Εορτή των Τριών Ιεραρχών 2024: Η εγκύκλιος για τον εορτασμό στα σχολεία και τι ισχύει στα φροντιστήρια

Εορτή των Τριών Ιεραρχών 2024: Η εγκύκλιος για τον εορτασμό στα σχολεία και τι ισχύει στα φροντιστήρια

Μετά από τον εορτασμό, στα σχολεία θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Αντίθετα από τα σχολεία, λόγω της ημέρας των Τριών Ιεραρχών θα είναι κλειστά τα φροντιστήρια αλλά και κέντρα ξένων γλωσσών αφού παραμένει σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση του 2016, σύμφωνα με την οποία η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι αργία.
Την εγκύκλιο για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιανουαρίου, εξέδωσε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Επισημαίνεται ότι είναι σε ισχύ η με αρ .πρωτ. 1008/ΓΔ4/05-01-2024 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α..

Να σημειωθεί ότι η άλλη εγκύκλιος στην οποία αναφέρεται, αφορά στα μέτρα προστασίας για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού και προβλέπει μεταξύ άλλων τη λήψη βασικών μέτρων όπως τακτικό πλύσιμο των χεριών, καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας, αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ) αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων, κ.α.

Σημειώνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 219434/Α5/2016-ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016, είναι αργία για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, παρά το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για τα σχολεία.

Γιορτή Τριών Ιεραρχών: Ήταν αργία

Υπενθυμίζεται ότι η σχολική αργία για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών καταργήθηκε το 2020 με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή: «Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».

Διαβάστε επίσης:

Πισπιρίγκου: Αθώα ή ένοχη για το θάνατο της Τζωρτζίνας; Σήμερα η κρίση

4 τρόποι για να συνδυάσετε κίνηση και μάθηση στα παιδιά

Αυτές τις ταινίες αξίζει να δουν τα παιδιά στο σινεμά