Βοηθήστε αποτελεσματικά το παιδί να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες που βλέπει στον ύπνο του

Βοηθήστε αποτελεσματικά το παιδί να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες που βλέπει στον ύπνο του

Οι νυχτερινοί εφιάλτες είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται αρκετά συχνά στην παιδική ηλικία. Πρόκειται για άσχημα όνειρα, τα οποία συμβαίνουν συνήθως στο δεύτερο μισό της νύχτας, κατά τη διάρκεια του ενεργητικού ύπνου. Στην φάση αυτή ο εγκέφαλος των παιδιών επεξεργάζεται και αφομοιώνει όλες τις νέες πληροφορίες που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της μέρας, και οι εικόνες που σχηματίζονται μπορεί να είναι τόσο ζωντανές, ώστε να πυροδοτήσουν έντονα συναισθήματα και να αφυπνίσουν το παιδί.

Στην τυπική τους μορφή, το παιδί ξυπνάει τρομαγμένο, με έντονο αίσθημα εγκατάλειψης, εφίδρωση, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμονής. Το όλο επεισόδιο διαρκεί 1-2 λεπτά, και την επόμενη μέρα το παιδί θυμάται το κακό όνειρο.

Πότε εμφανίζονται;

Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια ηλικία αρχίζουν τα παιδιά να ονειρεύονται, οι εφιάλτες όμως εμφανίζονται συχνότερα μετά τον 3ο χρόνο ζωής όταν το παιδί μπορεί να περιγράψει με σχετική ευκολία ένα όνειρο, και σε ποσοστό 30% είναι τόσο έντονοι, ώστε να ανησυχούν τους γονείς.

Πού οφείλονται;

Επίσης, δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία που τους προκαλεί.

Οπωσδήποτε δεν αποτελούν ένδειξη συναισθηματικής διαταραχής, συχνά εμφανίζονται σε παιδιά με ζωηρή φαντασία και τις περισσότερες φορές συμβαίνουν χωρίς προφανή λόγο.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy

Ροή Ειδήσεων