Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: “Κόφτης” στα πανεπιστήμια ακόμη για άριστους – Ιστορίες μαθητών που αναδεικνύουν το φιάσκο

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: "Κόφτης" στα πανεπιστήμια ακόμη για άριστους - Ιστορίες μαθητών που αναδεικνύουν το φιάσκο

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: “Κόφτης” στα πανεπιστήμια ακόμη για άριστους – Ιστορίες μαθητών που αναδεικνύουν το φιάσκο

Η φετινή καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις γονιών και κυρίως μαθητών καθώς όπως διαπιστώθηκε αφενός στο θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  χιλιάδες υποψήφιοι και αφετέρου δεν θα μπορέσουν καλοί μαθητές, ακόμα και αριστούχοι, να σπουδάσουν στις σχολές προτίμησής τους, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και στα ειδικά μαθήματα.

Αντιδράσεις γονέων και μαθητών για τα παράδοξα της ΕΒΕ

Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΒΕ, στο Infokids.gr δεχόμαστε πληθώρα καταγγελιών από γονείς αναγνώστες που τα παιδιά τους έδωσαν Πανελλήνιες, σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες, όμως η καινοτομία της ΕΒΕ τους στερεί το όνειρο να φοιτήσουν στη σχολή της αρεσκείας τους που βάσει των περσινών βάσεων ήταν εφικτός στόχος.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι καταγγέλλουν ότι με την ΕΒΕ η ηγεσία του Υπουργείου ναι μεν φρόντισε να «κόβονται» από τα Πανεπιστήμια υποψήφιοι με 5.000 μόρια, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε μια πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια, που το πτυχίο τους πλέον είναι ισότιμο με το πανεπιστήμιο.

Αρίστευσαν στις Πανελλήνιες όμως η ΕΒΕ τους αφήνει εκτός αμφιθεάτρου

Συγκεντρώσαμε τις ιστορίες πολλών μαθητών που δε θα καταφέρουν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και στις σχολές που επιθυμούν αφού η ΕΒΕ λειτουργεί ως «κόφτης» και όπως καταγγέλλουν και οι εκπαιδευτικοί πρόκειται για μια εκπαιδευτική καινοτομία που δεν έγινε εξαρχής απόλυτα σαφής και κατανοητή στη μαθητική κοινότητα. Σημειωτέον, ανακοινώθηκε εν μέσω της σχολικής χρονιάς και με τα σχολεία κλειστά.

“Με 21.950 μόρια χάνω την Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης για λίγα μόρια”

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: "Κόφτης" στα πανεπιστήμια ακόμη για άριστους - Ιστορίες μαθητών που αναδεικνύουν το φιάσκο

Η Φωτεινή Σαραφιανού, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Βασιλικών Θεσσαλονίκης εξηγεί πώς στερείται την πρόσβαση στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης για λίγα μόλις μόρια λόγω της ΕΒΕ στο ελεύθερο σχέδιο.

Έχοντας σαν πρώτη επιλογή την Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσα συνολικά 21.950 μόρια μαζί με το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο έχοντας ήδη επιτύχει 18.700 μόρια στα γενικά μαθήματα του πεδίου.

Δυστυχώς όμως σήμερα πληροφορήθηκα ότι ως ελάχιστη βάση εισαγωγής στο ελεύθερο σχέδιο ορίζεται το 14,03. Έχοντας γράψει 13,8 στο ελεύθερο και 18,7 στο γραμμικό και ενώ αρίστευσα στο σύνολο, καταλήγω να έχω δυνατότητα πρόσβασης μόνο στην αρχιτεκτονική Ιωαννίνων, Πάτρας και Χανίων.

Αυτό το άδικο σύστημα με τρεις διαφορετικές ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για την αρχιτεκτονική ειδικά, απέκλεισε όχι μόνο εμένα, αλλά και ακόμα 25.000 μαθητές από τα ΑΕΙ και το όνειρό τους για μια αξιοπρεπή ενήλικη ζωή.

Πώς γίνεται ένας μαθητής ο οποίος δεν διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο στο σχολείο και έχοντας κάνει μάλιστα μόνο διαδικτυακά μαθήματα να αποδώσει στο σχέδιο;

Είναι δίκαιο για το μάθημα αυτό να μην υπάρχει καθορισμένη ύλη από το υπουργείο, να μην υπολογίζεται έστω ο μέσος όρος ελεύθερου και γραμμικού και παρόλα αυτά να καθορίζει την πρόσβαση στις αρχιτεκτονικές σχολές; Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε τη βάση του 10 σε όλα τα ειδικά μαθήματα ως κριτήριο εισαγωγής;
Μήπως να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα να αναθεωρήσουν τις Ε.Β.Ε; Μήπως να αναγνωρίσετε ότι το τέλειο σύστημα που μας διαφημίσατε δίνει πρόσβαση σε κάποιον με 13.000-14.000 μόρια και αποκλείει κάποιον με 20.000 μόρια από το ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα;”

Υποψήφια με 21.383 αποκλείστηκε από Σχολή που μέχρι και το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500 μόρια

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: "Κόφτης" στα πανεπιστήμια ακόμη για άριστους - Ιστορίες μαθητών που αναδεικνύουν το φιάσκο

H Χρ.Ορφ. δημοσιοποίησε την περίπτωση της κόρης που με 21.383 μόρια αποκλείστηκε από την σχολή Γραφιστικής  του ΠΑΔΑ που παραδοσιακά μέχρι και το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500 μόρια. Η μαμά αναφέρει τα εξής “Η κόρη μου συγκέντρωσε (18.193 στα 4 βασικά μαθήματα και 3.190 στα 2 ΑΔΙΔΑΚΤΑ ειδικά μαθήματα  ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο) γράφοντας 18 στο γραμμικό,13,9 στο ελεύθερο και δεν θα εισαχθεί στην σχολή της Γραφιστικής καθώς  η βαθμολογία της στο ελεύθερο σχέδιο είναι μικρότερη της  ΕΒΕ  κατά 0,12 μόρια!! Η κόρη μου –όπως και εκατοντάδες άλλα παιδιά – για να μην πετάξει στον κάδο των αχρήστων  τους κόπους ,την αξιέπαινη προσπάθειά  και τα 21.383 μόρια της,  θα αναγκαστεί να επιλέξει μια σχολή που δεν θα καταφέρει να τελειώσει ποτέ!”

