Ας μιλήσουμε λίγο για τη σημασία που έχουν τα πρωινά με τα παιδιά μας στο σπίτι

Ας μιλήσουμε λίγο για τη σημασία που έχουν τα πρωινά με τα παιδιά μας στο σπίτι

Ας μιλήσουμε λίγο για τη σημασία που έχουν τα πρωινά με τα παιδιά μας στο σπίτι

Δεν είναι για όλα τα παιδιά εύκολο το πρωινό ξύπνημα και η προετοιμασία για το σχολείο. Στην δική μας περίπτωση, ενώ η μεγάλη μου κόρη πετάγεται σαν ελατήριο από το κρεβάτι, ετοιμάζεται σε χρόνο μηδέν και φεύγει τρέχοντας για το σχολείο, η μικρή θέλει πάντα “χουζουράκι” για “2 λεπτάκια ακόμα”. Είμαι σίγουρη, όμως, πως για τους περισσότερους γονείς -και δη για τις μαμάδες- τα βήματα του πρωινού είναι πολύ συγκεκριμένα. Και οδηγούν πάντα στην κουζίνα.

Έχω την τύχη να έχω ένα μεγάλο παράθυρο πάνω από τον πάγκο του νεροχύτη. Πίσω μου βρίσκεται το μικρό στρογγυλό τραπέζι με το λουλουδένιο τραπεζομάντηλο. Εκεί τρώει η μικρή μου κόρη τις φρυγανισμένες φέτες του τοστ, πάνω στις οποίες έχω απλώσει ταχίνι με μέλι. Ξέρω καλά πως με κοιτάζει καθώς ετοιμάζω της μεγάλης το κολατσιό -συνήθως μια τορτίγια στην οποία έχω απλώσει ταχίνι με κακάο και έπειτα με αυτήν τυλίγω μια καθαρισμένη μπανάνα. Μπουρίτο-μπανάνα το λέμε εμείς.

Όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη μου ζητά να κατεβάσω τα στόρια, γιατί την τυφλώνει το φως. Γυρίζω και κοιτάζω το γλυκό της προσωπάκι πασαλειμμένο παντού με το λαχταριστό άλειμμα. Ξέρω καλά πως απολαμβάνει κάθε στιγμή -κάθε αίσθησή της αγαλλιάζει εκείνα τα νυσταγμένα πρωινά. Η ζεστασιά του ήλιου, το ραδιόφωνο που παίζει πάντα χαμηλά, η μαμά που είναι πάντα εκεί και αυτή η γεύση που ξέρω πως δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Γιατί έχουν σημασία αυτά τα νυσταγμένα πρωινά

Δεν μιλά κανείς γι’αυτά τα νυσταγμένα πρωινά, τις καθημερινές στο σπίτι. Δεν κρατούν πολύ, όμως, έχουν την δική τους σημασία, γιατί τις στιγμές εκείνες συμβαίνει κάτι σπουδαίο. Πάνω τους στήνεται ολόκληρη η μέρα. Δίνεις το πρώτο φιλί και χάδι. Κοιτάζεις έξω από το παράθυρο και γεμίζεις ελπίδα. Τρως την πρώτη μπουκιά πρωινού, πίνεις λίγο καφέ και γεμίζεις ενέργεια.

Και φροντίζεις το παιδί σου και τη διατροφή του με τις πιο υγιεινές επιλογές. Το ταχίνι στο ψωμί (ή στην τορτίγια στη δική μας περίπτωση) δεν είναι απλά μια συνήθεια. Είναι μια μορφή φροντίδας. Ειδικά, όταν ξέρεις πώς παρασκευάζεται το Μακεδονικό Ταχίνι, το ποιοτικότερο της ελληνικής αγοράς. Πώς πλένεται και αποφλοιώνεται το σουσάμι, πώς αποστειρώνεται και ψήνεται, πώς αλέθεται σε πέτρινους μύλους και παστεριώνεται. Συσκευάζεται τελικά σε ένα άριστο διατροφικά προϊόν για εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς χημικά και αλάτι, με ασύγκριτη, βελούδινη γεύση.

Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται η ελληνική υπερτροφή, αφού είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, με αποτέλεσμα να διατηρεί όλα τα ευεργετικά οφέλη του πολύτιμου αυτού σπόρου. Προσφέρει, λοιπόν, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό και προστατεύουν την υγεία μας ενώ οι πολλές διαφορετικές γεύσεις στις οποίες διατίθεται το Μακεδονικό Ταχίνι ταιριάζουν σε όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.

Προσωπικό μου αγαπημένο το Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι -το απλώνω στις ρυζογκοφρέτες μου, το συνδυάζω συχνά και με μαρμελάδα πορτοκάλι και… το ξεκίνημα της ημέρας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

Όχι μόνο για πρωινό…

Αυτό που θυμάμαι εγώ να υπάρχει πάντα στην κουζίνα της μαμάς μου είναι ο Μακεδονικός Χαλβάς. Κοιτάζω τα γυάλινα βαζάκια με το ταχίνι και μου έρχεται ιδέα! Τώρα που βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας, γιατί να μην τους φτιάξω ένα γλυκό με ταχίνι που τόσο πολύ αγαπούν, αλλά και χαλβά; Από συνταγές στην σελίδα makedonikotahini.gr άλλο τίποτα! Ξεχωρίζω, λοιπόν, τη νηστίσιμη μηλόπιτα με Μακεδονικό Ταχίνι και Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο και… μόλις βρήκαμε τη γεύση που θα πάρουν από εδώ και στο εξής τα απογεύματά μας! (Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ.)