Τα 12 ψυχολογικά τρικ που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει όταν μεγαλώνει παιδιά

Τα 12 ψυχολογικά τρικ που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει όταν μεγαλώνει παιδιά

Είναι τόσες πολλές οι συμβουλές και οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι σύγχρονοι γονείς που αναπόφευκτα διαρκώς αναρωτιούνται να κάνουν τη «δουλειά» τους σωστά. Βιβλία, άρθρα και φίλοι επιχειρούν να δώσουν τις δικές τους συμβουλές, όμως κανείς δεν γνωρίζει το παιδί μας όπως εμείς. Και παρόλο που πολλές φορές έχουμε ευχηθεί, τη μέρα που αποκτήσαμε το παιδί μας, να είχαμε αποκτήσει και έναν οδηγό σωστής ανατροφής, αλλά ξέουμε καλά ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει μία μέθοδος που να ταιριάζει σε όλα.

…Υπάρχουν 12! Υπάρχουν τουλάχιστον 12 έξυπνα «κόλπα» τα οποία θα σας προτείνουν οι καλύτεροι ψυχολόγοι (αν τύχει ποτέ να τους ρωτήσετε), τα οποία θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε το παιδί σας πιο έξυπνα.

Δίνετε στο παιδί σας «αναγκαστική επιλογή»

Όταν θέλετε το παιδί σας να κάνει κάτι -είτε αυτό είναι να φάει τα λαχανικά του, είτε να κάνει τα μαθήματά του- δίνετέ του μία «αναγκαστική επιλογή». Έτσι, λένε οι ειδικοί, το παιδί έχει την ψευδαίσθηση της επιλογής. Πείτε για παράδειγμα:

-Θέλεις καρότα ή αρακά;

-Θέλεις να κάνεις τα Μαθηματικά ή τα Αγγλικά πρώτα;

Δίνετε στο παιδί σας θετική καθοδήγηση

Αντί να λέτε στο παιδί σας να μην κάνει κάτι, είναι προτιμότερο να παρουσιάσετε το ίδιο πράγμα με πιο θετικό τρόπο. Αν, για παράδειγμα, δεν θέλετε να περπατά το παιδί σας στον δρόμο, αντί να του πείτε «μην περπατάς στον δρόμο», πείτε του «περπάτα καλύτερα στο πεζοδρόμιο, γιατί είναι πιο ασφαλές».

Συζητήστε για την τεχνολογία

Οι ειδικοί λένε, ότι οι σημερινοί γονείς είναι οι πρώτοι που μεγαλώνουν μια γενιά «ψηφιακά αυτόχθονων» παιδιών, τα οποία από την πρώτη μέρα της γέννησής τους έχουν μεγαλώσει με οθόνες. Στα νέα αυτά εδάφη, δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις για την διαχείριση της online δραστηριότητας. Κάποιες οικογένειες συνάπτουν ένα αυστηρό «συμβόλαιο» βάσει του οποίου τα παιδιά έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συσκευές. Το καλύτερο, όμως, που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να ανοίξουν μία ειλικρινή συζήτηση με τα παιδιά για το ζήτημα της τεχνολογίας, στην οποία θα επανέρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παραμείνετε ψύχραιμοι την περίοδο των εξετάσεων

Το άγχος μπορεί να γίνει μεταδοτικό, γι’αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ακόμα κι αν το παιδί σας υποφέρει από αυτό. Οι ειδικοί συνιστούν να συζητάμε την περίοδο των εξετάσεων ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά μας, να τους εξηγούμε ότι τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά και να βρίσκουμε τρόπους για να τα στηρίζουμε. Κρατώντας μια καλόκαρδη, τρυφερή στάση, γίνεστε πρότυπο ψυχραιμίας για το παιδί σας –έτσι θα μάθει να στέκεται ακέραιο στις δυσκολίες της ζωής του, μεγαλώνοντας.

Πάρτε το παιδί σας στα σοβαρά

Όταν ένα παιδί πηγαίνει στον γονιό με ένα πρόβλημα –είτε έχει να κάνει με φίλους, με το σχολείο ή με κάποιο αδερφάκι- είναι φυσικό να θέλουμε να προτείνουμε λύσεις που προέρχονται από την δική μας πολυετή εμπειρία. Ωστόσο, υπάρχουν και φορές που το μόνο που θέλει ένα παιδί είναι να ακουστεί και να επικυρωθούν τα συναισθήματά του.

Αυτό σημαίνει, ότι οι γονείς πρέπει να δουν σοβαρά το πρόβλημα το παιδιού και να μην παρέμβουν υπερβολικά. Αυτό σημαίνει, ότι μερικές φορές πρέπει να αφήνουμε το παιδί μας να κάνει τα δικά του λάθει και να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις μας.

Πώς θα το κάνουμε αυτό ισορροπημένα; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, αλλά το να επιτρέπουμε στα παιδιά να βιώνουν τις προσκλήσεις με έναν ασφαλή, περιορισμένο τρόπο, τους επιτρέπει να χτίζουν τις ικανότητές τους και τους στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι τα εμπιστεύεστε.

