Καμπανάκι παιδιάτρων για τις μικροβιακές λοιμώξεις και τον κίνδυνο σηψαιμίας – Τι να προσέξουν οι γονείς με άρρωστο παιδί

Καμπανάκι παιδιάτρων για τις μικροβιακές λοιμώξεις και τον κίνδυνο σηψαιμίας – Τι να προσέξουν οι γονείς με άρρωστο παιδί

Μπορεί ο στρεπτόκοκκος Α να είναι ένα κοινό βακτήριο, το οποίο πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και το δέρμα μας, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ήπια ή και πιο σοβαρή λοίμωξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πολλοί από εμάς μπορεί να μην αποκτήσουμε ποτέ συμπτώματα λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α. Όμως, μετά τον θάνατο της 6χρονης στη Θεσσαλονίκη από σηπτικό σοκ που υπέστη από τη λοίμωξη του βακτηρίου, πολλοί έχουν ανησυχήσει για τα συμπτώματα και πότε θα πρέπει κάποιος να πάει στον γιατρό.

Αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου στα σχολεία – Τί πρέπει να κάνουν οι γονείς

Αυτή την εποχή υπάρχουν αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου στα σχολεία, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, επισημαίνοντας ότι “οι παιδίατροι είναι ήδη ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι από μας, από τον Σύλλογο Ιδιωτών Παιδιάτρων και από άλλους αρμόδιους ιατρικούς φορείς και έτσι τα περιστατικά διαγιγνώσκονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται χωρίς προβλήματα”.

Στην ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, σημειώνει μεταξύ άλλων: “Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα κοινό μικρόβιο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το μικρόβιο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορείς).

Ωστόσο, το συγκεκριμένο μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, μολυσματικό κηρίο) ή και πιο σοβαρή μετά από διείσδυση (πνευμονία, νεφρίτιδα, καρδίτιδα, ρευματικό πυρετό, σηψαιμία).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμο σύνδρομο τοξικού σοκ και θάνατο.

Τα συμπτωματικά άτομα μεταδίδουν περισσότερο από τους φορείς. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πυρετός, ιδιαίτερα ο υψηλός, που συνοδεύεται συνήθως από ρίγος και από διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται στο εργαστήριο είτε με γρήγορο τεστ (strep test) είτε με καλλιέργεια από τον φάρυγγα.

Η θεραπεία στις ήπιες λοιμώξεις γίνεται στο σπίτι, είναι απλή, με κοινά αντιβιοτικά (πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη ή κεφαλοσπορίνη), ενώ οι βαριές λοιμώξεις από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Οι μικροβιακές λοιμώξεις εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και καταλήγουν σε σηψαιμία – ΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Επειδή στα παιδιά και ιδιαίτερα τα μικρότερα, οι μικροβιακές λοιμώξεις εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και καταλήγουν σε σηψαιμία, οι γονείς θα πρέπει όταν βλέπουν υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος και το παιδί χάνει την ζωηράδα του (κάθεται «μαραμένο», δεν παίζει με τα παιχνίδια, δεν μιλάει πολύ) να επικοινωνούν αμέσως ακόμα και από το πρώτο 24ωρο με τον παιδίατρό τους.

Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως η έγκαιρη διάγνωση και η γρήγορη αντιμετώπιση με τα κοινά αντιβιοτικά αποτρέπουν περαιτέρω επιδείνωση της λοίμωξης, τις βαριές επιπλοκές και τον θάνατο.

Αυτό ακριβώς πλήρωσε πρόσφατα η Βρετανία με θανάτους παιδιών από στρεπτοκοκκική λοίμωξη καθόσον η πρόσβαση σε παιδίατρο είναι πολύ δύσκολη λόγω έλλειψης παιδιάτρων αλλά και λόγω αναποτελεσματικότητας του συστήματος ΠΦΥ”.

 

Διαβάστε επίσης:

“Βλέπει τον Βασίλη στον ύπνο του. Ήταν αχώριστοι”: Μητέρα κολλητού του 11χρονου που σκοτώθηκε στην έκρηξη στο σχολείο

Η Πισπιρίγκου μήνυσε τον Δασκαλάκη για ψευδή κατάθεση – Νέες αιχμές του Αλέξη Κούγια (video)

Χαμός στο ΑΠΘ: Κατέρρευσε οροφή στο κτίριο της Οδοντιατρικής – Τι απαντά ο Πρύτανης (video)

Ροή Ειδήσεων