Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα του έργου «Ο Φύλακας της Λίμνης» μιλά στο Infokids!

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα του έργου «Ο Φύλακας της Λίμνης» μιλά στο Infokids!

H θεατρική παράσταση είναι μια εξαιρετική οικολογική ιστορία και σκοπό έχει να πλάσει έναν φωτεινό κόσμο γεμάτο φαντασία και παιδικές εικόνες.

Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη (βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν) συναντιέται ξανά με τον σπουδαίο συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη στο νέο του έργο «Ο Φύλακας της Λίμνης», μια εξαιρετική οικολογική ιστορία, με σκοπό να πλάσουν έναν φωτεινό κόσμο γεμάτο φαντασία και παιδικές εικόνες. Με αφορμή τη νέα αυτή θεατρική παράσταση, το Ιnfokids μιλά με τη σκηνοθέτιδα για το παιδικό θέατρο και την κλιματική αλλαγή.

Είστε  θεατρολόγος, σκηνοθέτιδα και ηθοποιός, με σημαντικές και αξιοζήλευτες συνεργασίες. Επιλέγετε παιδικό θέατρο. Γιατί;

Έχω ξανακάνει παιδικό θέατρο άλλες δυο φορές. Η πρώτη φορά ήταν μια συνεργασία με τον Καρελλά, συνδυάζοντας θέατρο και Καραγκιόζη και η δεύτερη ήταν η εμπλοκή μου με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ως αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια, υπεύθυνη της Παιδικής-Εφηβικής σκηνής. Εκεί σκηνοθέτησα την παιδική παράσταση «Μόμο» του Μ.Έντε σε μεγάλη φόρμα με εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια, κίνηση, μουσική, αντάξια της παράστασης ενός ΔΗΠΕΘΕ.
Από τότε έχει περάσει κάποιος καιρός και έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Το σημαντικότερο είναι πως έγινα μαμά και καλέστηκα από ένα μικρό πλασματάκι να ξανασυλλαβίσουμε μαζί τον κόσμο.

Να μάθω τη γλώσσα του και να επικοινωνήσω μαζί του. Και μπήκα σε μια συναρπαστική διαδικασία, που μου έμαθε πολλά. Τα παιδιά γνωρίζουν χωρίς να γνωρίζουν. Και αισθάνονται. Και καταλαβαίνουν. Ήθελα λοιπόν να κάνω μια παράσταση για αυτή την ‘παραδείσια’ εμπειρία που βιώνω και να την μοιραστώ με άλλες μαμάδες, μπαμπάδες και παιδάκια.

Κλιματική αλλαγή, δύσκολο θέμα για παιδιά;

Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο θέμα για παιδιά γιατί δεν γνωρίζουν ακόμα την κρισιμότητα της κατάστασης. Για εμάς τους μεγάλους ναι. Ίσα ίσα που για τα παιδιά, όπως έχουμε αποδώσει και το κείμενο, είναι στα όρια του παιχνιδιού. Πώς φροντίζω μία λίμνη, πως καθαρίζω μια παραλία, πώς σώζω ένα ζωάκι. Επιπλέον το θέμα της κλιματικής κρίσης περνάει μέσα από το έργο με έναν τρόπο περισσότερο ποιητικό και συμβολικό και λιγότερο διδακτικό. Ο στόχος μας σε αυτή την ηλικία είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά απέναντι στο περιβάλλον. Να τα μάθουμε να το αγαπάνε και να το φροντίζουν. Νομίζω ότι μπορούμε ακόμα και να τους εξηγήσουμε τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουμε, αλλά σίγουρα λόγω της ηλικίας τους δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. Ερεθίσματα μπορούμε να δώσουμε και να τους εμφυσήσουμε αγάπη και νοιάξιμο για όλους τους έμβιους οργανισμούς.

 Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε;

Μόλις ανέφερα κάποια από αυτά τα μηνύματα, που αφορούν στο περιβάλλον, αλλά και στο πως μπορούμε να γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες. Γιατί η φύση είναι το σπίτι μας και όσο το φροντίζουμε, τόσο πιο ασφαλείς, ήρεμοι και χαρούμενοι θα είμαστε. Είναι βέβαια ένα μεγάλο σπίτι, στο οποίο δεν ζούμε μόνοι μας, αλλά συνυπάρχουμε με άλλους . Για να συνυπάρξουμε πρέπει να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο και να τον προσέχουμε. Έτσι μόνο το σπίτι μας θα ευημερεί. Ο εαυτός μας είναι και ο άλλος. Και «ο Φύλακας της Λίμνης» αυτά τα θέματα θίγει, καταλήγοντας πως τελικά όλοι μπορούμε να γίνουμε φύλακες της λίμνης.

Γιατί να φέρει ένας γονιός το παιδί του στην παράστασή σας;  Τι ξεχωριστό έχετε;

Είναι μια παράσταση φροντισμένη και φτιαγμένη με μεράκι και αγάπη. Στην παράσταση είναι όλα χειροποίητα. Τίποτα τεχνητό για να συμβαδίσει με την έννοια του φυσικού και της θεματολογίας του έργου. Πέντε ηθοποιοί παίζουν ζωντανά μουσικά όργανα, τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν, αυτοσχεδιάζουν. ‘Αφηγούνται’ μια φρέσκια, επίκαιρη ιστορία, με πολλά μηνύματα, σε μικρή φόρμα, γραμμένη από ένα σημαντικό Νεοέλληνα συγγραφέα. Και ξέρετε είναι πολύ σημαντικό να ανεβάζουμε και να προωθούμε και το σύγχρονο ελληνικό έργο.

Γενικά αισθάνομαι ότι το κοινό θα δει μια παράσταση, με χιούμορ και φαντασία, φτιαγμένη για μικρούς και μεγάλους, που αγαπάνε το θέατρο και θέλουν να αντλήσουν ερεθίσματα από αυτό.

Λίγα λόγια για την παράσταση 

«Ο Φύλακας της Λίμνης» είναι ένα έργο γραμμένο για μικρούς και για μεγάλους θεατές που θέλουν να ξαναγαπήσουν το θέατρο, μέσα από τις πρωτότυπες μουσικές του, τα μελωδικά τραγούδια, την ιδιαίτερη σωματική έκφραση και πρόζα.

Υπόθεση: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα. Ο Φύλακας της Λίμνης παλεύει χρόνια να κρατήσει την ισορροπία στη λίμνη που τού έχει ανατεθεί να προστατεύει, αλλά έχει πλέον κουραστεί και ζητά από το Πνεύμα του Δάσους να αντικατασταθεί. Ο Φύλακας θέλει να ταξιδέψει στον κόσμο προτού οι κλιματικές αλλαγές κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι ανέφικτο.

Το Πνεύμα του Δάσους δέχεται και του στέλνει τρεις υποψηφίους, ώστε να διαλέξει τον πιο κατάλληλο: μια Ελληνοαμερικάνα επενδύτρια, έναν μαθητή σχολείου και μια Φινλανδή επιστήμονα. Κανείς δεν του ‘γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι’, την ίδια ώρα που μια άγνωστη μαύρη κηλίδα εμφανίζεται στη λίμνη, ένας βάτραχος με σύνδρομο τουρέτ τού κάνει τη ζωή δύσκολη και όλα τα ζώα του υδροβιότοπου ανησυχούν με αυτές τις ξαφνικές αλλαγές. Τι θα κάνει ο Φύλακας για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του αλλά και να σώσει την αγαπημένη του λίμνη;

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα άκρως επίκαιρο ζήτημα, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα απασχολήσει με έντονο τρόπο όλο τον κόσμο. Μέσα από το «Φύλακα της Λίμνης» μας δίνεται η ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε λίγο περισσότερο, ώστε καθένας από εμάς να προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια ολόκληρου του πλανήτη να σταματήσει εγκαίρως μια επερχόμενη καταστροφή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Σκηνικά- Κοστούμια: Φιλάνθη Μπουγάτσου

Κίνηση-Χορογραφίες: Σοφία Μαρτίου

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες-Τρέιλερ: Πέτρος Μακρής

Επιστημονικός υπεύθυνος: Κυριάκος Πανόπουλος

Εκπαιδευτικό υλικό: Ευγενία Μαραγκού

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα ΑΝΙΜΑ

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Αργυροπούλου-Πέτροβα, Δημήτρης Ζέρβας, Θανάσης Κεφαλάς, Δάφνη Λιανάκη, Δημήτρης Ντάσκας