Πάνινες κούκλες χωρίς πρόσωπο: Μα, ποια παιδιά παίζουν με αυτές; (εικόνες)

Πάνινες κούκλες χωρίς πρόσωπο: Μα, ποια παιδιά παίζουν με αυτές; (εικόνες)

Πάνινες κούκλες χωρίς πρόσωπο: Μα, ποια παιδιά παίζουν με αυτές; (εικόνες)

Πώς θα σας φαινόταν, αν πάνινες κούκλες και λούτρινα δεν είχαν μάτια, μύτη, στόμα και γενικά πρόσωπο; Σίγουρα για τους περισσότερους από εμάς θα φάνταζε αλλόκοτο. Εκτός, αν είχε κάποιο ιδιάζον concept.

Στη Ρουμπέ, μία πόλη της Βόρειας Γαλλίας, στα σύνορα με το Βέλγιο, ένα κατάστημα παιχνιδιών πουλά, μεταξύ άλλων, τέτοιες κούκλες και αρκουδάκια, τα οποία δεν έχουν αποτυπωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αραβικού Πολιτισμού και ειδικός στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, Μπερνάρ Ρουζιέ, οι κούκλες χωρίς πρόσωπο είναι μία εισαγωγή στην ακραία ισλαμιστική ιδεολογία από την παιδική ηλικία.

«Είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι από την παιδική σας ηλικία, θα είστε καλύτερος μουσουλμάνος από τους άλλους και υπονοεί ότι οι άλλοι δεν είναι καλοί ή αληθινοί μουσουλμάνοι», σημειώνει.

Στο ίδιο κατάστημα πωλούνται επίσης βιβλία με την ίδια θεματολογία και με τους ήρωες να εμφανίζονται επίσης χωρίς ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Την ύπαρξη αυτού του καταστήματος έφερε στο φως η εκπομπή – ντοκιμαντέρ  «Zone Interdite» της 34χρονης Οφελί Μενιέ, η οποία τέθηκε υπό αστυνομική προστασία, καθότι δέχθηκε απειλές για αποκεφαλισμό.

Το επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στο ριζοσπαστικό ισλαμισμό ακραίους Ισλαμιστές και στον αντίκτυπο του τρόπου ζωής τους στη γαλλική κοινωνία στις 23 Ιανουαρίου.

Τις απειλές για τη ζωή της Μενιέ αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου M6, Νικολάς ντε Ταβερνό.

Γιατί το σκληροπυρηνικό Ισλάμ απαγορεύει την αποτύπωση των χαρακτηριστικών

Το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, απαγορεύει την ειδωλολατρεία, την λατρεία σε κάποιον ή κάτι πέρα από τον ίδιο τον Θεό τους, τον Αλλάχ.

Παράλληλα, το Χαντίθ -τα βιβλία που περιέχουν τη διδασκαλία και τις πράξεις του Προφήτη Μωάμεθ, απαγορεύει την απεικόνιση ανθρώπων και -αναλόγως με την ερμηνεία- και άλλων ζωντανών όντων. Παραδοσιακά, αυτό δικαιολογείται στη βάση ότι οι απεικονίσεις θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα είδωλα και να λατρευτούν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι απεικονίσεις επιφανών θρησκευτικών προσωπικοτήτων – όπως ο Μωάμεθ και άλλοι προφήτες – απαγορεύονται ρητά, με πολλούς μουσουλμάνους να τηρούν αυτόν τον κανόνα.

Για παράδειγμα, εκτεταμένες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε κυρίως μουσουλμανικές χώρες αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Γάλλος δάσκαλος Samuel Paty – ο οποίος στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε – είχε δείξει γελοιογραφίες του Μωάμεθ στους μαθητές του.

Πού αλλού βλέπουμε το «φαινόμενο»

Κούκλες χωρίς πρόσωπο δεν συναντάμε, όμως, μόνο στο ακραίο Ισλάμ. Αντίστοιχες αποτελούν συντροφιά για τα παιδιά των Άμις, μιας xριστιανικής ομολογίας της αναβαπτιστικής προτεσταντικής παράδοσης που εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα σε Ελβετία και Γερμανία.

Αποτυπώνουν με τέτοιο τρόπο τις κούκλες τους για να δείξουν πως όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στα μάτια του Θεού. Για τον ίδιο λόγο δεν θέλουν να ποζάρουν για φωτογραφίες και ζητάνε από τουρίστες να μην τους φωτογραφίζουν.

Ανήκουν στη λεγόμενη Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση (αγγλ. Radical Reformation). Είναι στενά συνδεδεμένοι, αλλά ανεξάρτητοι από τις εκκλησίες των Μεννονιτών.

Γενικά είναι συντηρητικοί Χριστιανοί και γνωστοί για απλή διαβίωση, απλή ενδυμασία και απροθυμία να υιοθετήσουν πολλές ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Αγωνίζονται για ανεξιθρησκία και είναι ειρηνιστές.

Τον 18ο αιώνα, επειδή διώχτηκαν από το κράτος και την εκκλησία, πολλοί Άμις μετανάστευσαν στη Βόρεια Αμερική, στην πολιτεία της Πενσυλβάνιας, το οποίο εξασφάλιζε την ανεξιθρησκία. Ένα άλλο κύμα μετανάστευσης στη Βόρεια Αμερική ακολούθησε τον 19ο αιώνα.

Στο δεύτερο ήμισυ τού 19ου αιώνα, η αμερικανική κοινωνία εκσυγχρονίστηκε ταχέως, με αποτέλεσμα οι Άμις να αναρωτηθούν κατά πόσον πρέπει να ακολουθήσουν αυτό τον εκσυγχρονισμό. Επειδή δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν επί του θέματος, υπήρξε μια διαδικασία διαίρεσης, στην οποία ταξινομήθηκαν οι Άμις σε δύο στρατόπεδα:

Οι συντηρητικοί έγιναν οι Άμις της Παλαιάς Τάξης (αγγλ. Old Order Amish), ενώ οι προοδευτικοί αποκαλούνταν Μεννονίτες Άμις (αγγλ. Amish Mennonites). Αυτή η διαδικασία διαίρεσης διήρκεσε αρκετές δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Eίδηση -σοκ: “Βουτιά” θανάτου για 5χρονο από τον 18 όροφο

Νέα online εφαρμογή υπολογισμού μειωμένου ωραρίου φροντίδας τέκνου για εργαζόμενους γονείς

«Ζωομπουκίτσες Έβρου»: Μαθητές από το Διδυμότειχο δημιουργούν την πιο… οικολογική «start up»