Ύστερα από 20 χρόνια τα σεισμόπληκτα σχολεία του Δήμου Αχαρνών μεταφέρονται σε ασφαλείς αίθουσες

Ύστερα από 20 χρόνια τα σεισμόπληκτα σχολεία του Δήμου Αχαρνών μεταφέρονται σε ασφαλείς αίθουσες

Σε σύγχρονες και ασφαλείς αίθουσες κάνουν πλέον μάθημα, οι μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου και του 24ου Νηπιαγωγείου Αχαρνών. Τα δυο σχολεία λειτουργούσαν από τους σεισμούς του 1999, σε πλήρως ακατάλληλους και εγκαταλελειμμένους οικίσκους, που είχαν παραχωρηθεί για αυστηρά προσωρινή χρήση αλλά τελικώς έγιναν μια μόνιμη κατάσταση, ως αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας τόσο των Δημοτικών Αρχών όσο και της κεντρικής διοίκησης, παρά τα συνεχή αιτήματα και κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε μετά το 2015 όταν και εισακούστηκαν για πρώτη φορά τα αιτήματα για την επίλυση του προβλήματος, με την ΚΤΥΠ ΑΕ να κινεί όλες τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση μέσω της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών, την χρηματοδότηση και την εκτέλεση των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Η ΚΤΥΠ ΑΕ προχωρά τώρα στο τελευταίο βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος μέσω της ανέγερσης νέας σχολικής μονάδας και της προσωρινής μετεγκατάστασης των μαθητών έως ότου φτιαχτεί το νέο σχολείο.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τελετή της επίσημης παράδοσης απο την ΚΤΥΠ ΑΕ, του έργου της προσωρινής μετεγκατάστασης του 21ου Δημοτικού Σχολείου, σε ειδικά διαμορφωμένο και ασφαλή χώρο διδασκαλίας, που πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές, επί των οδών Πλαταιών και Βλαχογιάννη στον Δήμο Αχαρνών.

Αποτελείται από 17 αίθουσες διδασκαλίας, μια Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, γραφειακούς χώρους, κυλικείο, αποθήκη και χώρους υγιεινής, περιφραγμένο αύλειο χώρο και γήπεδο καλαθοσφαίρισης με κερκίδες. Ήδη, το έργο έχει παραδοθεί προς χρήση από τις 5 Ιουνίου 2019.

Στο ίδιο ακίνητο αλλά σε ξεχωριστό περιφραγμένο χώρο, έχει ήδη από τις 19 Οκτωβρίου 2018, μετεγκατασταθεί μόνιμα το 24ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών, σε δυο πλήρεις αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο νηπιαγωγού, εσωτερικούς χώρους υγιεινής, αποθήκη και λεβητοστάσιο βαριάς προκατασκευής.

Η αξία του έργου ανήλθε σε 862.674,82 ευρώ, με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 και η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2018.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΚΤΥΠ ΑΕ, Γιώργος Μπιτάκος ανακοίνωσε ότι σύντομα ξεκινά η κατασκευή του νέου 21ου Δημοτικού Σχολείου που θα κατασκευαστεί στον χώρο του παλιού σχολείου και θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Ο διαγωνισμός του έργου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και ήδη έχει προκύψει ο οριστικός ανάδοχος, ο οποίος θα κληθεί στις 20 Ιουνίου 2019, να υπογράψει την σύμβαση κατασκευής του έργου, αξίας 2.124.104,02 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το νέο σχολείο θα είναι έτοιμο εντός χρονοδιαγράμματος 540 ημερολογιακών ημερών.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Τόσο το έργο της μετεγκατάστασης των δυο σχολείων όσο και η ανέγερση του νέου 21ου Δημοτικού Σχολείου, αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα του Διευθύνοντα Συμβούλου Γιάννη Χαρωνίτη, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, τον Αύγουστο του 2018.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στην βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας στον παλιό χώρο των δυο σχολείων, κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της προσωρινής μετεγκατάστασης, με αντικατάσταση των παλαιών ακατάλληλων αιθουσών, έργα υγιεινής και ενίσχυσης ασφάλειας, διαρκή παρακολούθηση των εργασιών με συνεχείς επισκέψεις, επιθεωρήσεις και επί τόπου επίλυση προβλημάτων, όπως για παράδειγμα οι φθορές και καταστροφές που προκλήθηκαν, τόσο από φυσικούς λόγους όσο και από εξωγενείς παράγοντες.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

Εξάλλου, η ΚΤΥΠ ΑΕ ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας των Αχαρνών για την κάλυψη σημαντικών ελλείψεων σε σχολικές υποδομές, προχώρησε στην ένταξη τεσσάρων νέων σχολείων στον προγραμματισμό έργων της και ήδη έχει ξεκινήσει να μελετά, προκειμένου να υλοποιηθούν στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027.

Πρόκειται για την ανέγερση διδακτηρίου για το νεοϊδρυθέν 31ο Δημοτικό Σχολείο, το νέο κτίριο του 18ου Δημοτικού Σχολείου και το νέο κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο θα εγκατασταθούν το 19οΔημοτικό Σχολείο και το 19ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών.

 

Ροή Ειδήσεων