Υπάρχει ένας μόνο τρόπος να συνεχιστεί η ζωή των παιδιών μας κανονικά και με ασφάλεια φέτος

Υπάρχει ένας μόνο τρόπος να συνεχιστεί η ζωή των παιδιών μας κανονικά και με ασφάλεια φέτος

Παραπάνω από ένας μήνας έχει περάσει από την φετινή έναρξη των σχολείων και παρόλο που η κατάσταση με την πανδημία στην χώρα μας δεν δείχνει να έχει κάποια βελτίωση (το αντίθετο, θα λέγαμε με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων), στα σχολικά περιβάλλοντα υπάρχει μία αναμενόμενη -σύμφωνα με τους ειδικούς- επιδημιολογία και -ευτυχώς- χωρίς κάποιο παιδί ή εκπαιδευτικός να έχει νοσήσει με πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Γεγονός είναι, ότι τα παιδιά για ακόμα μία φορά έχουν αποδειχτεί φάροι πειθαρχίας, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων. Παρά την πολύωρη χρήση μάσκας, παρά τις αποστάσεις που αναγκάζονται να κρατούν από τους αγαπημένους τους φίλους, παρά την απουσία εκδρομών και άλλων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που τους χαρίζουν χαρά, τα παιδιά -και οι οικογένειές τους- έχουν κάνει ό,τι είναι εφικτό για να προστατευτούν.

Τους αξίζει, λοιπόν, αν μη τι άλλο, να απολαμβάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους ορισμένες δραστηριότητες που τα εκτονώνουν και τα κοινωνικοποιούν. Αξίζει να διατηρήσουμε, όσο είναι φέτος εφικτό, μία κανονικότητα για τα παιδιά αυτά που έτυχαν σε μία πολύ κακή υγειονομική συγκυρία.

Πάνω απ’όλα, όμως, τους αξίζει, ενώ τα απολαμβάνουν όλα αυτά, να τα κρατήσουμε ασφαλή από κάθε κίνδυνο.

Η μάσκα και το αντισηπτικό δεν είναι τα μοναδικά μέσα προστασίας των παιδιών μας

Μπορεί ο Covid-19 να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η υγεία των παιδιών μας δεν σταματά να βάλλεται και από άλλους κινδύνους -και από άλλα λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και θανατηφόρα.

Μέχρι, λοιπόν, να αναπτυχθεί το πολυπόθητο, ασφαλές και αποτελεσματικό, εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε, ότι τα παιδιά μας έχουν κάνει όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα και αποδεδειγμένα αποτελεσματικά εμβόλια που θα τα προστατεύσουν.

Αν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα τον παιδίατρό σας για το προγραμματισμένο checkup, κάντε το πριν έρθει ο χειμώνας και βεβαιωθείτε, μαζί του, ότι το παιδί σας έχει κάνει όλα τα εμβόλια που αναλογούν στην ηλικία του. Επιπλέον, ζητήστε από τον ίδιο να σας ενημερώσει για την εξαιρετικά ύπουλη, δυνητικά θανατηφόρα νόσο της μηνιγγίτιδας Β, αλλά και για το διαθέσιμο εμβόλιο που κυριολεκτικά σώζει ζωές.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη μηνιγγίτιδα Β

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις: Τα βρέφη και τα νήπια (1-4 ετών) αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

 

Αν το παιδί νοσήσει, αυτή εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

 

Με αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα, και δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν ουκ ολίγα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη από τη νόσο αυτή.

 

Έχει βρεθεί, μάλιστα, ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά, έτσι μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, χωρίς καν να το καταλάβει.

 

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και παρόλο που δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Μοναδική λύση πρόληψης, λοιπόν, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Ροή Ειδήσεων