμό βαθμολογικών στοιχείων, όλα δείχνουν ότι εφέτος θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Πέρυσι, κατεγράφη άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Νομική, Μηχανικών Η/Υ) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως εφέτος οι περιζήτητες σχολές του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου θα διατηρήσουν βεβαίως τις βάσεις σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα έχουν μικρή αλλά ορατή πτώση.

Παράλληλα, δεδομένου ότι πέρυσι οι βάσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο «εκτοξεύθηκαν» με τη Νομική Αθηνών στα 18.125 μόρια, αναμένεται μικρή πτώση και στις δημοφιλείς σχολές του πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού αριστούχων.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ για θέματα Φυσικής: «Καταγγέλλουμε το υπουργείο Παιδείας για την επιλογή των θεμάτων»

«Ντράπηκε και η ντροπή», λέει γνωστός εκπαιδευτικός για τα θέματα της Φυσικής των ΓΕΛ

Καλοκαιρινά παιχνίδια για να βελτιωθεί ο λόγος και η ομιλία των παιδιών!

Ροή Ειδήσεων