Υπερτιμήστε το παιδί σας

Πάρα πολλοί γονείς υποτιμούν το παιδί τους, λένε οι ειδικοί, όμως αν κάνετε το αντίθετο και το υπερτιμήσετε, περιμένοντας πολλά από αυτό –όχι με πιεστικό τρόπο, αλλά καμαρώνοντας για τις δυνατότητές του- αυτό θα κάνει το παιδί σας να θέλει να προσπαθήσει. Διαβάστε τους, για παράδειγμα, ποίηση, κι ας πιστεύετε ότι είναι πολύ μικρά για να την καταλάβουν. Θα τους δώσει ρυθμό και θα ενισχύσει τρομερά το λεξιλόγιό τους.

Επαινέστε το παιδί που συμπεριφέρεται όμορφα

Όταν τα παιδιά σας ή μια παρέα παιδιών είναι μαζί, επαινέστε εκείνο που συμπεριφέρεται όπως περιμένετε –μη στρέψετε τον προβολέα σε εκείνο που συμπεριφέρεται άσχημα. Τις περισσότερες φορές αυτό θα οδηγήσει τους άλλους να «αντιγράψουν» την καλή συμπεριφορά, ώστε να γίνουν και εκείνοι αποδέκτες επαίνων.

Έτσι, όταν π.χ. κάνετε πάρτι και μόνο ένα παιδί περιμένει ήσυχα στη σειρά για να σερβιριστεί, αντί να μαλώσετε τα υπόλοιπα που φέρονται άσχημα, επαινέστε αυτό το παιδί και δείτε πώς θα μπουν όλα τα άλλα σε σειρά.

…αλλά μην επαινείτε το αποτέλεσμα!

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν, ότι αντί να επαινούμε το Α’ που πήρε το παιδί μας στην ορθογραφία, είναι προτιμότερο να το επαινέσουμε που διάβασε τόσο καλά –που προσπάθησε τόσο. Εξηγούν, δηλαδή, ότι αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, πρέπει να το επαινείτε για την προσπάθειά του, όχι για το αν τελικά τα κατάφερε.

Κρύβετε τα λαχανικά του

Είναι δύσκολο να πιέσεις ένα παιδί να φάει λαχανικά –είναι όμως και απαραίτητο. Πολλοί γονείς, προκειμένου να πείσουν τα παιδιά τους, τάζουν γλυκά, αλλά οι ειδικοί λένε, ότι παιδιά κάτω των 12 ετών δεν καταλαβαίνουν αυτή τη λογική, οπότε θεωρούν το λαχανικό… τιμωρία! Συνιστούν, λοιπόν, ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να «κρύβουν» τα λαχανικά μέσα στα γεύματα των παιδιών, π.χ. στον πουρέ, στη σάλτσα για τα ζυμαρικά, και έτσι το παιδί να παίρνει τις βιταμίνες που χρειάζεται, χωρίς την παραμικρή γκρίνια!

Δείτε εδώ λαχταριστές συνταγές με «κρυμμένα» λαχανικά

«Χρησιμοποιήστε» τα αδέλφια για υγιή ανταγωνισμό

Οι ειδικοί λένε «αξιοποιήστε» τα αδέλφια –βάλτε τα σε μια διαδικασία υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους, είτε πρόκειται για ζητήματα ύπνου είτε συμπεριφοράς (π.χ. ποιος από τους δύο θα πάει πρώτος για ύπνο; Ή για να δω, ποιος θα είναι πιο ευγενικός τώρα που θα πάμε στη γιαγιά!). Όταν τα παιδιά καταλάβουν, ότι οι καλοί τρόποι είναι «οικογενειακή υπόθεση» θα επιδείξουν και καλύτερα αποτελέσματα.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Με όλες τις πιέσεις που ασκούνται στους σημερινούς γονείς αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο –αν όχι αδύνατο. Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε ότι σας κατακρίνουν ή ότι δεν σας εκτιμούν. Να θυμάστε, όμως, ότι το να μεγαλώνεις την επόμενη γενιά είναι η πιο σημαντική δουλειά που μπορείς να κάνεις. Αξίωσε, λοιπόν, τον εαυτό σου να έχει λίγο προσωπικό χρόνο μέσα στην εβδομάδα και μην πιέζεις τόσο τον εαυτό σου ούτε να αγχώνεσαι διαρκώς για τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Θυμηθείτε: Τα παιδιά είναι παιδιά

Όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα παιδί σε κατάσταση tantrum ή ένα παιδί με εντελώς αγενή συμπεριφορά, κάποιοι γονείς κατηγορούν τον εαυτό τους και ανησυχούν, ότι ο λόγος που το παιδί συμπεριφέρεται έτσι είναι η δική τους ανεπάρκεια στον τρόπο που το μεγαλώνουν. Οι ειδικοί, ωστόσο, επιμένουν να θυμόμαστε, ότι ο εγκέφαλος δεν σχηματίζεται πλήρως μέχρι να γίνουμε 25 ετών (κι όμως!) και τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την δυνατότητα να ελέγχουν τα έντονα συναισθήματα.

Την ώρα που το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, αναλαμβάνει το πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου και το κύκλωμα που χειρίζεται τη λογική πάει… περίπατο! Πρώτη μας προταιρεότητα τότε πρέπει να είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ώστε να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε. Σταματήστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε: Τι χρειαζόμαστε εγώ και το παιδί μου αυτή τη στιγμή;

Πηγή: telegraph.co.uk