Γιατί μαμά; Πόσες ερωτήσεις μπορούν να κάνουν τα παιδιά μέσα στην ημέρα

Οι… φυσικοί επιστήμονες, που αμφισβητούν τα πάντα

Τα παιδιά είναι φυσικοί επιστήμονες, που αμφισβητούν τα πάντα και εξερευνούν τον κόσμο με την ακόρεστη περιέργειά τους. Θα μπορούσατε ακόμη και να τους βρείτε να πυροδοτούν ερωτήσεις πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να απαντήσετε ή ακόμα και να ρωτήσετε κάτι που μπορεί να σας κάνει να το αμφισβητήσετε μόνοι σας. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ανάπτυξή τους;

Πόσες ερωτήσεις κάνουν τα παιδιά την ημέρα;

Η έρευνα δείχνει ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν περίπου 300-400 ερωτήσεις την ημέρα. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Child Language” διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 2 ετών κάνουν κατά μέσο όρο 42 νέες ερωτήσεις καθημερινά, έως και 143 ερωτήματα μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Αυτά είναι πολλά “γιατί” και “πώς”!

Ο παιδοψυχολόγος του Χάρβαρντ, Paul Harris, δηλώνει ότι κατά μέσο όρο, τα παιδιά κάνουν περίπου 40.000 ερωτήσεις μεταξύ 2 και 5 ετών. Εάν μπορείτε να ρωτήσετε, ποιος είναι ο λόγος για αυτό όταν ένα παιδί κάνει συνήθως 300 έως 400 ερωτήσεις την ημέρα; Ο λόγος μπορεί να διαφέρει, αλλά ένα πράγμα είναι ότι μπορεί να ένιωθαν αποθαρρυμένοι να το κάνουν.

Η αμφισβήτηση δεν είναι απλώς ένα τυχαίο πράγμα που κάνουν τα παιδιά. Είναι ένα θεμελιώδες μέρος του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν και το μυαλό τους αναπτύσσεται, όπου κάθε ερώτηση και απάντηση είναι ένα κομμάτι παζλ που γεμίζει τις γνώσεις τους καθώς εξερευνούν και βιώνουν τον κόσμο. Καθώς αναζητούν απαντήσεις, χτίζουν το λεξιλόγιό τους, αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και σχηματίζουν συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων εννοιών που συναντούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν ερωτήσεις σε κάθε ευκαιρία για να μεγαλώσουν σε δια βίου μαθητές.

Περισσότερο από Απλές Απαντήσεις

Ενώ η παροχή μιας ακριβούς απάντησης είναι σημαντική, η καλλιέργεια της αγάπης για ερωτήσεις είναι ακόμη πιο σημαντική για τα μικρά παιδιά. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να κάνετε:

Αγκαλιάστε το «γιατί». Μην κλείνετε απλώς τις ερωτήσεις με απλές απαντήσεις. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει περισσότερο θέτοντας επακόλουθες ερωτήσεις όπως “Τι σας κάνει να το σκέφτεστε αυτό;” ή “Μπορείς να μου πεις περισσότερα για το γιατί ρωτάς;”
Γυρίστε τα τραπέζια. Κάντε ερωτήσεις στο παιδί σας σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες του. Αυτό τους δείχνει ότι εκτιμάτε την περιέργειά τους και τους ενθαρρύνει να σκέφτονται κριτικά.
Κάντε το παιχνίδι. Παίξτε παιχνίδια εικασίας, περάστε μέρες με «αντικείμενα μυστηρίου» ή διαβάστε βιβλία που ενθαρρύνουν την ανάκριση.
Μοντελοποίηση της συμπεριφοράς. Αφήστε το παιδί σας να σας δει να κάνετε ερωτήσεις μόνοι σας. Όταν δεν ξέρετε κάτι, παραδεχτείτε το και αναζητήστε μαζί την απάντηση.

Καλλιεργώντας τη φυσική τους περιέργεια, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν δια βίου μαθητευόμενοι, εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες κριτικής σκέψης που χρειάζονται για να πλοηγηθούν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα σας βομβαρδίσει με ερωτήσεις, θυμηθείτε ότι χτίζουν τα θεμέλια για ένα λαμπρό μέλλον!

Ροή Ειδήσεων