Βρεφικά και παιδικά στρώματα ύπνου – Τι να προσέξετε

Βρεφικά και παιδικά στρώματα ύπνου – Τι να προσέξετε

Το κρεβάτι είναι το μέρος που περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας ένα βρέφος γι΄αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του. Με δεδομένο μάλιστα ότι ένα βρεφικό κρεβάτι/κουνιά συνήθως φιλοξενεί τα παιδιά μέχρι και την ηλικία των 4–5 χρόνων, μια περίοδο δηλαδή που το σώμα του αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν με προσοχή το κατάλληλο στρώμα για το παιδί τους ώστε να έχει έναν άνετο και απολαυστικό ύπνο αλλά και ένα άνετο κρεβάτι που θα υποστηρίξει τη σωστή ανάπτυξη της σπονδυλικές του στήλης.

Το στρώμα είναι πολύ σημαντικό και συμπεριλαμβάνεται και στις συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταρείας, μας λέει ο παιδίατρος Αθανάσιος Οικονόμου. Όπως εξηγεί ο γιατρός το στρώμα θα πρέπει να είναι σκληρό, να έχει το σωστό μέγεθος για την κούνια ή το κρεβάτι ώστε να μην βουλιάζει γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της ασφυξίας και σε κάθε περίπτωση η επιλογή του γίνεται με βάση τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι κατασκευαστές.

Όσο για τα κλινοσκεπάσματα θέλουν προσοχή ειδικά σε παιδιά με αλλεργίες ή που κάποια στιγμή εμφανίσουν κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα. Θα πρέπει να αερίζονται καλά, να πλένονται και να αντικαθίστανται άμεσα μόλις διαπιστωθεί κάποια φθορά.

Το κρεβάτι του μωρού θα πρέπει να έχει και ένα ασφαλή υπνόσακο, μια κλασική κουβέρτα η οποία πρέπει να εφαρμόζει καλά ώστε να μην κουνιέται το μωρό και πάθει ασφυξία και να μην έχει παιχνίδια. Όσο για το μαξιλάρι, που συνιστάται συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία, να μην είναι τεράστιο, αλλά απλό και ασφαλές χωρίς πολλά διακοσμητικά.

παιδικό στρώμα

Τις απαραίτητες συμβουλές για τη σωστή αγορά βρεφικού στρώματος μας δίνει και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρωμάτων στην Ελλάδα, η Media Strom.

1. Το στρώμα πρέπει να είναι καινούργιο. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε το στρώμα του προηγούμενου μωρού σας ή το στρώμα που έχετε δανειστεί από φίλο σας ή συγγενή. Το παλιό στρώμα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας και έρευνες έχουν καταγράψει ότι μπορεί να ευθύνεται για το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου (SIDS).

2. Εμπιστευτείτε μια αξιόπιστη εταιρία. Μία εξειδικευμένη εταιρία στρωμάτων γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ηλικίας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα προσφέρετε στο μωρό σας το καλύτερο δυνατόν από άποψη ορθοπεδικότητας, υγιεινής, αλλά και άνεσης.

3.Το βρεφικό στρώμα πρέπει να προσφέρει άνεση, να προσαρμόζεται και να «ακολουθεί» τις φυσικές καμπύλες του σώματος του μωρού, χωρίς να το πιέζει.

4. Επίσης πρέπει να προσφέρει στήριξη στην σπονδυλική στήλη του μωρού προσφέροντάς του έναν ποιοτικό ύπνο αλλά και το αίσθημα της αγκαλιάς προσφέροντάς του αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.

5. Το βρεφικό στρώμα πρέπει να αποτελείται από επιλεγμένα και πιστοποιημένα υλικά. Τα υλικά του στρώματος πρέπει να είναι οικολογικά και φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Αποφύγετε τα υλικά που δεν «αναπνέουν». Ειδικά το ύφασμα του στρώματος πρέπει να είναι αντιαλλεργικό με ειδική επεξεργασία anti-acarea, ώστε να αποτρέπει την ανάπτυξη ακάρεων και λοιπών μικροοργανισμών, που ευθύνονται για την πρόκληση αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων.

6. Φροντίστε, το στρώμα να έχει τη σωστή διάσταση. Αν μεταξύ του στρώματος και της κούνιας υπάρχει κενό, τόσο ώστε να χωράνε δύο δάχτυλα, υπάρχει κίνδυνος το μωρό σας να παγιδευτεί. Φροντίστε λοιπόν να εφαρμόζει καλά στην κούνια, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτείτε να αλλάζετε σεντόνια.

μωράκι κοιμάται


Διαλέξτε το κατάλληλο μαξιλάρι

Το μαξιλάρι (το οποίο δεν συνιστάται για βρέφη) θεωρείται αναγκαίο συμπλήρωμα για τα παιδιά, ειδικά σε μια ηλικία που ο κορμός τους αναπτύσσεται γοργά. Το κατάλληλο μαξιλάρι αγκαλιάζει και στηρίζει σωστά την καμπύλη του αυχένα επιτυγχάνοντας μαζί με το στρώμα, άριστα επίπεδα ανατομικότητας.

Η καμπύλη του αυχένα είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του σκελετού μας και, συνήθως, η περιοχή που καταπονείται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλώντας πονοκεφάλους, πιασίματα και γενικότερο αίσθημα κόπωσης.

Σύμφωνα με την Media Strom, τα μαξιλάρια για να είναι σωστά και κατάλληλα για παιδιά, πρέπει κατ΄ αρχάς να εξασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλειά τους, δηλαδή να κατασκευάζονται από τα πιο ποιοτικά υποαλλεργικά υλικά όπως πούπουλα, latex, memory foam και micro-fiber και θα πρέπει να αλλάζουν συχνά, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι σε ένα μαξιλάρι 2-ετίας , το 20% του βάρους του είναι ακάρεα και τα περιττώματά τους, που ευθύνονται για την αύξηση των αλλεργιών σε παιδιά νεαρής ηλικίας.

Όσο για τα κλινοσκεπάσματα η επιλογή του σωστού παπλώματος επηρεάζεται τόσο από τις φυσικές του προδιαγραφές (βάρος, θερμομονωτική ικανότητα), όσο και από τις πρώτες ύλες, από τις οποίες παράγεται. Η Media Strom προσφέρει παπλώματα από πούπουλο και από ίνα σιλικόνης, υποαλλεργικά και ειδικά σχεδιασμένα για τον ήπιο χειμώνα της Ελλάδας.