5 τρόποι για να βοηθήσουμε το μωρό να ανακαλύψει τους ήχους

5 τρόποι για να βοηθήσουμε το μωρό να ανακαλύψει τους ήχους

5 τρόποι για να βοηθήσουμε το μωρό να ανακαλύψει τους ήχους

Στο διάστημα 6-8 μηνών το μωρό θα προσπαθεί να παράγει συνεχώς ήχους.

Το διάστημα 6-8 μηνών είναι ιδανικό για να μάθει το μωρό να παράγει ήχους με ένα αντικείμενο. Αυτό είναι συνήθως κάτι που ανακαλύπτει τυχαία, βέβαια. Για παράδειγμα, εάν δώσουμε στο μωράκι μας να κρατήσει μία κουδουνίστρα και εκείνο την κουνήσει, θα παράγει ήχο! Θα παρατηρήσετε ότι μόλις γίνει αυτό, το μωράκι μας θα συνεχίσει να κουνάει την κουδουνίστρα ξανά και ξανά για να ακούει τον ήχο της. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας εξηγεί ότι το μωρό μας σε αυτό το στάδιο θα προσπαθεί να παράγει συνεχώς ήχους, χτυπώντας, κουνώντας ακόμα και αφήνοντας να πέσουν αντικείμενα κάτω.

Πώς να βοηθήσουμε το μωρό να ανακαλύψει τους ήχους που παράγουν τα παιχνίδια/αντικείμενα:

Κρατάμε ένα αντικείμενο ή ένα αγαπημένο παιχνίδι και αρχίζουμε να το χτυπάμε σε διάφορες επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε στο μωρό τους διαφορετικούς ήχους που μπορεί να κάνει, π.χ. όταν κρατάμε ένα κουταλάκι διαφορετικό ήχο θα κάνει αν το ρίξουμε στο πάτωμα και διαφορετικό εάν το χτυπήσουμε πάνω στο χαλί. Δείχνουμε τη διαφορά στο μωρό μας με διάφορα τέτοια παραδείγματα.

Αφήνουμε το μωρό μας να ασχοληθεί με διαφορετικά παιχνίδια και αντικείμενα και παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο τα επεξεργάζεται, αν π.χ. τα χτυπάει, τα κυλάει ή τα κουνάει.

Μιμούμαστε τους ήχους μαζί με το μωρό μας, π.χ. αν κρατάει μία κουδουνίστρα και την κουνάει, τότε κάνουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο με κάποιο άλλο αντικείμενο. Αφού το κάνουμε αυτό, στη συνέχεια, προσπαθούμε να αλλάξουμε λίγο τον ήχο, π.χ. αν το χτύπημα της κουδουνίστρας έγινε αρχικά στον αέρα, εμείς τη χτυπάμε στο πάτωμα.

Προσπαθούμε να δείξουμε στο μωρό ότι διαφορετικά παιχνίδια/αντικείμενα παράγουν διαφορετικούς ήχους ανάλογα με το υλικό τους.

Επισημαίνουμε τους καθημερινούς ήχους που μπορεί να ενδιαφέρουν το μωρό μας. Π.χ. όταν τρέχει το νερό ή το γάβγισμα ενός σκύλου. Το ρωτάμε πάντα «το άκουσες αυτό;».

Συμβουλή Ειδικού:

Το μωράκι μας μαθαίνει απλά και μόνο χτυπώντας ή κουνώντας τα παιχνίδια του. Δεν πρέπει να σας ανησυχεί αν δεν γνωρίζει ακόμα πώς να τα χρησιμοποιήσει. Παρατηρήστε αν δείχνει ενδιαφέρον για τους ήχους των αντικειμένων και αν κάτι σας προβληματίσει, επικοινωνήστε με ένα αναπτυξιακό κέντρο για αναπτυξιακό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:

“Η κόρη μου είναι 15 μηνών και δεν μιλά ακόμα, τι να κάνω;”

Πώς να κοιμίζω το μωρό μου; Μία μαία και μητέρα δίνει πολύτιμα tips σε νέες μαμάδες

Οι αφοσιωμένοι γονείς μεγαλώνουν έξυπνα παιδιά – αρκεί να ακολουθούν τις σωστές οδηγίες!