Αυτές είναι οι 6 παιδικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε το καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Αυτές είναι οι 6 παιδικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε το καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που παρουσιάζει εκδηλώσεις σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε το ποσό του 1.800.000 ευρώ σε 70 συνολικά πολιτιστικές παραγωγές. Αυτό σημαίνει, ότι το καλοκαίρι τουλάχιστον θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, έπειτα από έναν άνυδρο χειμώνα, λίγες πολυπόθητες στιγμές ζωντανής μουσικής, χορού και θεάτρου.

Στην φετινή ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκαν 416 καλλιτέχνες – ομάδες, από τις οποίες επιλέχθηκαν τελικά οι 70 που θα παρουσιαστούν κατά το διάστημα 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 27 θεατρικές παραστάσεις, 15 μουσικές παραγωγές, 8 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 που αφορούν σε εικαστικές δράσεις και 6 παραστάσεις παιδικού θεάτρου.

Μπορείτε να δείτε όλες τις παραστάσεις εδώ, ωστόσο οι 6 παιδικές που θα λάβουν χώρα σε διάφορα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας είναι οι εξής:

  1. Θεατρικός οργανισμός “Κάτω απ’ τη γέφυρα”: “Αίσωπος-ένας φίλος από τα παλιά” στο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΘΕΙΟΥ
  2. HIPPO ΧΙΠΟ: “Ο Γιάννης και το πεύκο” στον ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΝΕΜΕΑΣ
  3. ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΑΜΚΕ: “Ιλιάδα του Ομήρου” στο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ
  4. ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ‘MΠΑGΑΖΙΑ”: “ΔΑΙΔΑΛΟΣ & ΙΚΑΡΟΣ” στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ
  5. PATARI PROJECT ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ: “Ιστορίες Νερού” στην ΤΑΦΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ
  6. «ΔΙΤΤΟ» ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: “Ανθρωπόμορφα τέρατα” στο ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

Στην κριτική επιτροπή που ανέλαβε να κάνει την επιλογή συμμετείχαν οι Γιώργος Κουμεντάκης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δάφνις Κόκκινος, Κορνήλιος Σελαμσής, Συραγώ Τσιάρα, Παναγιώτης Τσιρίδης, Νίκος Σταμπολίδης ενώ εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, η κ. Άννα Παναγιωταρέα, ειδική σύμβουλος της Υπουργού και η  Δρ. Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις,  κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα, βάσει των κριτήριων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος:  Κάθε πρόταση να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performance, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. Οι προτάσεις να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στους θεματικούς άξονες που ανέφερε η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας.

Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

*Κεντρική φωτό: Από παλαιότερη παράσταση της ομάδας Patari Project/πηγή: facebook.com/patariproject