Ζάχαρη και αλάτι στον πρώτο χρόνο ζωής: Επιτρέπονται;

Ζάχαρη και αλάτι στον πρώτο χρόνο ζωής

Ζάχαρη και αλάτι στον πρώτο χρόνο ζωής: Επιτρέπονται;

Τι προτείνουν οι επίσημες συστάσεις του Υπουργείου;

Ο πρώτος χρόνος ζωής ενός μωρού είναι κρίσιμος για την υγιή ανάπτυξή του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η διατροφή παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών του μωρού και στην υιοθέτηση υγιών διατροφικών προτύπων για το μέλλον.

Επίσης, είναι βασικό να λαμβάνουν υπόψη οι γονείς τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή του βρέφους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη υγεία και ανάπτυξή του.

Μία από τις επίσημες συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, αφορά την κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη και αλάτι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής.

Τι συνίσταται για τη ζάχαρη και το αλάτι στον 1ο χρόνο ζωής;

Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων λόγω της μεταβολικής επιβάρυνσης από τα συστατικά αυτά, καθώς και για λόγους διαμόρφωσης υγιών γευστικών επιλογών στο μέλλον.

«H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής, λόγω της μεταβολικής επιβάρυνσης από τα συστατικά αυτά, αλλά και για λόγους διαμόρφωσης υγιών γευστικών επιλογών. Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές
επιλογές τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, μέχρι το βρέφος να τις αποδεχτεί, και μόνον τότε θα μπορούσε να δοκιμάσει τροφές και ροφήματα με γλυκιά γεύση», αναφέρουν οι επίσημες συστάσεις.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης και αλατιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την ανάπτυξη παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών προβλημάτων, ενώ η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας. Συνεπώς, η περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού κατά τον πρώτο χρόνο ζωής είναι σημαντική για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων υγείας.

Αντί για αυτά, η επαναλαμβανόμενη έκθεση του μωρού σε υγιεινές επιλογές τροφίμων πρέπει να ενθαρρύνεται. Τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν ιδανικές επιλογές για το μωρό. Η εισαγωγή τους στη διατροφή του μωρού μπορεί να γίνει με τη μορφή παρασκευασμένων πολτών ή ωμών κομματιών, ανάλογα με την ηλικία και τις διατροφικές ανάγκες του. Μόλις το βρέφος δεχτεί αυτές τις γεύσεις, μπορούν να δοκιμαστούν και άλλα τρόφιμα και ροφήματα με γλυκιά γεύση.

Εκτός από την αποφυγή τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες στη διατροφή του μωρού. Η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα, είναι ουσιώδης για την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Επίσης, η προώθηση του φυσικού θηλασμού ή η χρήση υγιών εναλλακτικών όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, όπως το βρεφικό γάλα, είναι σημαντικές πτυχές της υγιούς διατροφής του μωρού.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στον πρώτο χρόνο ζωής:

  • Φρέσκο, μη τροποποιημένο γάλα εμπορίου.
  • Αλάτι και τρόφιμα που το περιέχουν.
  • Ζάχαρη και τρόφιμα που την περιέχουν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των γονέωνφροντιστών για τη μεγάλη συχνότητα τυποποιημένων/ βιομηχανοποιημένων τροφίμων στην αγορά που προωθούνται ως κατάλληλα για κατανάλωση από τα βρέφη, ενώ περιέχουν ζάχαρη, αλάτι ή trans λιπαρά οξέα (όπως ενδεικτικά, επιδόρπια γιαουρτιού, κρέμες, μπισκότα, γλυκίσματα κ.α.). Η εκπαίδευση για την ανάγνωση της διατροφικής σήμανσης των τυποποιημένων τροφίμων είναι σημαντική
  • Μέλι (μπορεί να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Clostridium Botulinum, που αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της αλλαντίασης).
  • Χυμοί φρούτων (τυποποιημένοι ή φρέσκοι), φρουτοποτά και αναψυκτικά, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε πρόσθετα σάκχαρα.
  • Τσάι και άλλα αφεψήματα.
  • Ολόκληροι ξηροί καρποί ή ολόκληρα στρογγυλά φρούτα λόγω του κινδύνου πνιγμού.

Ροή Ειδήσεων