Χτύπησαν οι σειρήνες. Και μετά; Πού είναι τα καταφύγια; Τι πρέπει να κάνουμε;

Χτύπησαν οι σειρήνες. Και μετά; Πού είναι τα καταφύγια; Τι πρέπει να κάνουμε;

Μια ώρα ακούγαμε σειρήνες και καμπάνες. Η άσκηση «Παρμενίωνας» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά μείναμε με την απορία. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αν όντως σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης; Πού βρίσκονται τα καταφύγια;

Η ερώτηση δεν έχει την απάντηση που θα θέλαμε και αυτό έχει μία λογική.  Το πού βρίσκονται τα καταφύγια, δεν γνωρίζουν να το απαντήσουν οι περισσότεροι. Παρά μόνο όσοι είναι ψηλά στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων. Οι ακριβείς τοποθεσίες τους παραμένουν απόρρητες για λόγους ασφαλείας. Τα επίσημα καταφύγια βρίσκονται υπογείως.

Σε κλειστό χώρο

Αν βρίσκεστε στο σπίτι, στον χώρο εργασίας σας ή σε οποιοδήποτε κλειστό κτίριο, μόλις ηχήσουν οι σειρήνες, αν δεν λάβετε μήνυμα (από το γνωστό 112) με οδηγίες, θα πρέπει να τρέξετε προς το υπόγειο.  Ή κάτω από σκάλες.  Στέκεστε σε κάθε περίπτωση μακριά από παράθυρα.

Πάντα σε προσβάσιμο σημείο στο σπίτι  πρέπει να υπάρχει φακός ή κεριά με σπίρτα, αφού είναι πολύ πιθανό να κοπεί το ρεύμα, ενώ μαζί σας καλό θα είναι να έχετε επίσης το κινητό σας τηλέφωνο  αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι επικοινωνίες. Αν μπορούμε παίρνουμε μαζί μας ρουχισμό, φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, νερό. Δεν φεύγετε από τον χώρο, όπου έχετε βρει καταφύγιο, εάν δεν λήξει ο συναγερμός.

Αν είστε στον δρόμο

Σε σχετική σελίδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  μας ενεημερώνει ότι αν βρεθούμε σε δρόμο κοντά σε οικήματα ή τοίχους, πρέπει να απομακρυνθούμε αμέσως, γιατί κινδυνεύουμε από κατάρρευση.  Επισης συμβουλεύει να καλυφθούμε σε κάποιο κατάλληλο μέρος.

Δεν πλησιάζουμε ηλεκτροφόρα καλώδια και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρισμό. Τρέχουμε προς κάποιο κοντινό υπόγειο χώρο.

 Εγκαταλελειμμένα και ασυντήρητα

Τα καταφύγια είναι διαβαθμισμένα, δηλαδή απόρρητα. Ελαχιστοι γνωρίζουν πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση είναι, διαβάζουμε στο EVIMA. Οπως επίσης και πόσα είναι. Στον Πειραιά είναι καταγεγραμμενα 20 καταφύγια κι αυτά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι όλα εγκαταλειμμένα, ασυντήρητα χωρίς χώρους υγιεινής και τρία με προβλήματα στο σύστημα εξαερισμού λόγω κατολισθήσεων.

Τα πιο γνωστά καταφύγια της πόλης μας βρίσκονται δύο στον Προφήτη Ηλία, εκ των οποίων το ένα είναι διώροφο, ένα στα Βοτσαλακια δεξιά από την πλαζ, ένα στο Μέγαρο Βάτη, ένα σε υπόγειο κτιρίου του ΟΛΠ στο λιμάνι, δίπλα στη μόνιμη δεξαμενή,ένα μεγάλο στη Δραπετσώνα με την ονομασία 2-3,και ένα στη Σχολή Δοκιμων το οποίο είναι και το μόνο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε επίσης:

«Έχω δασκαλέψει το παιδί μου να ρίχνει μπουνιές σε όποιον δει να κάνει bullying σε εκείνον ή άλλο παιδί»

«Η πεθερά μου δεν κρατάει τα παιδιά επειδή δεν συμφωνεί που δουλεύω – Πιστεύει πως έτσι με τιμωρεί»

Ροή Ειδήσεων