«Έχω ακούσει ότι αν πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι, θα χάσω κιλά. Ισχύει κάτι τέτοιο;»

«Έχω ακούσει ότι αν πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι, θα χάσω κιλά. Ισχύει κάτι τέτοιο;»

Η θεωρία που ήθελε την καθημερινή κατανάλωση νερού με λεμόνι να μας απαλλάσσει από τα περιττά κιλά, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζει να έχει πιστούς οπαδούς μέχρι και σήμερα. Έχει όμως πράγματι το λεμόνι την ιδιότητα να «καίει» το λίπος, και αν ναι, σε ποιον βαθμό;

Τι δείχνουν οι έρευνες
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και μάλιστα πρόσφατες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο λεμόνι αλλά και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή μπορούν να συμβάλουν τόσο στον έλεγχο της συσσώρευσης λίπους όσο και στη ρύθμιση της συγκέντρωσης λιπιδίων στο αίμα. Για παράδειγμα, μία πρόσφατη μελέτη από την Ιαπωνία ανέδειξε την προστατευτική δράση των φλαβανονών του λεμονιού σε ποντίκια που ακολουθούσαν μία δίαιτα υψηλή σε λίπος, όπου προέκυψε ότι η συσσώρευση λίπους, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία ήταν σημαντικά χαμηλότερες στα ποντίκια που έλαβαν τη συμπληρωματική χορήγηση των αντιοξειδωτικών. Αντίστοιχα, σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο περιοδικό Diabetes, φάνηκε ότι η ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που συναντάμε στα εσπεριδοειδή, θεωρείται μία υποσχόμενη ουσία κατά του μεταβολικού συνδρόμου, καθώς συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική καύση του λίπους. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι παραπάνω μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα και με δόσεις φλαβονοειδών σημαντικά υψηλότερες από αυτές που μπορούμε να πάρουμε από ένα λεμόνι, συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να γενικευθούν τα αποτελέσματα αυτά στους ανθρώπους.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα
Σύμφωνα με τα παραπάνω, λοιπόν, πρέπει να διαχωρίσουμε τη διατροφική αξία των εσπεριδοειδών, όπως είναι το λεμόνι, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλες πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, με το αν και κατά πόσο μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα, καθώς η κατανάλωσή τους στην ποσότητα που προσλαμβάνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος σε καθημερινή βάση δεν μπορεί πρακτικά να συμβάλλει στη διαδικασία της καύσης του λίπους.

Τι μπορείς να κάνεις
Θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι η τακτική που θα μας οδηγήσει στην απόκτηση και διατήρηση μίας πιο λεπτής σιλουέτας δεν είναι άλλη από την αλλαγή της διατροφικής μας συμπεριφοράς, την υιοθέτηση πιο υγιεινών και ισορροπημένων συνηθειών και φυσικά την αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας και όχι «μαγικά φίλτρα», που υπόσχονται εύκολες και γρήγορες λύσεις.