Συνεπιμέλεια παιδιού: 10 τρόποι για μια υγιή και αποτελεσματική σχέση

Συνεπιμέλεια παιδιού: 10 τρόποι για μια υγιή και αποτελεσματική σχέση

Συνεπιμέλεια παιδιού: 10 τρόποι για μια υγιή και αποτελεσματική σχέση

Το παιδί χρειάζεται και τους δύο γονείς του.

Η συνεπιμέλεια είναι μια συμφωνία μεταξύ γονέων που δεν έχουν προσωπική σχέση μεταξύ τους πλέον, αλλά προσπαθούν από κοινού για να μεγαλώσουν το παιδί τους και να διασφαλίσουν ότι θα μεγαλώσει σε ένα ασφαλές και αγαπημένο περιβάλλον. Για να λειτουργήσει, η συνεπιμέλεια απαιτεί και οι δύο γονείς να συμβάλλουν στη φροντίδα, την ανατροφή και τις δραστηριότητες του παιδιού τους και να αλληλεπιδρούν συχνά και με σεβασμό μεταξύ τους.

Οι καλύτερες σχέσεις συνεπιμέλειας περιλαμβάνουν τους γονείς που βάζουν στην άκρη τα προσωπικά τους συναισθήματα για να δώσουν στο παιδί τους ό,τι χρειάζεται συναισθηματικά και σωματικά. Για αρχή, προσπαθήστε να εντοπίσετε τι πηγαίνει καλά αντί να εστιάζετε σε ό,τι δεν λειτουργεί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τονίσετε τα θετικά καθώς προσπαθείτε προς την κατεύθυνση της επίλυσης των γονικών συγκρούσεων με τον πρώην σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε 10 τρόπους για να έχετε μια υγιή και παραγωγική σχέση συνεπιμέλειας:

Συνεπιμέλεια παιδιού: 10 τρόποι για να γίνει σωστά (κυρίως για το παιδί σας):

Έχετε σαφή όρια

Είναι πολύ πιο εύκολο να συνεργαστείτε ως γονείς όταν θέτετε όρια και αναγνωρίζετε τι μπορείτε να ελέγξετε -και τι όχι- όσον αφορά τα παιδιά σας και τον πρώην σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να ελέγχετε με ποιον βγαίνει ο πρώην σας ή αν θα συστήσει το πρόσωπο αυτό στα παιδιά σας (εκτός αν αυτό είναι γραμμένο στη συμφωνία επιμέλειας ή στο σχέδιο γονικής μέριμνας).

Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε το παράδειγμα που δίνετε στα παιδιά σας όσον αφορά την αντιμετώπιση των απογοητεύσεων και των αποτυχιών. Ένας τρόπος για να είστε ένας καλός γονέας είναι να είστε ένα καλό πρότυπο.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η συναισθηματική ευημερία είναι μια “αμφίδρομη διαδικασία”, που σημαίνει ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ της ευτυχίας του γονέα και του παιδιού. Όταν οι γονείς είναι ψυχικά υγιείς, αποτελούν καλύτερο πρότυπο υγιούς συμπεριφοράς για τα παιδιά τους.

Έχετε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα

Ένα από τα πιο δύσκολα μέρη της συν-γονικής σχέσης περιλαμβάνει τη διαχείριση των προγραμμάτων. Οι μεταβάσεις του χρόνου που θα έχετε το παιδί είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες για όλους τους εμπλεκόμενους όταν το πρόγραμμα είναι μια σταθερή, προκαθορισμένη ρουτίνα και όχι μια συμφωνία του τύπου “θα δούμε”.

Οι γονείς που έχουν φτάσει σε ένα υγιές επίπεδο επικοινωνίας γνωρίζουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στον άλλο γονέα ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του, εκτός αν κάτι έκτακτο απαιτεί αλλαγή προγράμματος.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι συνεπείς ρουτίνες βελτιώνουν την ψυχική υγεία των παιδιών και μειώνουν τα περιστατικά κατάθλιψης, παρορμητικότητας και επιθετικότητας. Οι ρουτίνες είναι απαραίτητες σε περιβάλλοντα με υψηλότερο άγχος, όπως το διαζύγιο.

Να είστε ευέλικτοι

Ενώ η ρουτίνα είναι υγιής, είναι επίσης σημαντικό να είστε ευέλικτοι ο ένας με τον άλλον κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης. Μια υγιής προσέγγιση είναι να είστε τόσο διαλλακτικοί με τον πρώην σας όσο θα θέλατε να είναι και εκείνος μαζί σας.

Ακόμα και αν υποψιάζεστε ότι ο πρώην σας μπορεί να μην ανταποδώσει την ευγένεια, προσπαθήστε να είστε εσείς ο καλύτερος άνθρωπος. Το να δείξετε πώς θα θέλατε να είναι τα πράγματα μεταξύ σας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το να του λέτε επανειλημμένα ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν λειτουργεί ή σας δυσαρεστεί.

Η έλλειψη ευελιξίας μπορεί αναπόφευκτα να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, δημιουργούν μια αίσθηση αστάθειας για τα παιδιά. Οι ερευνητές λένε ότι τα παιδιά είναι ευαίσθητα στην αλληλεπίδραση και τις συγκρούσεις των γονέων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το συναισθηματικό κλίμα της οικογένειας και την αίσθηση ασφάλειας του παιδιού.

