«Το παιδί έμεινε αβοήθητο»: Παιδίατρος καταδικάστηκε για θάνατο 4χρονου αγοριού από αμέλεια στη Θεσσαλονίκη

Χαλκίδα

«Το παιδί έμεινε αβοήθητο»: Παιδίατρος καταδικάστηκε για θάνατο 4χρονου αγοριού από αμέλεια στη Θεσσαλονίκη

Για το θάνατο ενός 4χρονου αγοριού τον Μάιο του 2017.

Η υπόθεση αφορά έναν 4χρονο που είχε μεταφερθεί από τους γονείς του σε περιφερειακό νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας, με έντονους πόνους στην κοιλιά και εμετούς. Το παιδί λίγες ώρες αργότερα πέθανε λόγω συστροφής (νέκρωσης) του εντέρου. Ο παιδίατρος καταδικάστηκε από το Εφετείο σε φυλάκιση 2 ετών με 3ετή αναστολή, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Αναλυτικότερα, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο, γιατί δεν διέγνωσε σωστά το περιστατικό με βάση τη συμπτωματολογία του παιδιού και δεν οργάνωσε τη διακομιδή του σε μεγαλύτερο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αναγκαστούν οι γονείς να μεταφέρουν τον 4χρονο με δικό τους αυτοκίνητο, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου τελικά παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τη ζωή του.

«Κανένας γιατρός δεν δικαιούται να παραβλέψει τη συμπτωματολογία του ασθενούς. Το μόνο που έκανε καθ’ όλη διάρκεια της παραμονής του παιδιού στο νοσοκομείο ήταν να επαναλάβει τον ίδιο έλεγχο που είχε κάνει προηγουμένως η ειδικευόμενη γιατρός, καταλήγοντας στη διάγνωση που είχε βάλει αρχικά στο μυαλό του- αυτή της ιογενούς λοίμωξης» ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας. «Λυπάμαι διότι στο παιδί δεν δόθηκε καμία ευκαιρία. […] Έμεινε αβοήθητο», συμπλήρωσε.

Ωστόσο κατά την απολογία του, ο ίδιος υποστήριξε πως ήταν ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην επαγγελματική του διαδρομή. «Σκέφτηκα ότι ήταν ένα οξύ κοιλιακό άλγος και προσπαθούσα να κάνω διερεύνηση. Δεν είχε στοιχεία αφυδάτωσης και σοκ. Έψαχνα να βρω αν υπάρχει σχέση με εμβόλιο που είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα για μηνιγγίτιδα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. Όταν γυρίσει το έντερο στραγγαλίζει τον αγγειακό μίσκο, τη μεσεντέρια αρτηρία.

»Αυτό τον έλεγχο δεν μπορούν να τον κάνουν τα περιφερειακά νοσοκομεία. Θέλει ειδικό πρωτόκολλο για τη συγκεκριμένη εξέταση- γίνεται σε ακτινολογικό εργαστήριο νοσοκομείου που εμείς δεν διαθέταμε» σημείωσε, αρνούμενος τις ποινικές του ευθύνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για αφράτους, μικρούς λουκουμάδες παραλίας – με ζάχαρη

Κεραμέως για υπόθεση Πάρου: «Το διάβασα και τρελάθηκα, ζήτησα αμέσως διερεύνηση»

Ξάνθη: Παιδί τραυματίστηκε σε παραλία από γυάλινα μπουκάλια μπίρας – ασυνείδητοι τα έθαψαν στην άμμο!

Ροή Ειδήσεων