«Τα ματωμένα δάκρυα»: 11χρονο κορίτσι με σπάνια πάθηση δακρύζει… αίμα!

«Τα ματωμένα δάκρυα»: 11χρονο κορίτσι με σπάνια πάθηση δακρύζει… αίμα!

Συγκλονίζει η ιστορία του 11χρονου κοριτσιού από την Ινδία, το οποίο κλαίει… αίμα, σε μία σπάνια περίπτωση αιμολακρίας.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε από τη μητέρα του σε κλινική στο Νέο Δελχί, καθώς όταν έκλαιγε, έτρεχε αίμα από τα μάτια του για μια εβδομάδα. Όπως είπε στους γιατρούς, τα δάκρυα εμφανίζονται αυθόρμητα δύο με τρεις φορές την ημέρα και δεν έχουν καμία σχέση με το αίσθημα που δημιουργείται σε κάποιον όταν θέλει να κλάψει. Τα «ματωμένα δάκρυα» έχουν διάρκεια περίπου δύο λεπτά.

Οι γιατροί βρήκαν ότι δεν υπήρχε ιστορικό ασθένειας ή φαρμάκων που να προκαλούν αυτή την κατάσταση. Όμως, η μικρή υπέφερε και από ματωμένη μύτη την περασμένη εβδομάδα.

Ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ιατρικών Σπουδών της Ινδίας εξέτασε το κορίτσι για δύο μέρες και διαπίστωσε ότι είχε δύο με τρεις κρίσεις ματωμένων δακρύων κάθε μέρα. Κάθε επεισόδιο είχε διάρκεια μέχρι τρία λεπτά.

Οι γιατροί πραγματοποίησαν σειρά εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν την αιτία της πάθησης αυτής. Οι γενικές της εξετάσεις της ήταν φυσιολογικές. Είχε όραση 20/20 και η πίεση των ματιών της ήταν κανονική.

Οι αιματολογικές εξετάσεις κρίθηκαν επίσης φυσιολογικές και η αξονική τομογραφία της επίσης δεν έδειξε οποιαδήποτε ανωμαλία. Οι γιατροί εξέτασαν τα κύτταρα των δακρύων της και βρήκαν τα πάντα κανονικά.

Αφού απέκλεισαν όλες τις πιθανές αιτίες, η διάγνωσή τους ήταν πρόκειται για βμε άγνωστη αιτία.

Τι είναι η αιμολακρία

Η πάθηση αυτή συνδέεται συνήθως με τη βακτηριακή επιπεφυκίτιδα. Ωστόσο, σε μερικέςς περιπτώσειςέχουν παρατηρηθεί σε εγκύους και συνδέονται με τις ορμόνες. Επίσης, μπορεί να είναι ένδειξη όγκου.

Το φαινόμενο του να κλαίει κάποιος αίμα είναι γνωστό στους αιώνες. Σε μια ιστορική μελέτη τέτοιων περιστατικών που δημοσιεύθηκε το 2011, ο οφθαλμίατρος Χουάν Μουρούμπε αναφέρει ότι η αιμολακρία καταγράφηκε για πρώτη φορά σε επιστημονικό έγγραφο πριν 1.500 χρόνια από τον Βυζαντινό γιατρό Αέτιο.

Στη μελέτη τους οι Ινδοί γιατροί αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι καλοήθης, αλλά συνδέεται με πιο σοβαρές ασθένειες, όπως είναι η διαταραχή αιμορραγίας.

Όπως τονίζουν πρέπει να γίνεται ενδελεχής αξιολόγηση στους ασθενείς πριν η κατάστασή τους χαρακτηριστεί «ιδιοπαθητική», όπως συνέβη στην περίπτωση της 11χρονης.