«Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος»: Η Χλόη Μάντζαρη που υπογράφει τη διαδραστική παράσταση μιλάει στο infokids

«Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος»: Η Χλόη Μάντζαρη που υπογράφει τη διαδραστική παράσταση μιλάει στο infokids

Η Χλόη Μάντζαρη υπογράφει και σκηνοθετεί τη διαδραστική παράσταση «Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος»,  για παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών, που μετά την επιτυχία που σημείωσε, παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα για την Κυριακή 14 Απριλίου. 

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών. Η δημιουργός της μίλησε στο infokids.

«Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος». Περιγράψτε μας το έργο.

«Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών!

Η παράσταση είναι στολισμένη από τις υπέροχες μουσικές του Ευριπίδη Ζεμενίδη γνωστές ήδη στα παιδιά, καθώς κυκλοφορούν ήδη με τις φωνές αγαπημένων τραγουδιστών. Οι εμπνευσμένοι στίχοι του Γιώργου Μυζάλη, μέσα από την απλότητα τους (πράγμα καθόλου απλό!) μεταφέρουν τα μηνύματα και συμπληρώνουν καθοριστικά την ιστορία. Και όλα κινούνται μέσα από τις ευρηματικές χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεηβάναη και τα εντυπωσιακά ακροβατικά του Γιάννη Σμέρου. Είμαστε τυχεροί που η δουλειά βγήκε από αυτή τη δημιουργική συντροφιά εντός και εκτός σκηνής. Και δεν θέλω να παραλείψω τον Νίκο Ζιάζιαρη, την Άννα Μάγκου, την Εμίλια Παπαπέτρου και τον Ιωάννη Κοντέλλη που με το κέφι και το αστείρευτο ταλέντο τους ζωντανεύουν τους χαρακτήρες μας επί σκηνής. Και φυσικά όλο αυτό φιλοξενείται σε έναν εξαιρετικό χώρο τέχνης, το Mουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, όπου περιβάλλει την παράσταση και δίνει νέες προσλαμβάνουσες στα παιδιά».

Σκηνοθετείτε μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και ακροβατών. Πόσο εύκολο είναι;

«Είναι ωραίο να σκηνοθετείς μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών, χορευτών και ακροβατών διότι σου δίνεται η ευκαιρία με την κατάλληλη συνθήκη να αποσπάσεις από τον καθένα τα καλύτερά του.
Δεδομένου ότι πάντα με γοητεύουν στοιχεία κάθε τέχνης, το να σου δίνεται η ευκαιρία να τα συγκεράσεις όλα αυτά είναι μεγάλη χαρά. Να προσθέσω εδώ και τη μεγάλη τύχη της παράστασης να έχει τόσο ταλαντούχους συντελεστές από το χώρο του λυρικού τραγουδιού έως και το χώρο του τσίρκου.
Όταν οι άνθρωποι είναι τόσο ταλαντούχοι δεν περιορίζονται. Ο Νίκος, η Αιμιλία, ο Γιάννης, η Άννα, ο Αλέξανδρος με τη δημιουργικότητά τους, το κέφι και την αμεσότητά τους καταφέρνουν να είναι ένα σύνολο που δεν ξεχωρίζεις ποιος είναι τραγουδιστής και ποιος ακροβάτης».

Μια παιδική παράσταση είναι πρόκληση για μια καλλιτέχνιδα που έχει υπάρξει βοηθός σκηνοθέτη του σπουδαίου Θεόδωρου Αγγελόπουλου; Τι μάθατε από εκείνον;

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν, είναι και θα είναι μια έμπνευση για εμένα, η ποίηση, οι εικόνες που έπλαθε μέσα από τις ταινίες του. Είναι μεγάλη τύχη που μπόρεσα να σταθώ δίπλα του και να δω τον σεβασμό, την αυταπάρνηση, την αγάπη, την πίστη αλλά και το πείσμα που έδειχνε ώστε να δημιουργήσει αυτό που είχε στο μυαλό του».

Είστε απόφοιτος του Πολυτεχνείου, πως βρεθήκατε στην υποκριτική;

«Στην ουσία μεγάλωσα μέσα στο θέατρο. Παράλληλα όμως με το θέατρο σπούδασα πολίτικος μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου, μια σπουδή για την οποία δεν μετάνιωσα ποτέ διότι μου έδωσε μέθοδο σκέψης και έδωσε δυνατά εργαλεία που στηρίζουν τη δουλειά μου. Όμως το μεταπτυχιακό μου στο London Film School πρόσθεσε στην εμπειρία μου στο χώρο και καθόρισε την καλλιτεχνική μου πορεία. Βλέπετε η σκηνοθεσία αντλεί από όλους τους χώρους, από όλες τις εμπειρίες για να προσδώσει την προσωπική σου σφραγίδα».

Ποια είναι τα δικά σας μελλοντικά σχέδια;

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι ήδη σε κάποιες συζητήσεις για καινούργιες δουλειές για παιδιά και όχι μόνο. Επίσης επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα φιλοξενήσει ανθρώπους και καλλιτέχνες που θελουν να μπουν σε ένα δημιουργικό διάλογο τόσο πρακτικό όσο και θεωρητικό για τις τέχνες, Ο προσωπικός μου στόχος είναι πάντα η δημιουργία και η συνεργασία».

Ταυτότητα παράστασης

 • «Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος»
  Για παιδιά ηλικίας 3-8 ετών
 • Κυριακή 14 Απριλίου | 12.00-13.00
  Αμφιθέατρο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
  Γενικό Εισιτήριο: 12€
  Εισιτήριο για B&E Members: 10€
  Ομαδικό Εισιτήριο (για ομάδες 10 ατόμων και άνω): 10€ ανά άτομο
  Προπώληση εισιτηρίων:www.more.com
 • Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
  Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635
  Τ: 210 725 2895
Διαβάστε επίσης:

«e-Parents»: H εφαρμογή που ενημερώνει για τις επιδόσεις του παιδιού real time

«Παιδί & Κινηματογράφος»: Παιδιά Δημοτικού δημιοργούν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους

Αδιανόητο: Χτύπησε 6χρονο παιδί και το εγκατέλειψε στη Νέα Πέραμο

Ροή Ειδήσεων