Βραβεύεται ο «παππούς των παιδιών», Γιώργος Κατσίποδος, που ζωγραφίζει και ομορφαίνει με το μεράκι του τα σχολεία της Πάτρας!

Βραβεύεται ο «παππούς των παιδιών», Γιώργος Κατσίποδος, που ζωγραφίζει και ομορφαίνει με το μεράκι του τα σχολεία της Πάτρας!

Σε μια τιμητική εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 24 Μαϊου  στις 19:30 στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας και την Ομοσπονδία Γονέων ΠΔΕ θα βραβεύσουν για το έργο του και την προσφορά του στην εικαστική αναβάθμιση των σχολείων, τον «παππού των παιδιών», Γιώργο Κατσίποδο.

Τιμητική εκδήλωση για τον «Παππού των Παιδιών», Γιώργο Κατσίποδο

Ο κ. Κατσίποδος έχει κερδίσει το πανελλήνιο χειροκρότημα και την αναγνώριση όλων μέσα από το θεάρεστο έργο του να φιλοτεχνεί παιδικές τοιχογραφίες δείχνοντας χρώμα και νόημα στις αυλές αρκετών σχολείων της Πάτρας. Η εικαστική του δράση ξεκίνησε μόλις το 2017 και έκτοτε το ζωγραφικό του στίγμα έχει χαρίσει υπέροχες ζωγραφιές στους σχολικούς τοίχους. Με πηγαίο ταλέντο στη ζωγραφική και με τις θύμησες των αναγνωστικών που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αποφάσισε να ζωντανέψει τους ήρωες εκείνων των βιβλίων.

Είναι σημαντικό τα άχαρα γκρίζα σχολικά κτίρια να “πλημμυρίσουν” με χρώμα και οι μαθητές εφεξής να περνούν το κατώφλι σχολείων με χρώμα και όμορφες εικόνες που συμβάλλουν στο πολυπόθητο στόχο της δημιουργίας ενός ευχάριστου μαθησιακού περιβάλλοντος.

Το έργο του αποτυπώνεται σε λεύκωμα που εκδόθηκε και θα παρουσιάσει ο ιστορικός της εκπαίδευσης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  Σήφης Μπουζάκης, ενώ για τον εθελοντισμό θα μιλήσει η Πρόεδρος του ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς, Βασιλική Μυλωνά.

Η βραδιά  θα ανοίξει με το μελωδικό καλωσόρισμα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας και θα ολοκληρωθεί με θεατρικό δρώμενο που θα  παρουσιάσουν οι μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, αλλά και ομιλία του τιμώμενου.

Ο «παππούς» Γιώργος που μοιράζει παιδικά χαμόγελα με τα πινέλα του!

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνάντησε το 2018 τον συνταξιούχο ελαιοχρωματιστή Γιώργο Κατσίποδο στο προαύλιο του 4ου δημοτικού σχολείου της Πάτρας, στην περιοχή της Άνω πόλης. Σε μία γωνιά του προαυλίου είχε τακτοποιημένα τα πινέλα του και τα χρώματα και ήταν έτοιμος να βάλει τις τελευταίες λεπτομέρειες στις ζωγραφιές που δημιούργησε στον μεγάλο τοίχο, που χωρίζει το σχολείο από τις γειτονικές πολυκατοικίες.

 

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Πήγαινα τα εγγόνια μου στο σχολείο της περιοχής μας, στο Ριγανόκαμπο και έβλεπα με πόνο ψυχής ότι ήταν σε άσχημη κατάσταση. Σε συνεννόηση με τον διευθυντή αποφάσισα να το φτιάξω. Εκεί είχαν ζωγραφίσει παλαιότερα παραστάσεις από τον μινωικό πολιτισμό, αλλά είχαν ξεθωριάσει. Εγώ λυπήθηκα να τα σβήσω και κάθισα και τα έφτιαξα όλα από την αρχή. Αυτό ήταν. Όταν ζωγράφισα το σχολείο, ο κάθε εκπαιδευτικός που ερχόταν στο σχολείο ή που δούλευε σε αυτό και έφευγε, ρωτούσε ποιος το ζωγράφισε και τους απαντούσαν, “ο παππούς ο Γιώργος” . Έτσι λοιπόν ξεκίνησα και μέχρι τώρα έχω φτιάξει 31 σχολεία.»

Όπως εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «ποτέ δεν περίμενα ότι θα έβρισκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση αυτή η προσπάθεια, αλλά και το ότι θα έχω το κουράγιο να συνεχίσω».

