«Σύνδρομο Βιαστικού Παιδιού»: Μήπως το έχει και το δικό σας παιδί; Τα 5 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

«Σύνδρομο Βιαστικού Παιδιού»: Μήπως το έχει και το δικό σας παιδί; Τα 5 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Πώς θα διαπιστώσετε, όμως, αν το παιδί σας «υποφέρει» από αυτή τη διαταραχή;

Ονομάζεται «σύνδρομο του βιαστικού παιδιού» και τον τελευταίο καιρό έχει τραβήξει την προσοχή των γονιών στο TikTok. Έρευνες έχουν δείξει, ότι αυτό το σύνδρομο μπορεί να επιφέρει στο παιδί κατάθλιψη, άγχος και μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο.

Ο νευροψυχολόγος και διευθυντής του ιδρύματος Comprehend the Mind με έδρα τη Νέα Υόρκη, Sanam Hafeez, λέει, ότι πρόκειται για ένα είδος «επιδημίας». Πώς θα διαπιστώσετε, όμως, αν το παιδί σας «υποφέρει» από αυτή τη διαταραχή;

Σύμφωνα με το Psychology Today, υπάρχουν πέντε βασικά σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας πιθανόν να έχει το Σύνδρομο του Βιαστικού Παιδιού.

Κακός ύπνος

Εάν το πολυάσχολο παιδί σας δεν κοιμάται καλά, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι δεν ικανοποιεί τις βασικές σωματικές του ανάγκες και ότι βρίσκεται σε υπερδιέγερση λόγω του υπερβολικού προγραμματισμού.

Δυσκολεύεται να δημιουργήσει σχέσεις

Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να δημιουργήσει στενές σχέσεις με άλλους, αν είναι πολύ απασχολημένο. Η εμβάθυνση σε ουσιαστικές σχέσεις απαιτεί χρόνο και αν το παιδί σας δεν έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτό, θα δυσκολευτεί επίσης στις συναισθηματικές σχέσεις του και ως ενήλικος.

Αίσθημα ανικανότητας

Το παιδί σας όχι μόνο θα μπορούσε να αισθάνεται ανάξιο με το Σύνδρομο Βιαστικού Παιδιού, αλλά και να έχει εμμονή με τα επιτεύγματα. Και πάλι, οι ποιοτικές σχέσεις παραμερίζονται υπέρ της απόκτησης αγάπης μέσω του να είσαι ο/η καλύτερος/η.

Δεν μπορεί να χαλαρώσει

Τα παιδιά στρέφονται περισσότερο στο να παρακολουθούν ανούσιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο ή στο «doom scrolling» για να ηρεμήσουν, γιατί απλά δεν μπορούν να μάθουν, πώς να χαλαρώνουν μέσω του διαβάσματος ή της ήπιας άσκησης.

Ένταση

Η αντίδραση και η τάση για «επανάσταση» μπορεί να φέρει ένταση στη σχέση γονέα-παιδιού, καθώς και οι δύο πλευρές αγωνίζονται να καταλάβουν και να περάσουν «το δικό τους».

Αν ψάχνετε τρόπο να αποφύγετε τις επιπτώσεις της βιασύνης ενός υπερφορτωμένου προγράμματος, επιλέξτε κάποιες ημέρες κάθε εβδομάδας όπου δεν θα υπάρχει τίποτα στο ημερολόγιο εκτός από το σχολείο. Εκείνες τις μέρες, χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε για να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας, αντί να εστιάζετε στο πού πρέπει να βρίσκεστε και πόσο λίγο χρόνο έχετε για να φτάσετε εκεί. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να ελέγχετε και να ρωτάτε τα παιδιά σας αν πραγματικά θέλουν να κάνουν όλες αυτές τις δραστηριότητες ή αν τις κάνουν από υποχρέωση απέναντί ​​σας.

Διαβάστε επίσης:

Η μελαγχολία της επιστροφής από τις διακοπές χτυπάει τη πόρτα πρωτίστως των παιδιών

«Πώς μπήκε το μωράκι στη μαμά;»: Πώς να εξηγήσετε στο παιδί τον ερχομό ενός μωρού;

Ροή Ειδήσεων