Τα σημερινά παιδιά δυσκολεύονται στα άλματα, λέει νέα έρευνα

Τα σημερινά παιδιά δυσκολεύονται στα άλματα, λέει νέα έρευνα

Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλα άλματα όσο οι γονείς τους, υποστηρίζει νέα έρευνα. Μειωμένες είναι, επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι αθλητικές ικανότητες των παιδιών και η συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες.

Η έρευνα διεξήχθη από την οργάνωση “Active Healthy Kids Australia”* (AHKA) και διεπίστωσε ότι τα παιδιά σήμερα δεν κάνουν δραστηριότητες  που έκαναν στο παρελθόν, όπως το να παίζουν κουτσό, να σκαρφαλώνουν δέντρα ή να παίζουν σκοινάκι.

Η έρευνα σημείωσε ότι το μήκος του άλματος των παιδιών μειώθηκε για τα αγόρια ηλικίας 9 έως 11 ετών κατά 4,5 εκατοστά μέσα σε 30 χρόνια και κατά 7,6 εκατοστά για αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Η αντίστοιχη μείωση στα κορίτσια ήταν 8,5 εκατοστά για τις ηλικίες 9 έως 11 ετών και 9,3 εκατοστά για τις ηλικίες 12 έως 15 χρόνων.

Η δυσκολία στα άλματα κάνει αδύναμα τα παιδιά

Η συνιδρύτρια της αθλητικής οργάνωσης AHKA και επικεφαλής της έρευνας, Natasha Schranz, σημείωσε ότι η μειωμένη συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες και η λιγότερη ενασχόλησή τους με παιχνίδια όπως το κουτσό, οδήγησε και σε μείωση της μυϊκής τους δύναμης.

«Ξέρουμε, πλέον, ότι τα τελευταία 30 χρόνια η φυσική κατάσταση των παιδιών, ιδίως όταν την εξετάζουμε ως μυϊκή δύναμη και πραγμάτωση μακρών αλμάτων, έχει μειωθεί. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν είναι το ίδιο δυνατά, όπως – ας πούμε – ήταν οι γονείς τους».

Η καλή φυσική κατάσταση των μυών είναι εξίσου σημαντική για την υγεία του παιδιού με την αερόβια φυσική κατάστασή του.

«Γνωρίζουμε, επίσης, ότι βοηθά τα παιδιά να έχουν και να συνεχίσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους έναν ενεργό τρόπο ζωής», τόνισε η Natasha Schranz.

Η μειωμένη μυϊκή δύναμη επηρεάζει την αυτοπεποίθηση

Ο Leigh Kruger είναι καθηγητής φυσικής αγωγής για πάνω από μια δεκαετία σε σχολεία της Νότιας Αυστραλίας και δεν εκπλήσσεται από τα ευρήματα της έρευνας.

«Πολλά παιδιά ασχολούνται με συγκεκριμένα σπορ και προπονήσεις, αλλά δεν παίζουν έξω από το σπίτι και δεν ασχολούνται με πολλά αθλητικά παιχνίδια. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι τι πραγματικά κάνουν όλη την ημέρα. Πολύ συχνά θα κάθονται σε έναν καναπέ και θα παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή θα ασχολούνται με τα social media και δεν θα παίζουν έξω…».

H Natasha Schranz τόνισε ότι η μειωμένη μυϊκή φυσική κατάσταση των παιδιών έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν λιγότερες πιθανότητες να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα, αφού οι ικανότητές τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του μειώνονται.

«Τα περισσότερα παιδιά δεν ασχολούνται ούτε μισή ώρα την ημέρα με κάποια άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης. Δεν βλέπουμε πια παιδιά να σκαρφαλώνουν στα δέντρα ή να κάνουν μονόζυγο και όλη αυτή η κατάσταση μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο. Η δύναμή τους μειώνεται και εκείνα νιώθουν ανίκανα να φέρουν σε πέρας δραστηριότητες που άλλα παιδιά ίσως κάνουν, αγχώνονται και τείνουν να τα παρατάνε πιο εύκολα ή να μην ασχολούνται καν».

Φταίνε οι υπερπροστατευτικοί γονείς;

Μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία για το περισσότερο άγχος στα παιδιά είναι οι υπερπροστατευτικοί γονείς.

Σύμφωνα με την Δρ. Schranz αυτός μπορεί να είναι και ένας λόγος που τα παιδιά πλέον δεν συμμετέχουν όσο παλιότερα σε παιχνίδια και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο, όπως το μονόζυγο ή η ρόδα.

Τα περισσότερα παιδιά είναι πιο ζωηρά και ενεργά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. Η επένδυση στο παιχνίδι σε ανοιχτούς χώρους, λοιπόν, είναι μια κίνηση που τα σχολεία και οι γονείς πρέπει να κάνουν.

Το παιχνίδι στην εξοχή, άλλωστε δυναμώνει τα παιδιά και τεστάρει τα όριά τους. «Τα παιδιά τραβούν, σπρώχνουν, πηδούν, κάνουν ποδήλατο, βρίσκουν ή χάνουν την ισορροπία τους όταν παίζουν έξω. Επομένως αυξάνουν και την μυϊκή τους δύναμη. Μαζί με αυτήν αυξάνουν και τις ικανότητές τους και την αυτοπεποίθηση τους».

 

Active Healthy Kids Australia είναι μια συνεργασία μεταξύ Πανεπιστήμιων και Ινστιτούτων από όλη την Αυστραλία που μοιράζονται κοινό ενδιαφέρον για την αύξηση της φυσικής άσκησης στα παιδιά και τους εφήβους.

 

πηγή: abc.net.au