Παιδιά στο Παίδων από αποκριάτικους αφρούς και σπρέι: Τι συμβουλεύει τους γονείς ο παιδίατρος

Παιδιά στο Παίδων από αποκριάτικους αφρούς και σπρέι: Τι συμβουλεύει τους γονείς ο παιδίατρος

Η δημοσιοποίηση της είδησης που θέλει πολλά παιδιά να επισκέπτονται το Παίδων μετά από ρίψη αποκριάτικου αφρού στο πρόσωπο και στα μάτια μάς θορύβησε και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε διπλά τα αποκριάτικα παιχνίδια που παίρνουμε στα παιδιά μας.

Την περίοδο της Αποκριάς αφροί και χρωματιστά σπρέι χρησιμοποιούνται αφειδώς, κυρίως από παιδιά, τα οποία δυστυχώς δεν ξέρουν πώς να προφυλαχτούν.

Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δημοσιοποίησε ορισμένους κανόνες για τις ενδείξεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στα ελληνικά πάνω στις συσκευασίες των αποκριάτικων σπρέι και των αφρών.

  1. δοχείο υπό πίεση
  2. το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου
  3. να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50°C
  4. να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Το Infokids.gr, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από αυτά τα παιχνίδια, ειδικά τις ημέρες των Αποκριών, μίλησε με τον παιδίατρο κ. Ηλία Χαραμαρά και έμαθε όλα όσα μπορεί να πάθει ένα παιδί αν έρθει σε επαφή με τον αποκριάτικο αφρό, αλλά και τι πρέπει μετά από αυτήν την επαφή να κάνει ο γονιός.

«Όλα αυτά τα σκευάσματα περιέχουν ουσίες που χαρακτηρίζονται αν όχι τοξικές, σίγουρα ερεθιστικές και μπορεί να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς, κνησμό, οίδημα ακόμα και φλεγμονές ή και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις», λέει ο γιατρός.

Η επαφή με μάτια

«Μεγάλη προσοχή οφείλουμε να δείχνουμε όταν ο αφρός έρχεται σε επαφή με τα μάτια, καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην όραση του παιδιού. Ο ερεθισμός από τις ουσίες του αφρού μπορεί να είναι απλός, αλλά αν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγήσει σε κερατίτιδα (φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού), η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα για να μην εξελιχθεί δυσάρεστα αργότερα. Υπάρχει πιθανότητα – αν δεν υπάρξει άμεση και σωστή αντιμετώπιση – να οδηγήσει μέχρι και σε σοβαρά προβλήματα όρασης».

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γονιός

«Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος αν έρθει σε επαφή με αποκριάτικο αφρό είναι να ξεπλύνει πολύ καλά και με άφθονο καθαρό νερό την περιοχή. Όσο πιο άμεσα αφαιρεθεί ο βλαπτικός παράγοντας από το μάτι τόσο το καλύτερο για την εξέλιξη της κατάστασης».

Πώς μπορεί να προστατευθεί το παιδί;

«Είναι δύσκολο να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από αυτά τα παιχνίδια, ειδικά αυτές τις εορταστικές ημέρες. Πείτε στο παιδί σας να κλείνει μάτια του και να προστατεύεται από ρίψεις αφρών και σπρέι.

Αν δεν καταφέρει να προστατευθεί και μπει αφρός στα μάτια του τότε πρέπει πάση θυσία να τα καθαρίσει με άφθονο νερό, να πλύνει πολύ καλά τα χέρια του και να αποφύγει με κάθε τρόπο την τριβή των ματιών. Εξηγήστε του ότι αν τρίψει τα μάτια του με τα χέρια του τα πράγματα θα γίνουν κατά πολύ χειρότερα, αφού θα ερεθίσει περισσότερο μια ήδη επιβεβαρυμμένη περιοχή.

Πότε πρέπει το παιδί να πάει στο νοσοκομείο

«Αν δράσουμε έγκαιρα και η ουσία δεν μείνει αρκετή ώρα στο μάτι του παιδιού, τότε ίσως να μην χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο, καθώς ο οργανισμός μας έχει τις άμυνες για να αντιμετωπίσει τις ξένες ουσίες. Αν, όμως, μετά το πλύσιμο με το νερό και τον καθαρισμό της περιοχής ο ερεθισμός παραμένει, τότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας ή στο νοσοκομείο.

Αν παρατηρείτε ότι στην περιοχή που ήρθε σε επαφή με τον αφρό συνεχίζει να υπάρχει έντονη κοκκινίλα, κνησμός, εξανθήματα ή το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην αναπνοή, φτέρνισμα ή υπερέκκριση δακρύων τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Τέλος, αν υποψιαστούμε ότι το παιδί κατάπιε αφρό ή σπρέι πάμε αμέσως στο νοσοκομείο, αφού ανάλογα με τις ουσίες που περιέχει κάθε προϊόν απαιτείται και διαφορετική αντιμετώπιση. Στην περίπτωση της κατάποσης δεν περιμένουμε λεπτό! Οι ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται σε σπρέι και αφρούς μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και έγκαυμα στον οισοφάγο».

Διαβάστε επίσης:

Αυξήθηκε στις 20 ημέρες η άδεια μετ’ αποδοχών για τους πενθούντες γονείς

«Το μαγαζάκι της κυρίας Καθαρούλας»: Το παραμύθι που έρχεται στα σχολεία για να μυήσει τους μαθητές στην ανακύκλωση

Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή για να γιορτάσουν το καρναβάλι οι μαθητές – Η απόφαση που θα συζητηθεί

 

Ροή Ειδήσεων