Αν οι ζωγραφιές του παιδιού σας μοιάζουν κάπως έτσι, τότε μάλλον μεγαλώνετε μια μικρή διάνοια !

Αν οι ζωγραφιές του παιδιού σας μοιάζουν κάπως έτσι, τότε μάλλον μεγαλώνετε μια μικρή διάνοια !

Η ζωγραφική είναι ο βασικός τρόπος έκφρασης των παιδιών, από τη στιγμή που είναι σε θέση να πιάσουν στο χέρι τους το μολύβι και να καταγράψουν ένα ίχνος. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι τόσο σημαντική η παιδική εικόνα στο να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη νοητική αλλά και τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, καθώς και για να καταλάβουμε τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, αλλά και όλα όσα το προβληματίζουν, το απασχολούν ή απλώς το ενδιαφέρουν και νιώθει την εσωτερική ανάγκη να αποτυπώσει.

Ξέρετε ότι παρατηρώντας τι ζωγραφίζει το παιδί σας, μπορείτε να το γνωρίσετε καλύτερα και φυσικά οι ζωγραφιές του είναι ένα δείγμα της μελλοντικής πνευματικής του πορείας;

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2016, τα χαρισματικά παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά στις ζωγραφιές τους “ξεχωριστές λεπτομέρειες” όταν ήθελαν να ζωγραφίσουν ανθρώπους. Αν λοιπόν κοιτώντας προσκετικά τις ζωγραφιές των παιδιών σας, αντικρίσετε τέτοιου είδους στοιχεία τότε δεν θα ήταν υπερβολή να σας πούμε ότι μάλλον μεγαλώνετε μια μικρή διάνοια.

Ειδικότερα, οι ερευνητές κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα έχοντας μελετήσει τις ζωγραφιές 120 παιδιών και στις οποίες ανίχνευσαν 30  “ξεχωριστές λεπτομέρειες” που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημάδι ότι το παιδί διαθέτει μια σπάνια ευφυΐα. Από τα 47 παιδιά που ήταν ούτως ή άλλως χαρισματικά και είχαν ενταχθεί σκοπίμως στην έρευνα, το 43% εξ αυτών είχαν στις ζωγραφιές τους μία ή περισσότερες από αυτές τις “ξεχωριστές λεπτομέρειες”.

 

Ποιες είναι οι ξεχωριστές λεπτομέρειες που πρέπει να βρείτε στις ζωγραφιές των παιδιών

Όταν το παιδί στις ζωγραφιές του σχεδιάζοντας μια ανθρώπινη φιγούρα δεν παραλείπει λεπτομέρειες όπως μεικ απ ματιών, φακίδες, σιδεράκια, γραβάτα, κορδέλα στα μαλλιά, τα μαλλιά να πέφτουν στους ώμους, γάντια, δαχτυλίδι ή τρίχες στα χέρια τότε είστε σε καλό δρόμο και το παιδί σας διαθέτει ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο. Μάλιστα, οι ερευνητές επεσήμαιναν ότι τα χαρισματικά παιδιά στην ζωγραφική επεικόνιση ενός ατόμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε χαρακτηριστικά που δεν τα συναντά κανείς εύκολα σε παιδικές ζωγραφιές καθώς όπως παρατήρησαν ευφυή παιδιά σχεδίασαν το κεφάλι ολόσωστα και από τη πλαινή πλευρά, σε ορισμένα σκίτσα το πρόσωπο είχε τα χέρια στις τσέπες ή πίσω από την πλάτη.

 

Βέβαια, όπως τόνισαν οι εν λόγω ξεχωριστές λεπτομέρειες αποτελούν μια ένδειξη υψηλής ευφυΐας του παιδιού οπότε οι γονείς για την επιστημονική τεκμηρίωση θα πρέπει να απευθυνθούν στους ειδικούς που θα κάνουν στο παιδί ένα τεστ μέτρησης της νοημοσύνης.

Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας δεν αποσκοπούν στο να καταγραφεί ο βαθμός νοημοσύνης των παιδιών αλλά να δείξουν ότι η χαρισματικότητα των παιδιών αποτυπώνεται σε απλές δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους όπως είναι οι ζωγραφιές τους.

Εξάλλου, όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανεύρεσης και αξιοποίησης της υψηλής ευφυΐας βασίζονται σε τεστ νοημοσύνης και άλλες δεξιότητες που επιτυγχάνουν την καταγραφή του υψηλού διανοητικού ταλέντου.

Μέσω αυτής της έρευνας έχουμε την αποτύπωση του συσχετισμού μεταξύ της καλλιτεχνικής δεξιότητας και της ευφυΐας.

Ποια ηλικία δείχνει ότι το παιδί είναι χαρισματικό

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν εμφανίζουν απαραίτητα όλα τα χαρισματικά παιδιά ξεχωριστές λεπτομέρειες στις ζωγραφιές τους. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές κυρίως αυτές οι λεπτομέρειες αποτυπώνονται στις ζωγραφιές παιδιών που δεν έχουν συμπληρώσει τα 10 τους χρόνια. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας προσαρμόζονται άθελά τους στο περιβάλλον που επιτάσσει το εκπαιδευτικό σύστημα και τείνουν να είναι αφαιρετικά ως προς το περιεχόμενο των ζωγραφιών τους σε σύγκριση με αυτές που έκαναν σε μικρότερη ηλικία.

 

 

Πηγή: rd.com

 

Ροή Ειδήσεων