Υπολογίστε τον άλλον γονέα

Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι μιας υγιούς σχέσης γονεϊκής συμβίωσης. Οι γονείς που συνεργάζονται καλά και συνεργάζονται ως γονείς θα τηλεφωνήσουν ο ένας στον άλλον για να δώσουν μια ευκαιρία να είναι με τα παιδιά πριν τα αφήσουν σε μπέιμπι σίτερ.

Ορισμένες οικογένειες γράφουν αυτή την πρόθεση στο σχέδιο γονικής μέριμνας. Είτε κάνετε αυτό το επίσημο βήμα είτε όχι, είναι κοινή ευγένεια να ρωτήσετε τον πρώην σας αν θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει τα παιδιά αντί να τα αφήσει σε μπέιμπι σίτερ. Φυσικά, αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν οι γονείς ζουν σε κοντινή απόσταση.

Στόχος η συμφωνία

Δεν υπάρχουν δύο γονείς που θα συμφωνούν σε κάθε απόφαση. Ωστόσο, οι γονείς που συνεργάζονται καλά για το καλό των παιδιών τους έχουν φτάσει σε ένα βασικό επίπεδο συμφωνίας για τα πιο σημαντικά πράγματα. Προσπαθήστε να καταλήξετε σε συναίνεση σε θέματα σχετικά με σημαντικά πράγματα όπως τα ακόλουθα:

Υγεία των παιδιών
Πειθαρχία
Εκπαίδευση
Πνευματική ανατροφή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα γραπτό σχέδιο έχει βοηθήσει τους γονείς να φτάσουν σε αυτό το υγιές επίπεδο επικοινωνίας.

Αποφύγετε τη χειραγώγηση

Οι γονείς που μοιράζονται μια καλή, υγιή σχέση συνεπιμέλειας δεν προσπαθούν να χειραγωγήσουν ο ένας τον άλλον ή να ελέγξουν τις συμμαχίες των παιδιών τους.

Αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν ανάγκη να έχουν σχέσεις και με τους δύο γονείς και ότι η αγάπη των παιδιών τους για τον άλλο γονέα δεν αποτελεί προσωπική απειλή γι’ αυτούς.

Συζητήστε τις αλλαγές με τον άλλο γονιό

Όταν απαιτούνται αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι γονείς που έχουν μια υγιή καταβάλλουν προσπάθεια να συζητήσουν πρώτα ο ένας με τον άλλον – πριν ανακοινώσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα των παιδιών τους.

Ορισμένες οικογένειες βρίσκουν χρήσιμο να συμπεριλάβουν γραπτές κατευθυντήριες γραμμές για τον χειρισμό των αλλαγών στο πρόγραμμα. Αυτοί οι γραπτοί “κανόνες” μπορούν να βοηθήσουν όλους να παραμείνουν στην ίδια σελίδα και να περιορίσουν τις διαφωνίες.

Δείξτε στα παιδιά σας ότι είστε καλά μεταξύ σας

Γενικά, τα παιδιά που συνεργάζονται καλά πιστεύουν ότι οι γονείς τους τα πάνε καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνείτε απαραίτητα σε όλα ή ότι συμπαθείτε πάντα ο ένας τον άλλον. Αλλά κάνετε μια συντονισμένη προσπάθεια να δείχνετε σεβασμό ο ένας στον άλλον μπροστά στα παιδιά σας.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η εχθρότητα των γονέων συσχετίζεται σημαντικά με την επιθετικότητα του παιδιού. Σε μελέτες, όσο πιο εχθρικοί ήταν οι γονείς απέναντι στους άλλους, τόσο πιο επιθετικά ήταν τα παιδιά τους.

Αν, από την άλλη πλευρά, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι τα πάτε καλά με τον άλλο γονέα τους, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι έχετε μάθει πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να ελαχιστοποιείτε τις συγκρούσεις. Και αυτό είναι καλό για όλους!

Συνύπαρξη σε εκδηλώσεις χωρίς εντάσεις

Το να μην έχετε κανένα πρόβλημα να παρευρίσκεστε σε σχολικές συναντήσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις όταν ο άλλος γονέας είναι παρών είναι ένα άλλο σημάδι μιας αποτελεσματικής σχέσης συνεπιμέλειας. Αυτοί οι γονείς επιλέγουν να βάζουν πρώτα τα παιδιά τους και να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι “άλλοι” τελευταίοι. Μπορούν να εξασκηθούν στο να βάζουν στην άκρη τα συναισθήματά τους για τον άλλον.

Αναγνωρίστε τη σημασία της συνεπιμέλειας

Οι γονείς που μοιράζονται μια υγιή σχέση γνωρίζουν επίσης καλά πόσο σημαντικοί είναι και οι δύο για τα παιδιά τους. Έχουν δουλέψει σκληρά για να φτάσουν στο σημείο να μπορούν να συνεργάζονται καλά μεταξύ τους.

Αν και είναι δύσκολο μερικές φορές, προσπαθήστε να εκτιμήσετε την ευκαιρία των παιδιών σας να γνωρίσουν και να περάσουν χρόνο με τον άλλο γονέα.

Διαβάστε επίσης:

‘Τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς’: Ο Γιάννης Στάνκογλου μιλά για την συνεπιμέλεια

Η Ταμίλα Κουλίεβα γέννησε τον γιο της στο νερό: Γιατί έκανε αυτή την επιλογή;

Όταν η αποκλειστική επιμέλεια γίνεται εμμονή: 43χρονος πατέρας έχει να δει το παιδί του 7 χρόνια