Η τηλεπάθεια των διδύμων τρεντάρει στο TikTok – υπάρχει όντως;

Η τηλεπάθεια των διδύμων τρεντάρει στο TikTok - υπάρχει όντως;

Η τηλεπάθεια των διδύμων τρεντάρει στο TikTok – υπάρχει όντως;

Είναι η τηλεπάθεια μεταξύ διδύμων αληθινή ή απλά ένας μύθος;

Το TikTok έχει αναδειχθεί σε πλατφόρμα όπου νέα φαινόμενα τείνουν να κερδίζουν δημοτικότητα, και το τελευταίο trend δεν είναι άλλο από την υποτιθέμενη τηλεπάθεια των διδύμων. Βίντεο που απεικονίζουν δίδυμα παιδιά να συμμετέχουν στο “twin telepathy challenge” κυκλοφορούν με φρενήρεις ρυθμούς, προκαλώντας ερωτήματα για την ύπαρξη αυτής της υποτιθέμενης ψυχικής σύνδεσης. Αλλά, αλήθεια, υπάρχει τηλεπάθεια μεταξύ διδύμων;

Τι είναι το Twin Telepathy Challenge;

Το “twin telepathy challenge” στο TikTok δείχνει δίδυμα να στέκονται σε αντίθετες πλευρές μιας πόρτας, και οι γονείς τους να τους δίνουν εντολές όπως «σήκωσε το χέρι σου», «άγγιξε το κεφάλι σου» ή «χόρευε». Στόχος είναι να δουν αν τα δίδυμα θα εκτελέσουν τις ίδιες ενέργειες, ακόμα κι όταν δεν μπορούν να δουν ή να ακούσουν το ένα το άλλο. Αν και το challenge είναι όντως διασκεδαστικό, δεν αποτελεί επιστημονική απόδειξη ότι τα δίδυμα έχουν κάποια ιδιαίτερη ψυχική σύνδεση.

Η επιστήμη της δίδυμης τηλεπάθειας

Η ιδέα της τηλεπάθειας μεταξύ διδύμων είναι ως επί το πλείστον ένας μύθος, σύμφωνα με τη Nancy Segal, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας και ειδικό στην ψυχολογία των διδύμων. Σε πολλές από τις συνομιλίες της με δίδυμα, η Dr. Segal έχει διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι δεν έχουν βιώσει ποτέ κάποια μορφή τηλεπάθειας.

Παρά τις πολυάριθμες αναφορές, οι επιστημονικές έρευνες δυσκολεύονται να επικυρώσουν την ύπαρξη τηλεπάθειας. Ορισμένες μελέτες, οι οποίες επιχειρούν να αναπαράγουν αυτά τα φαινόμενα υπό ελεγχόμενες συνθήκες, δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν στατιστικά σημαντική τηλεπαθητική επικοινωνία μεταξύ διδύμων.

Μυθική σύνδεση ή βαθιά συναισθηματική σύνδεση;

Η Tammy Schamuhn, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Institute of Child Psychology, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανέκδοτες αποδείξεις για μια ισχυρή συναισθηματική ή φυσική σύνδεση μεταξύ διδύμων. Διηγείται ιστορίες όπου το ένα δίδυμο έχει έντονο προαίσθημα ότι το άλλο βρίσκεται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζει δυσκολίες, και συχνά εμπλέκονται σε παρόμοιες δραστηριότητες χωρίς συντονισμό. Ωστόσο, παρόμοιες εμπειρίες αναφέρονται και σε μη-δίδυμα αδέρφια και στενούς φίλους.

Μια πιθανή εξήγηση για τις φαινομενικά τηλεπαθητικές αντιδράσεις είναι η ενσυναίσθηση και η βαθιά γνώση των αντιδράσεων του άλλου. Τα δίδυμα, ειδικά τα ομοζυγωτικά (μονοζυγωτικά) που έχουν παρόμοια γενετικά χαρακτηριστικά, μπορεί να αναπτύσσουν παρόμοιες προσωπικότητες και ενδιαφέροντα. Αυτό τα βοηθά να προβλέπουν τις αντιδράσεις του άλλου, γεγονός που εξηγεί γιατί φαίνεται να “διαβάζουν το μυαλό” το ένα του άλλου.

Μοντέλα και κατοπτρισμός: ένα εναλλακτικό πλαίσιο

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό που ονομάζουμε τηλεπάθεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατοπτρισμού ή μοντελοποίησης. Τα δίδυμα μπορεί να επαναλαμβάνουν συμπεριφορές και συναισθήματα που αντιλαμβάνονται μέσω ανεπαίσθητων σημάτων. Η βαθιά συναισθηματική σύνδεση και η ισχυρή ενσυναίσθηση, ενισχυμένη από κοινές εμπειρίες και ενστικτώδη κατανόηση του άλλου, μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση της τηλεπάθειας.

Η δίδυμη σύνδεση στην καθημερινότητα

Στην πραγματικότητα, ενώ η τηλεπάθεια δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, οι γονείς διδύμων αναγνωρίζουν την ειδική σύνδεση μεταξύ των παιδιών τους. Αυτή η σύνδεση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κοινών εμπειριών και της βαθιάς γνώσης που αναπτύσσουν μεταξύ τους από πολύ μικρή ηλικία.

Τα δίδυμα συχνά μεγαλώνουν μαζί, πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, μοιράζονται τους ίδιους φίλους και σπάνια είναι χώρια. Αυτές οι κοινές εμπειρίες διαμορφώνουν τη σχέση τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να κατανοούν καλύτερα τις αντιδράσεις του άλλου.

Η σχέση μεταξύ διδύμων είναι αναμφίβολα μοναδική και ιδιαίτερη, αλλά δεν χρειάζεται να αποδίδεται σε υπερφυσικές ικανότητες. Η στενή τους σύνδεση και η βαθιά κατανόηση μπορεί να εξηγήσει γιατί φαίνεται να γνωρίζουν τόσο καλά ο ένας τον άλλον, κάνοντάς τους να δείχνουν ότι έχουν κάτι παραπάνω από αυτό που φαινομενικά ισχύει.

Διαβάστε επίσης:

Πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς στα σχολικά λάθη των παιδιών;

Πώς ο… Μπάτμαν μπορεί να μάθει στο παιδί να μην τα παρατά στα δύσκολα

Τα 60 λεπτά που χαρίζουν ψυχική ισορροπία στα παιδιά