Υπάρχει η δυνατότητα Webex, αν κλείσει ένα τμήμα λόγω κρούσματος;

Υπάρχει η δυνατότητα Webex, αν κλείσει ένα τμήμα λόγω κρούσματος;

Υπάρχει η δυνατότητα Webex, αν κλείσει ένα τμήμα λόγω κρούσματος;

Επιστρέφουν την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου οι μαθητές στα σχολεία, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, που ακολούθησαν τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών.

Τα τρία βασικά μέτρα που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για την επιστροφή των μαθητών ήταν τα εξής:

Η υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές αλλαγές στα πρωτόκολλα για το άνοιγμα στα σχολεία και συγκεκριμένα.

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου.

2.Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα.

Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Θα γίνει τηλεκπαίδευση αν κλείσει ένα τμήμα;

Ωστόσο, στην συνέντευξη Τύπου δεν ακούστηκε η λέξη «τηλεκπαίδευση» και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αν είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, σε περίπτωση που ένα τμήμα κλείσει λόγω κρούσματος.

Το Υπουργείο Παιδείας απαντά ότι «φυσικά και υπάρχει ενεργή πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, η Webex. Αυτή χρησιμοποιείται όποτε κλείνει τμήμα λόγω κορωνοιου ή για άλλο εκτακτο λόγο (π.χ. φυσικές καταστροφές)».

Και προσθέτει: «Το δικαίωμα χρήσης των αδειών Webex για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται μέχρι τον Ιούλιο 2023 καθότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς όχι μόνο στο έκτακτο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης αλλά και για άλλους σκοπούς, π.χ. για συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων εφόσον το επιθυμούν κτλ. Το Υπουργείο θα απαντήσει αναλυτικά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

Διαβάστε επίσης:

Νίκη Κεραμέως: Αυτά είναι τα τρία νέα μέτρα για την επιστροφή στα σχολεία

Παιδίατρος: Όταν το παιδί είναι άρρωστο μην το πιέζετε να φάει

Γιώργος Λεμπέσης – Σοφία Τραντίδου: Ζουν το θαύμα – Μετά από πέντε εξωσωματικές ήρθε ο γιος τους