Κολικοί: Ο «εφιάλτης» βρεφών και γονέων

Κολικοί: Ο «εφιάλτης» βρεφών και γονέων

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα διατροφικών διαταραχών που αντιμετωπίζουν τα βρέφη κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής τους είναι οι κολικοί. Ως κολικοί χαρακτηρίζονται τα επεισόδια ανεξήγητου και έντονου κλάματος σε υγιή και φυσιολογικώς αναπτυσσόμενα βρέφη, διάρκειας τουλάχιστον τριών ωρών την ημέρα, το λιγότερο τρεις ημέρες την εβδομάδα, για τρεις τουλάχιστον εβδομάδες.

Η εμφάνιση και η εκδήλωση των κολικών συνιστά πρόβλημα για τους γονείς, αλλά κυρίως για τα βρέφη τα οποία λόγω του πόνου που νιώθουν βρίσκονται σε υπερένταση και δεν μπορούν να ηρεμήσουν. Οι γονείς κάνουν υπερπροσπάθεια για να τα ανακουφίσουν και να τα κάνουν να αισθανθούν καλύτερα με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να τα κρατούν αγκαλιά την περισσότερη διάρκεια της ημέρας. Μετά το πέρας όμως των κολικών, το βρέφος ηρεμεί και η καθημερινότητά του επανέρχεται στο ημερήσιο προ κολικών πρόγραμμά του.

Πού οφείλονται οι κολικοί
Μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε ένα ακριβές συμπέρασμα για τις αιτίες που προκαλούν τους κολικούς καθώς εμφανίζονται τόσο σε παιδιά που θηλάζουν αλλά και σε αυτά που τρέφονται με ξένο από τη μαμά γάλα. Έχουν όμως διατυπωθεί διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν το λόγο εμφάνισης αυτών των διατροφικών διαταραχών. Ορισμένοι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη διαταραχή σε κάποια ανωριμότητα του πεπτικού συστήματος κατά τους πρώτους μήνες, σε ενδεχόμενη ακατάλληλη στάση ταΐσματος ενώ ορισμένοι προσπαθούν να την αιτιολογήσουν βάσει της ψυχολογίας. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η εκδήλωση κολικών στα βρέφη μπορεί να είναι αντίδραση στο αγχώδες οικογενειακό περιβάλλον που δεν επιτρέπει στο παιδί να νιώσει άνετα και να ηρεμήσει ή αντίδραση του βρέφους για να υποκινήσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των γονέων. Πάντως, η επικρατέστερη άποψη βασίζεται στην πιθανότητα το βρέφος που εμφανίζει κολικούς να έχει δυσανεξία ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση στο γάλα με το οποίο τρέφεται.

Πώς θα αναγνωρίσω την εμφάνιση κολικών
Οι κολικοί συνοδεύονται από χαρακτηριστικά συμπτώματα τα οποία θα σας κινητοποιήσουν άμεσα. Το μωρό εμφανίζει έντονο νευρικό κλάμα που δεν μοιάζει με το συνηθισμένο του κλάμα, μαζεύει τα γονατάκια του στο στήθος και σφίγγει δυνατά τα χεράκια του σε μπουνίτσες. Οι πόνοι είναι παροδικοί και ως επί το πλείστον εμφανίζονται τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου όταν έχει κολικούς
Οι κολικοί ταλαιπωρούν πολύ τα βρέφη τα οποία υποφέρουν από έλλειψη ύπνου και ηρεμίας, εμφανίζουν γκρίνια και δεν μπορούν να σταθούν πουθενά αλλού εκτός από την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά. Όταν το μωρό εμφανίσει κολικούς, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε ψύχραιμα καθώς το άγχος και ο πανικός σας θα του μεταδοθεί και θα ενταθεί η ανησυχία του. Καλό θα είναι όταν το έχετε στην αγκαλιά σας να το έχετε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα ποδαράκια του να είναι μαζεμένα στην κοιλιά του. Το ξαπλώνετε μπρούμυτα και του κάνετε απαλό μασάζ στην πλάτη για να του φύγει η ένταση. Μπορείτε να του κάνετε ένα ζεστό μπανάκι και εν συνεχεία να του βάλετε μια ζεστή κομπρέσα στην κοιλιά για μερικά λεπτά ούτως ώστε να θερμανθεί το σημείο που είναι ερεθισμένο και να ηρεμήσει. Πριν το βάλετε για ύπνο, βάλτε του να ακούσει χαλαρή μουσική. Εάν δυσκολεύετε να κοιμηθεί κάντε το μια βόλτα με το καρότσι. Έχει αποδειχθεί ότι οι κραδασμοί του καροτσιού δρουν καταλυτικά στο πόνο των κολικών και κοιμίζουν το βρέφος. Αν το παιδί δεν ηρεμεί με κάποια από τις ανωτέρω συμβουλές, επικοινωνήστε με το παιδίατρό σας.