«Αυτό που μου έδωσε περισσότερη δύναμη», συνεχίζει ο Γιώργος Κατσίποδος «ήταν η ανταπόκριση των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, που μπορώ να την χαρακτηρίσω ως υπέροχη και έτσι κατάφερα να συνεχίζω μέχρι και σήμερα».

Μιλώντας για τις επιλογές που κάνει ζωγραφίζοντας στα προαύλια των σχολείων, ανασύρει τις δικές του παιδικές μνήμες

«Επιλέγω τις φιγούρες του παλιού αναγνωστικού, γιατί μου θυμίζουν τα χρόνια που ήμουν και εγώ μαθητής, αλλά με έκπληξη διαπίστωσα στην πορεία ότι άρεσαν πολύ αυτές οι επιλογές στους μεγάλους, διότι θυμίζει και σε αυτούς τα παιδικά τους χρόνια».

Βέβαια, όπως σημειώνει, «πρέπει να ζωγραφίζω κάτι και για τα παιδιά, γιατί τα παιδιά δεν είναι μεγάλοι και για αυτό ακριβώς επιλέγω ήρωες του Ντίσνεϊ που ξέρω από τα εγγόνια μου ότι τους αρέσουν».

Όμως, ο Γιώργος Κατσίποδος λέει ότι με τις ζωγραφιές του θέλει να περάσει στα παιδιά το μήνυμα, ότι πρέπει να διαβάζουν. «Ζωγραφίζω ένα μεγάλο και ωραίο κεφάλι που έχει ένα βιβλίο και διαβάζει. Μέσα από αυτό το κεφάλι βγαίνουν αριθμοί και γράμματα και όταν με ρωτούν τα παιδιά τι συμβολίζει, τους απαντώ ότι όσο περισσότερο διαβάζετε, τόσο περισσότερο μαθαίνετε». Παράλληλα, περνάει μηνύματα στα παιδιά για αγάπη, φιλία, ειρήνη και προσφορά.

Συνήθως ζωγραφίζει τις πρωινές ώρες, δηλαδή τις ώρες που λειτουργούν τα σχολεία και όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτές είναι οι πιο όμορφες στιγμές. «Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τα παιδιά με πλησιάζουν, με ρωτούν, μου λένε να προσθέσω κάτι, ενώ πολλές φορές μου έχουν διορθώσει κάτι που γράφω». «Παππού Γιώργο ξέχασες το άλφα» μου είπε ένα από τα παιδιά που ήταν ιδιαίτερα παρατηρητικό, ενώ δεν θα ξεχάσω ένα περιστατικό στο σχολείο στο Σούλι».

Συγκεκριμένα, «ζωγραφίζοντας το παλιό αναγνωστικό είχα ξεχάσει τις βίδες στα κάγκελα και τότε με πλησιάζει ένα παιδάκι και με ρωτάει: «Παππού δεν έχουν βίδες τα κάγκελα»;

Με αφορμή την προσφορά του στα δημοτικά σχολεία, ο Γιώργος Κατσίποδος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του εθελοντισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο εθελοντισμός είναι μία πρόκληση και μία εμπειρία. Και καλό είναι όλοι μας, έστω και μία φορά να ζήσουμε στη ζωή μας τον εθελοντισμό, γιατί δίνει πολύ αγάπη. Ο εθελοντής, αυτό που λαμβάνει, είναι μεγάλη συναισθηματική και ηθική ικανοποίηση γι’ αυτό που προσφέρει. Μακάρι να μπορούσε ο καθένας μας, από αυτό το λίγο που μπορεί, να το προσφέρει και τότε πιστεύω ότι η κοινωνία μας θα γίνει πολύ καλύτερη».

Κάθε φορά που ο Γιώργος Κατσίποδος μιλάει για τα παιδιά, δεν κρύβει τη συγκίνησή του. «Αυτό που εισπράττεις κάθε φορά, κυρίως από την αγάπη των παιδιών, αλλά και των γονέων και των εκπαιδευτικών, είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Εμένα αυτό μου δίνει ζωή. Αυτό μου δίνει τη δύναμη και συνεχίζω».

 

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Τέσσερις φορές μέσα στο παιδικό δωμάτιο πυροβόλησε την 36χρονη ο σύζυγός της – «Πού σε πάνε ρε Μαρία, αν είναι δυνατόν» (video)

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Στόχευε τη σύζυγο ενώ είχε στην αγκαλιά τον 8χρονο γιο τους – Οι τραγικές στιγμές του παιδιού

Ανησυχητικά στοιχεία του ΠΟΥ για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων