Πώς συνδέεται το φαινόμενο της πεταλούδας με τη γονεϊκότητα

Πώς συνδέεται το φαινόμενο της πεταλούδας με τη γονεϊκότητα

Πώς συνδέεται το φαινόμενο της πεταλούδας με τη γονεϊκότητα

Έχετε ακούσει ποπτέ για το φαινόμενο της πεταλούδας; Πρόκειται για την ιδέα, ότι μικρές πράξεις μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις. Το φαινόμενο της πεταλούδας εξελίχθηκε μέσα από τη θεωρία του Χάους.

Μεταφορικά, σημαίνει ότι μια μικρή αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο παλιρροϊκό κύμα, μια δραστική αλλαγή στο περιβάλλον και στον καιρό. Το όνομα του φαινομένου προέρχεται από την αντίληψη,ότι το τίναγμα των φτερών της πεταλούδας σε ένα σημείο του κόσμου, μπορεί να επιφέρει τυφώνα σε ένα άλλο, επειδή και οι μικρές ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις που δημιουργούνται με τη πάροδο του χρόνου.

Στην ομώνυμη ταινία, ο Άστον Κούτσερ υποδύεται έναν άνδρα, ο οποίος ταξιδεύει πίσω στον χρόνο για να κάνει μικρές αλλαγές στη ζωή του, ελπίζοντας να διαφοροποιήσει το παρόν του, όμως κάθε φορά οι πράξεις του οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

Η δρ. Tamara Soles, παιδοψυχολόγος και γονεϊκή σύμβουλος, δηλώνει, ότι δεν είναι φαν των θρίλερ, ωστόσο αυτό που αγαπά είναι είναι η επιστήμη και το να βοηθά τους γονείς να αντιλαμβάνονται τις μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν τώρα και να οδηγήσουν πραγματικά σε καλύτερα αποτελέσματα.

«Μία απο τις αγαπημένες μου αλλαγές είναι να βρίσκω την βαλβίδα αποσυμπίεσης του παιδιού. Ο Νο1 λόγος που οι γονείς με συμβουλεύονται είναι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τα δυνατά συναισθήματα. Όταν συμβαίνει μία κατάρρευση ενός νηπίου ή μία έκρηξη ενός παιδιού στην προεφηβεία, η διαχείριση αυτών των έντονων συναισθημάτων είναι μία μεγάλη πρόκληση που συχνά μας κάνει να νιώθουμε αβοήθητοι. Εάν μπορούμε να βρούμε τρόπους να “απελευθερώσουμε τον ατμό” χρησιμοποιώντας τη βαλβίδα αποσυμπίεσης, μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ το πόσο έντονα είναι αυτά τα συναισθήματα και πόσο συχνά συμβαίνουν αυτές οι εκρήξεις», σημειώνει η δρ. Soles.

Και συστήνει τρόπους για να αποφόρτιση εν μέσω της εβδομάδας:

Σωματική άσκηση

Ποιοτικό χρόνο σύνδεσης γονέα – παιδιού

Παιχνίδι χωρίς κανόνες με έναν φροντιστή που δίνει επιπρόσθετο πλεονέκτημα σύνδεσης.

Διατηρήστε μικρότερα όρια κατά καιρούς, όταν γνωρίζετε, ότι κάτι μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση και να είστε έτοιμοι να δείξετε κατανόηση και ενσυναίσθηση με την ελπίδα να τα βοηθήσετε να μετατρέψουν τον θυμό σε δάκρυα. Και το λέει και η επιστήμη. Όταν τα παιδιά είναι στρεσαρισμένα, ο εγκέφαλός τους απελευθερώνει κορτιζόλη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μία αντίδραση μάχης ή φυγής.

Το στρες επίσης αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τα παιδιά, επειδή ακόμα ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται. Όταν βιώσουν στρες, τα σώματά τους απελευθερώνουν κορτιζόλη, όπως ακριβώς οι ενήλικες, ωστόσο οι αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοί τους μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα επίπεδα της ουσίας.

Κι αυτό οδηγεί΄σε κατάρρευση. Διαμορφώνοντας δυνατότητες αποφόριτσης, βοηθάτε στην διατήρηση των επιπέδων κορτιζόλης και κατ’ επέκτασιν της ηρεμίας και της ισορροπίας τους.

Χαλαρώστε, αλλάξτε λίγο τη ρουτίνα σας και όλα θα πάνε καλά

Διαβάστε επίσης:

Πατρική φροντίδα: Μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών;

Παιδικός αυτισμός: Τα κρυφά συμπτώματα

Ροή Ειδήσεων