Το γάντι του Χάρη κατακτά τον κόσμο και τις καρδιές μας

Το γάντι του Χάρη κατακτά τον κόσμο και τις καρδιές μας

Μια μέρα, ο Χάρης παρατήρησε ότι η γιαγιά του δυσκολευόταν να χρησιμοποιήσει το τηλεκοντρόλ. Οι αρθρώσεις της δεν την βοηθούσαν πλέον. Ο νεαρός μαθητής Λυκείου αποφάσισε να την βοηθήσει. Ενάμιση χρόνο αργότερα ένα ηλεκτρονικό γάντι ήταν σχεδόν έτοιμο για να βοηθήσει τη γιαγιά… κι όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αρθρώσεων.

Ο Χάρης Ιωάννου είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου και πρόσφατα βραβεύτηκε από τη Unicef, για το τεχνητό ηλεκτρονικό γάντι που βοηθά τους ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα να επανακτήσουν μέρος της κίνησης.
Το κύριο μέρος του γαντιού απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή που τοποθετείται γύρω από το χέρι. Στην κατασκευή αυτή περιλαμβάνονται αισθητήρες πίεσης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται κάθε απόπειρα του ανθρώπου που φορά το γάντι να κινήσει το χέρι του.

‘Ενας επεξεργαστής που βρίσκεται πάνω στο γάντι δίνει, με τη βοήθεια αλγορίθμων, δίνει την εντολή στους κινητήρες να ενεργοποιηθούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Χάρη, το γάντι μπορεί να δώσει στο χέρι τη δυνατότητα να ασκήσει μέχρι 17 κιλά βάρος σε κάθε κλείδωση. Το επόμενο βήμα για τον ΄Χάρη είναι να τελειοποιήσει το γάντι του και να το διαθέσει στην αγορά.

Το πρώτο του βραβείο για την εφεύρεσή του όμως ο Χάρης το έλαβε όταν ο καθηγητής τού πρότεινε να την υποβάλει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων, όπου ο Χάρης απέσπασε πανηγυρικά το πρώτο βραβείο. Κατόπιν, επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έκρινε ότι η συμμετοχή του άξιζε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο. Εκεί, ο 17χρονος μαθητής απέσπασε ξανά το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Μηχανική, κερδίζοντας και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ

Ο Χάρης είναι δυσλεκτικός κι αυτό κάνει την επιτυχία του μια ακόμη απόδειξη της ελλειπής εκπαίδευση στην Ελλάδα: “Εχω δυσλεξία και το ελληνικό σύστημα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις εντελώς άχρηστος, καθώς είναι φτιαγμένο για αποστήθιση. Ομως με τη βοήθεια του σχολείου και της οικογένειάς μου δεν επέτρεψα στο πρόβλημα να σταθεί εμπόδιο. Πέρυσι και φέτος έχω 19 στη βαθμολογία, δίνοντας εξετάσεις στα προφορικά” λεει ο Χάρης που πρέπει τόσα χρόνια να αντιμετωπίζει τα στεγανά της ελληνικής εκπαίδευσης.

Στο 2.29 το βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται στον Χάρη, δείτε το: