Η παιδική στέρηση ύπνου συνδέεται με ψυχώσεις στην ενήλικη ζωή

Η παιδική στέρηση ύπνου συνδέεται με ψυχώσεις στην ενήλικη ζωή

Η χρόνια στέρηση ύπνου από νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ψύχωσης καθώς τα άτομα μεταβαίνουν στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μια ολοκληρωμένη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ με βάση τις συνήθειες ύπνου των παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των επτά ετών.

«Η σύντομη διάρκεια ύπνου για μια παρατεταμένη περίοδο στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ψύχωσης. Επιπλέον, οι πιθανοί υποκείμενοι μηχανισμοί αυτών των συσχετίσεων παραμένουν άγνωστοι», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Διαχρονική μελέτη για τη στέρηση ύπνου

Η ανάλυση, βασισμένη σε εκτεταμένα δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη, φέρνει στο φως πόσο κρίσιμος είναι ο επαρκής ύπνος για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά: τα παιδιά που βίωναν συστηματικά στέρηση ύπνου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχωσική διαταραχή και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχωσικό επεισόδιο κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι τα μικρά παιδιά κοιμούνται αρκετά για να υποστηρίξουν την ψυχική τους υγεία στο μέλλον.

Έρευνα για τον ύπνο και την ψύχωση

Η μελέτη ξεχωρίζει ως η πρώτη που αποδεικνύει την ισχυρή προγνωστική αξία της παιδικής στέρησης ύπνου για ψύχωση.

Η Δρ Isabel Morales-Muñoz, επικεφαλής ερευνήτρια, τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης των προβλημάτων ύπνου στην παιδική ηλικία. «Ενώ είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να αντιμετωπίζουν προκλήσεις ύπνου, τα επίμονα προβλήματα χρήζουν προσοχής, καθώς θα μπορούσαν να σχετίζονται με μεταγενέστερες ψυχιατρικές παθήσεις», εξηγεί.

Βελτιστοποίηση του ύπνου: μια προληπτική προσέγγιση στην ψυχική υγεία

Ευτυχώς, οι συνήθειες ύπνου μπορούν να βελτιωθούν. «Αν και η στέρηση ύπνου δεν είναι η μόνη αιτία της ψύχωσης, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, τον οποίο οι γονείς έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν», δήλωσε η Δρ Morales-Muñoz.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από την Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC).

Τα δεδομένα περιλάμβαναν ολοκληρωμένα αρχεία από 12.394 παιδιά, τα οποία παρακολουθήθηκαν από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των επτά ετών. Οι συμμετέχοντες στο ALSPAC παρακολουθήθηκαν όταν ήταν 24 ετών.

Σύνθετες σχέσεις μεταξύ στέρησης ύπνου και ψυχικής υγείας

Ενώ η σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου στην παιδική ηλικία και της ψύχωσης των ενηλίκων ήταν σαφής, οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό δεν αποδεικνύει μια αιτιώδη σχέση εντελώς.

Η μελέτη διερεύνησε επίσης εάν η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εξηγήσει τη συσχέτιση, με βάση τα επίπεδα φλεγμονής στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν όταν τα παιδιά ήταν εννέα ετών.

Η μελέτη διερεύνησε επίσης εάν η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εξηγήσει τη συσχέτιση, με βάση τα επίπεδα φλεγμονής στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν όταν τα παιδιά ήταν εννέα ετών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ανοσοανεπάρκειες θα μπορούσαν εν μέρει να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ στέρησης ύπνου και ψύχωσης, αν και άλλοι παράγοντες πιθανώς παίζουν ρόλο.

Ενσωμάτωση της έρευνας σε πραγματικές εφαρμογές

Η έρευνα της Δρ Morales-Muñoz είναι ένα κρίσιμο στοιχείο των ευρύτερων προσπαθειών στο Κέντρο Mental Health Mission Midlands, το οποίο διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας.

Το κέντρο είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη και τη δοκιμή παρεμβάσεων που στοχεύουν να ωφελήσουν σημαντικά τους νέους που κινδυνεύουν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει μια συντονισμένη προσπάθεια να μεταφραστούν τα ευρήματα της έρευνας σε πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας για τους νέους.

Η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης

«Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας στους νέους», δήλωσε η Δρ Morales-Muñoz. Τόνισε τη δέσμευση του κέντρου για την προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η κατανόηση και η ενίσχυση της υγιεινής του ύπνου θεωρείται ζωτικό συστατικό αυτής της προσπάθειας, παίζοντας ενδεχομένως κεντρικό ρόλο στην προώθηση της ψυχικής ευεξίας και στην πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών.

Ο ρόλος της στέρησης ύπνου στην παιδική ψυχική υγεία

Καθώς η έρευνα εμβαθύνει στις περίπλοκες συνδέσεις μεταξύ της στέρησης ύπνου και της ψυχικής υγείας, ο κρίσιμος ρόλος του επαρκούς ύπνου από την παιδική ηλικία γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Η διασφάλιση ότι τα παιδιά κοιμούνται αρκετά αναδεικνύεται ως θεμελιώδης στρατηγική για την πρόληψη και τη διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας καθώς μεγαλώνουν στην ενήλικη ζωή.

Δίνοντας προτεραιότητα στις υγιεινές συνήθειες ύπνου από νωρίς, μπορούμε ενδεχομένως να αποτρέψουμε σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας και να προωθήσουμε τη συνολική ευημερία.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης της σύντομης διάρκειας ύπνου στα παιδιά καθώς συσχετίστηκε με επακόλουθη ψύχωση», έγραψαν οι ερευνητές.

«Αυτή η μελέτη παρέχει επίσης προκαταρκτικά στοιχεία για μελλοντικές στοχευμένες παρεμβάσεις σε παιδιά που αντιμετωπίζουν τόσο τον ύπνο όσο και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Γιορτή της Μητέρας: Δύο ταινίες που αξίζει να δείτε με αφορμή την ημέρα

Πώς να φτιάξετε τα τέλεια σπιτικά μπιφτέκια για burger