Βολιβία: Με ειδικές προστατευτικές στολές επιστρέφουν οι μαθητές στην τάξη λόγω κορωνοϊού

Βολιβία: Με ειδικές προστατευτικές στολές επιστρέφουν οι μαθητές στην τάξη λόγω κορωνοϊού

H πανδημία του κορωνοϊού καλά κρατεί παγκοσμίως και όλες οι χώρες προσπαθούν να βρουν αποτελεσματικές λύσεις αφενός για να συνεχιστεί η καθημερινότητα με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για την οικονομία αφετέρου γιατί δεν πρέπει να μείνει πίσω η εκπαίδευση των παιδιών.

Στα υψίπεδα της Βολιβίας, δώδεκα μαθητές της Aymara με ποδήλατα, καλυμμένα από το κορφή ως τα νύχια με προστατευτικές στολές, καπέλα και μάσκες προσώπου, φτάνουν στο σχολείο τους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων από covid-19.

Η Βολιβία έκλεισε τη σχολική της χρονιά τον Αύγουστο, επειδή δεν μπορούσε να εγγυηθεί την πρόσβαση σε διαδικτυακή εκπαίδευση σε όλους, ειδικά σε φτωχές αγροτικές περιοχές όπου πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν συσκευές και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.Παρόλο που το ποσοστό μόλυνσης παραμένει υψηλό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν αυτήν την εβδομάδα πρόσωπο με πρόσωπο, διαδικτυακή ή συνδυασμένη μορφή, ανάλογα με τις συνθήκες σε κάθε περιοχή σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euronews.gr.

Οι γονείς στο σχολείο Jancohaqui Tana στα περίχωρα του Jesús de Machaca, που βρίσκεται δυτικά του Λα Παζ, μαζί με τις αυτόχθονες αρχές, αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους πίσω στο σχολείο για μάθημα δια ζώσης και παρήγγειλαν ειδικές στολές βιοασφάλειας.

Οι περισσότερες περιοχές της Βολιβίας επέλεξαν εικονικές τάξεις.Το Jesús de Machaca είναι μια απομακρυσμένη πόλη αγροτών και γαλακτοπαραγωγών.Το σχολείο είναι μικρό με παιδιά όλων των βαθμών να διδάσκονται από έναν δάσκαλο στην ίδια τάξη.Εκτός από δια ζώσης, μαθήματα διδάσκονται επίσης στη Βολιβία μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και δωρεάν ψηφιακής πλατφόρμας.

Άλλοι δεν είναι τόσο ευχαριστημένοι με την επιστροφή στο σχολείο.Οι εκπαιδευτικοί στις αγροτικές περιοχές λένε ότι οι συνθήκες δεν είναι σωστές για την επιστροφή στις τάξεις. Στη Βολιβία, η πανδημία επηρέασε κυρίως τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις Santa Cruz, La Paz και Cochabamba.

Από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η χώρα έχει αναφέρει 222.447 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 10.571 θανάτους.