 

Πανελλήνιες 2021: Βεβαίωση Συμμετοχής για τις εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα αναφέρει ο Γιάννης Μητσόπουλος για τον γιο του. “Ο γιος μου θεωρείται ότι διαθέτει τα ακαδημαϊκά προσόντα να φοιτήσει στις Αρχιτεκτονικές Ιωαννίνων, Πάτρας και Χανίων, αλλά όχι στη Γραφιστική. Έχει συγκεντρώσει 19.200 μόρια, αλλά επειδή πήρε στο Ελεύθερο Σχέδιο 13,8 (ΕΒΕ 14,02) αποκλείεται από τη Γραφιστική που είναι η πρώτη του επιλογή, αλλά περνάει στις παραπάνω Αρχιτεκτονικές.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: "Κόφτης" στα πανεπιστήμια ακόμη για άριστους - Ιστορίες μαθητών που αναδεικνύουν το φιάσκο

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, μπαμπάς μαθητή, μας εξηγεί το παράδοξο πώς ο γιος του ενώ συγκέντρωσε 7000 μόρια πάνω από την περσινή βάση που είχε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα εντούτοις μένει εκτός φέτος λόγω ΕΒΕ στα Αγγλικά. Ειδικότερα όπως μας ανέφερε “Ο γιος μου έπιασε 16.791 μόρια στα βασικά μαθήματα, 17,8 στα Γαλλικά, 13,4 στα Αγγλικά. Συνολικά είναι 19.911 μόρια. Παρόλα αυτά λόγω ΕΒΕ στα Αγγλικά (14,4) μένει εκτός Μεταφραστικού και Διερμηνείας της Κέρκυρας αν κ η περσινή βάση της σχολής ήταν περίπου 13000 μόρια. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή σε άλλη πόλη. Τα συμπεράσματα δικά σας.”

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας για τις αντιδράσεις για την ΕΒΕ

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις αντιδράσεις γονέων αλλά και αντιπολίτευσης για την εισαγωγή της ΕΒΕ με τρανταχτό παράδειγμα φιάσκου την διαμαρτυρία του αριστούχου μαθητή Διονύση Κατάκαλου, που αν και συγκέντρωσε 20.988, ωστόσο δεν θα μπει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ μετέθεσε τις ευθύνες στα πανεπιστήμια λέγοντας ότι η επιλογή του αριθμού των εισακτέων βάσει ΕΒΕ έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο.

Μάλιστα προς επίρρωση αυτής της θέση το Παρατηρητήριο της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση θέλοντας να καταρρίψει όπως υποστηρίζει τα fake news που διακινούνται για την ΕΒΕ. Για την περίπτωση του αριστούχου Διονύση διευκρινίζεται ότι  Με το παλιό σύστημα, εφόσον υποψήφιος δεν έπιανε την απαιτούμενη ελάχιστη βάση του ειδικού μαθήματος (10) αποκλειόταν από ολόκληρη την επιστήμη, εν προκειμένω της Αρχιτεκτονικής, ενώ το νέο σύστημα εξασφαλίζει μία ποικιλομορφία στις βάσεις, επομένως και περισσότερες εναλλακτικές. Είναι συνεπώς επιτυχών σε Σχολή Αρχιτεκτονικής, ενώ προφανώς υπήρξαν συνυποψήφιοί του που πέτυχαν υψηλότερη βαθμολογία στο βασικό για την Αρχιτεκτονική Σχολή μάθημα του σχεδίου.”

Ενώ για τις κατηγορίες ότι η ΕΒΕ λειτουργεί ως “κόφτης” των μαθητών από τα πανεπιστήμια τονίζεται ότι περιορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε περίπου 9.400 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι και ότι όλοι τους, είτε μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού είτε μέσω της κανονικής διαδικασίας αίτησης εγγραφής, έχουν την εναλλακτική του Δημοσίου ΙΕΚ σε ειδικότητες με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. “Θέλουμε φοιτητές που γίνονται πτυχιούχοι, όχι «αιώνιους» φοιτητές που εγκλωβίζονται σε ένα δρόμο χωρίς διέξοδο, που χάνουν άσκοπα τα χρόνια τους. Θέλουμε νέους ανθρώπους να επιλέγουν δρόμους με προοπτική” είναι το μότο του υπουργείου που συνοψίζει τη φιλοσοφία που θέλουν να παγιωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο 47χρονος που βίασε 17χρονη και 18χρονη με «δόλωμα» αγγελίες για μοντέλα

Τα 8 καλύτερα βιβλία που θα διαβάσουν τα παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές

“Μυρτώ μου, δεν ζεις όπως οι συνομήλικοι σου, δεν μιλάς, δεν περπατάς. Ελπίζω σε ένα θαύμα όσο τίποτα άλλο”