Γονείς, αυτά είναι τα συμπτώματα που έχουν όσα παιδιά νοσούν τώρα με κορωνοϊό

9χρονος εμφάνισε μία σπάνια παρενέργεια του κορωνοϊού - Τι ανέφεραν οι γιατροί

Γονείς, αυτά είναι τα συμπτώματα που έχουν όσα παιδιά νοσούν τώρα με κορωνοϊό

Μολονότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει συχνότερα ενήλικες σε σχέση με παιδιά, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να διαδώσουν τον ιό, ακόμα και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας , από τα 628 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ανηλίκους την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε σε 6.707 κρούσματα την 1η Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου ο αριθμός ανέρχεται σε 10.367 κρούσματα. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι παιδιά και έφηβοι δεν ηγούνται της διασποράς του ιού αλλά ακολουθούν την πορεία της πανδημίας και αντανακλούν την εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία. Ενώ όπως έχει αποδειχθεί η νόσησή τους προέρχεται από ενδοοικογενειακή διασπορά.

Αυτά είναι τα συμπτώματα που έχουν τα παιδιά

Ο παιδίατρος Κων/νος Στοκίδης με ανάρτησή του αναφέρεται στη συμπτωματολογία COVID-19 που καταγράφεται στους μικρούς ασθενείς αυτό το διάστημα.

✅ Λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν πυρετό.
✅ Μόλις λίγο περισσότεροι από 1 στους 3 έχουν βήχα.
✅ Η αναπνευστική δυσχέρεια εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα που εμφανίζεται το κοιλιακό άλγος και με τη μισή συχνότητα σε σχέση με τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
✅ Η ρινίτιδα αποτελεί σύμπτωμα όχι όμως το συχνότερο.
✅ Ο πονόλαιμος εμφανίζεται σε ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1 στα 7 παιδιά.
✅ Οι διαταραχές της όσφρησης, σύμπτωμα ιδιαίτερα συχνό σε ενήλικες, απαντώνται σε μόλις 1% των παιδιατρικών ασθενών.
✅ Αριθμός παιδιών εμφανίζει ποικίλης μορφολογίας δερματικά εξανθήματα.
? Οι περισσότεροι παιδιατρικοί ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Η έγκαιρη αναγνώρισή τους δεν στοχεύει στην ειδική θεραπεία αλλά στον περιορισμό της διασποράς.

 

Ροή Ειδήσεων