Χριστουγεννιάτικες διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά με ή χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες

Χριστουγεννιάτικες Δραστηριότητες για παιδιά με ή χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες

Χριστουγεννιάτικες διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά με ή χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Σίγουρα τώρα είναι οι πιο κατάλληλες στιγμές να βρεθούν όλοι μαζί και να απολαύσουν παιχνίδι και συντροφικότητα.

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες αποτελούν έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες της ακαδημαϊκής επιτυχίας των μαθητών. Πρόκειται για μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ακαδημαϊκών ικανοτήτων, όπως η ανάγνωση, η γραφή, η λογικομαθηματική σκέψη, η μνήμη, η φωνολογική ενημερότητα, η ορθογραφία, η ακουστική και οπτική διάκριση.

Είναι αξιοσημείωτο πως το ποσοστό των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες αγγίζει το 10 – 15% του μαθητικού πληθυσμού

Τα περισσότερα παιδιά με ή χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες, όταν οι γονείς τους ζητούν να κάνουν επανάληψη ή εξάσκηση στα μαθήματα του σχολείου την περίοδο των διακοπών, πολύ συχνά αρνούνται. Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές όμως είναι μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μάθηση μέσα από τη διασκέδαση.

Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες μέσα από τις τα παιδιά μπορούν να μάθουν αλλά κυρίως να διασκεδάσουν:

Χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Μία καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη του γραπτού λόγου είναι οι χριστουγεννιάτικες κάρτες. Διαλέξτε μαζί με το παιδί τις κάρτες που του αρέσουν και ζητήστε του να γράψει το ίδιο τις ευχές για φίλους και συγγενείς.

Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Δώστε στο παιδί λέξεις ή εικόνες που αφορούν τα Χριστούγεννα, όπως έλατο, ελάφι, δώρα, φάτνη, κτλ και γράψτε μαζί το δικό σας χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

Συνέχισε το παραμύθι

Διαβάστε με το παιδί χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Σταματήστε πριν το τέλος του παραμυθιού και ζητήστε από το παιδί να συνεχίσει την ιστορία όπως εκείνο τη φαντάζεται.

Μοτίβο

Φτιάξτε διάφορα μοτίβο με τα στολίδια του δέντρου και ζητήστε από το παιδί να τα συνεχίσει ή να τα αναπαράγει από μνήμης.

Κολλάζ

Ζητήστε από το παιδί να κόψει από τα χαρτιά περιτυλίγματος διάφορα σχέδια που έχουν πάνω και φτιάξτε ένα όμορφο κολλάζ. Έτσι, θα εξασκήσει τη λεπτή του κινητικότητα με διασκεδαστικό τρόπο.

UNO

Με τις κάρτες UNO μπορείτε να παίξετε με το παιδί και να εξασκηθεί στις 4 μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση) & στη μνήμη ακολουθιών (πείτε και δείξτε μία αριθμητική ακολουθία στο παιδί, π.χ. 3 – 3 – 9 – 4, και ζητήστε από το παιδί να την ανακαλέσει από μνήμης)

Κάλτσα μνήμης

Δείξτε στο παιδί διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια βάλτε τα μέσα στην κάλτσα του Άγιου Βασίλη. Ζητήστε από το παιδί να σας πει όσα περισσότερα αντικείμενα μπορεί. Κάθε αντικείμενο που θυμάται και λέει βγαίνει από την κάλτσα.

Μαγειρική

Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να μαγειρέψετε το αγαπημένο του χριστουγεννιάτικο γλυκό ή φαγητό. Δώστε του να διαβάσει τη συνταγή από ένα βιβλίο μαγειρικής ή από κάποια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Πολλά παιδιά βρίσκουν τη μαγειρική διασκεδαστική και προσφέρονται μόνα τους να βοηθήσουν.

Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Κρύψτε τα χριστουγεννιάτικα δώρα σε διάφορα μέρη του σπιτιού και παίξτε με το παιδί το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Γράψτε σε μικρά σημειώματα οδηγίες και γρίφους που θα πρέπει να διαβάσει το παιδί ώστε να ανακαλύψει τα δώρα.

Τρίγωνα κάλαντα

Με το τρίγωνο για τα κάλαντα μπορείτε να παίξετε διάφορα παιχνίδια, όπως να λέτε στο παιδί διάφορες λέξεις και να χτυπά το τρίγωνο τόσες φορές όσες και οι συλλαβές της κάθε λέξης ή να χτυπά το τρίγωνο όταν ακούει μέσα στη λέξη ένα συγκεκριμένο γράμμα ή συλλαβή.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια όλη η οικογένεια κι αφήστε το παιδί να διαβάσει τους κανόνες του παιχνιδιού και να σας τους εξηγήσει.

Κρεμάλα

Παίξτε κρεμάλα με λέξεις που αφορούν τα Χριστούγεννα.

Θεατρικό παιχνίδι

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί ψυχαγωγείται, εκπαιδεύεται και ανακαλύπτει. Παίξτε με το παιδί και ζητήστε του να φανταστεί και να αναπαραστήσει κάποιες καταστάσεις, όπως το να είναι ο Άγιος Βασίλης, να είναι ο Ρούντολφ, να είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο κτλ.

Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως τα Χριστούγεννα είναι μία τέλεια ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους

Κυρίως όμως θα πρέπει να μην ξεχνούν πως το παιχνίδι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά και κυρίως τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Υπ. Δρ. Φώτης Παπαναστασίου 

Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας / MSc Σχολική Ψυχολογία 

Επιστημονικός Δ/ντης του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Παιδίων Πλεύση» 

eidikospaidagogos.gr

Διαβάστε επίσης

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Mουσικής με γιορτινή μουσική στο Φουαγέ των Μουσών και πατινάζ στο Παγοδρόμιο!

Χριστουγεννιάτικοι γλυκοί πειρασμοί: Τι να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών μας

Αυτά είναι τα ελληνικά σχολεία που αναγορεύτηκαν σε “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

Ροή Ειδήσεων