Ημέρα της Γυναίκας: Τι συμβολίζει το μωβ χρώμα που αντιπροσωπεύει τη σημερινή ημέρα;

Ημέρα της Γυναίκας: Τι συμβολίζει το μωβ χρώμα που αντιπροσωπεύει τη σημερινή ημέρα;

Ημέρα της Γυναίκας: Τι συμβολίζει το μωβ χρώμα που αντιπροσωπεύει τη σημερινή ημέρα;

Το νόημα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι για να αναγνωρίσουμε τα επιτεύγματα και τα δικαιώματα που έχουν κερδηθεί έπειτα από αγώνες από και για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Ωστόσο, η σημερινή ημέρας μας υπενθυμίζει, επίσης, ότι απέχουμε ακόμη πολύ από την πραγματική ισότητα σε διάφορους τομείς. Για τον λόγο αυτό εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο σήμερα κάνουν πορείες υψώνοντας τη φωνή και τις γροθιές τους.

Και είναι πιθανό να έχετε παρατηρήσει, ότι από τα κύρια χαρακτηριστικά των γυναικείων πορειών, καθώς και των φεμινιστικών κινημάτων παγκοσμίως, είναι το μωβ χρώμα. Ξέρετε γιατί χρησιμοποιείται αυτό το χρώμα και τι αντιπροσωπεύει;

Τι αντιπροσωπεύει το μωβ χρώμα την Ημέρα της Γυναίκας;

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεμινιστικού αγώνα, τα χρώματα διαμαρτυρίας ήταν το λευκό, το πράσινο και το μωβ. Στην πραγματικότητα, αυτές οι αποχρώσεις φορέθηκαν από σουφραζέτες το 1908. Σύμφωνα με το Εθνικό Γυναικείο Κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μωβ χρώμα αντιπροσωπεύει «πιστότητα, σταθερότητα στο σκοπό, ακλόνητη σταθερότητα σε έναν σκοπό».

Από την πλευρά της, η Αγγλίδα ακτιβίστρια Emmeline Pethick επισημαίνει ότι «το μωβ όπως όλοι γνωρίζουν είναι το βασιλικό χρώμα, αντιπροσωπεύει το βασιλικό αίμα που ρέει στις φλέβες κάθε σουφραζέτας, το ένστικτο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας». ενώ τα υπόλοιπα χρώματα -λευκό και πράσινο- αντιπροσωπεύουν την αγνότητα στην ιδιωτική και πολιτική ζωή και την ελπίδα για μια νέα αρχή, αντίστοιχα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ακόμη θεωρίες ότι το μωβ χρησιμοποιείται επειδή αντιπροσωπεύει την ισότητα των φύλων αναμειγνύοντας τα χρώματα ροζ και μπλε, που σχετίζονται με το θηλυκό και το αρσενικό φύλο.

Η άλλη θεωρία υποδηλώνει ότι αντιπροσωπεύει τις 123 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Triangle Shirtwaist στη Νέα Υόρκη λόγω άθλιες συνθήκες εργασίας. Λέγεται ότι έφτιαχναν λιλά ρούχα την ώρα του θανάτου.

Όποια κι αν είναι η αληθινή προέλευση, το μωβ έχει ήδη υιοθετηθεί ως το χρώμα του φεμινισμού, «το ίδιο χρώμα με τα γυαλιά με τα οποία πρέπει κανείς να κοιτάζει τον κόσμο», σύμφωνα με τα λόγια της συγγραφέα Gemma Lienas.

Διαβάστε ακόμα:

Για την Ημέρα της Γυναίκας η Barbie δείχνει στα κορίτσια τον δρόμο της επιστήμης

Ρούλα Ρέβη: Η ανάρτησή της για την Ημέρα της Γυναίκας είναι ένας ύμνος στη μαμά της που μας συγκίνησε

“Το φως πάντα θα νικάει το σκοτάδι”: Μια δημιουργία φόρος τιμής στην Ημέρα της Γυναίκας και το κίνημα #metoo

Ροή Ειδήσεων