‘Έλα μωρέ, μικρό παιδί είναι δε θα το θυμάται’

παιδική μνήμη

‘Έλα μωρέ, μικρό παιδί είναι δε θα το θυμάται’

Ένας μύθος που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε. 

Η παιδική μνήμη είναι ένας πολύπλοκος κόσμος που συχνά περνά απαρατήρητος από τους γονείς. Πολλοί δεν είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν δύο διακριτικοί τύποι μνήμης στα παιδιά – η άρρητη και η ρητή μνήμη. Καθώς τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους, αρχίζουν να διαμορφώνουν αναμνήσεις από τις πρώτες τους εμπειρίες. Μπορούν να θυμούνται στιγμές όπου ένιωσαν αγάπη, ασφάλεια και καλοσύνη, αλλά επίσης μπορούν να αποθηκεύσουν και στιγμές που ένιωσαν φόβο, μοναξιά, παρεξήγηση, πληγωμένα ή αγνοημένα.

Οι αναμνήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπιθύμητα συμβάντα όπως διαζύγιο, εκφοβισμός, ιατρικές διαδικασίες, κακοποίηση, παραμέληση, ψυχική ασθένεια των γονέων, ενδοοικογενειακή βία, μεγάλα ατυχήματα, τραγωδίες και απώλεια αγαπημένων προσώπων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σημασία της παιδικής μνήμης και να προσφέρουμε υποστήριξη σε αυτά τα παιδιά.

Δείτε παρακάτω τη σχετική ανάρτηση του Institute of Child Psychology

‘Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο τύποι μνήμης – η άρρητη και η ρητή μνήμη. Υπάρχει ο νους που θυμάται κάτι, και μετά υπάρχει το σώμα που θυμάται κάτι.

Τα παιδιά αρχίζουν να σχηματίζουν αναμνήσεις από τη στιγμή που έρχονται σε αυτόν τον κόσμο: θυμούνται να αισθάνονται ότι τους βλέπουν, τους ακούνε, τους αγαπούν και τους ασφαλίζουν, αλλά θα μπορούν επίσης να θυμούνται ότι ένιωσαν φόβο, μόνα, παρεξήγηση, πληγωμένο ή αγνοημένο.

Ίσως οι αναμνήσεις του παιδιού σας περιλαμβάνουν ανεπιθύμητα συμβάντα; Διαζύγιο, εκφοβισμός, ιατρικές διαδικασίες, κακοποίηση, παραμέληση, ψυχική ασθένεια των γονέων, ενδοοικογενειακή βία, μεγάλα ατυχήματα, τραγωδίες, απώλεια αγαπημένου προσώπου και πολλά άλλα. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε στρατηγικές και την πιο πρόσφατη έρευνα για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να βγουν από τις σκιές και να προχωρήσουν προς την ανθεκτικότητα και τη θεραπεία.’

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα ενισχύσετε τη μνήμη του μαθητή που ξεχνάει μαθήματα, ασκήσεις και… ρούχα στο σχολείο!

Απόρρητο: Μια μαμά ρωτάει: “Εσείς από πότε έχετε να ξεκουραστείτε στις διακοπές;”

Τα “ναι” και τα “όχι” για να έχουν τα παιδιά σας γερή μνήμη