Τσαμπίκα Ζωή Κοντόγιαννου: Η δημιουργός της «Φούλας της διατροφούλας» και διατροφολόγος μιλά στο Infokids!

Τσαμπίκα Ζωή Κοντόγιαννου: Η δημιουργός της «Φούλας της διατροφούλας» και διατροφολόγος μιλά στο Infokids!

Τσαμπίκα Ζωή Κοντόγιαννου: Η δημιουργός της «Φούλας της διατροφούλας» και διατροφολόγος μιλά στο Infokids!

Η «Φουλα η διατροφούλα» είναι ένα παιδικό τραγούδι – και πλέον και βιβλίο – που φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τα μικρά παιδιά πάνω σε ένα πολύ σημαντικό θέμα υγείας: τον παιδικό διαβήτη.

Ο παιδικός διαβήτης αλλάζει την καθημερινότητα πολλών παιδιών. Κάθε μέρα, τα παιδιά αυτά καλούνται να προσέχουν τι τρώνε, να μετρούν το σάκχαρό τους και να λαμβάνουν ινσουλίνη. Κάποια φορούν libre ή αντλία, αξεσουάρ υγείας άγνωστα στα υπόλοιπα παιδιά. Είναι μια συνεχής προσπάθεια να διατηρήσουν την υγεία τους, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να ζουν όπως όλα τα άλλα παιδιά – να παίζουν, να γελούν και να απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία. Παρά τις δυσκολίες, αυτά τα παιδιά δείχνουν καθημερινά πόσο δυνατά και γενναία είναι. Με τη στήριξη των γονιών, των φίλων και των ειδικών, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την κατάσταση και να ζουν μια πλήρη και χαρούμενη ζωή.

Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, τα παιδιά γύρω τους να μάθουν και να κατανοήσουν τι περνούν οι φίλοι τους με διαβήτη. Να μάθουν να σέβονται τις ανάγκες τους, να είναι υποστηρικτικά και να βοηθούν όπου μπορούν. Όλοι μαζί, με κατανόηση και αλληλεγγύη, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά με διαβήτη νιώθουν αποδεκτά και ασφαλή, έχοντας την ευκαιρία να ζουν μια ζωή γεμάτη παιχνίδι, αγάπη και χαρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τσαμπίκα Ζωή Κοντόγιαννου, διατροφολόγος και δημιουργός της «Φούλας της διατροφούλας», έρχεται να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια μέσα από το παιδικό τραγούδι και το βιβλίο της. Με το έργο της, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τα μικρά παιδιά για τον παιδικό διαβήτη, κάνοντας το θέμα πιο προσιτό και κατανοητό.

Η ιστορία της Φούλας δεν είναι μόνο ένα παιδικό παραμύθι, αλλά ένας οδηγός που μέσα από μελωδίες και αφήγηση μαθαίνει στα παιδιά πώς να ζουν μια υγιεινή ζωή, ακόμα και με τον διαβήτη. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η δημιουργός μιλάει για την έμπνευσή της, τη σημασία της διατροφής στον διαβήτη και μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές για γονείς και παιδιά.

Ανακαλύψτε την ιστορία πίσω από τη «Φούλα τη διατροφούλα» και μάθετε πώς η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος στην καθημερινότητα των παιδιών με διαβήτη.

Ποια είναι η βασική ιδέα πίσω από το τραγούδι «Το Τραγούδι της Φούλας της Διατροφούλας»;

Η «Φούλα η διατροφούλα» είναι ένα τραγούδι που βρίσκεται μέσα στο ομότιτλο παραμύθι που κυκλοφόρησε πριν δυο μέρες. Προάγει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα του νεανικού διαβήτη. Να γίνει κάτι φυσιολογικό μιας και πολλά παιδιά φοράνε libre ή αντλία και να τους είναι αναγνωρίσιμο. 

Το ρεφρέν της Φούλας μάς λέει: 

«Τραγουδά, χαμόγελα και κοίτα πιο ψηλά μπορείς με τον διαβήτη να ζεις πολύ καλά». 

Ποια είναι η σημασία της διατροφής στη διαχείριση του παιδικού διαβήτη;

Η διατροφή στον διαβήτη παίζει καθοριστικό ρόλο. Οφείλουμε να μάθουμε να τρεφόμαστε με τέτοιο τρόπο, που να ρυθμίζουμε τη γλυκόζη και να βάζουμε αντίστοιχα την ινσουλίνη που λείπει. Είναι σημαντικό να μάθουν τα γραμμάρια του υδατάνθρακα σε κάθε τρόφιμο σε πόσες μονάδες ινσουλίνης αντιστοιχούν. 

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές για την υγιεινή διατροφή σε παιδιά με διαβήτη;

Τα παιδιά είναι σημαντικό να μάθουν να συνδυάζουν τις τροφές με τρόπο τέτοιο, που να μην ανεβάζουν το γλυκαντικό φορτίο (ΓΦ) στο γεύμα τους. Μικρά tips που είναι καθοριστικά στη συνολική εικόνα της θεραπείας τους. Μαθαίνοντας ποιες ομάδες τροφίμων ανεβάζουν το ΓΦ στον οργανισμό και ποιες όχι, θα έχουν καλύτερα επίπεδα σακχάρου στην καθημερινότητά τους. 

Ποιοι παράγοντες μπορεί να δυσκολεύουν τα παιδιά να τηρούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες;

Οι συνθήκες της καθημερινότητας μας δυσκολεύουν όχι μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και τους μεγαλύτερους. Τα σχολικά κυλικεία που δεν τηρούν τις προδιαγραφές του ΦΕΚ, οι γιαγιάδες και οι παππούδες που προσέχουν τα παιδιά και είναι πιο ευέλικτοι στις επιλογές των σνακ, οι συχνές εκδηλώσεις και τα σχολικά πάρτι είναι μόνο κάποιες από τις δυσκολίες που οι γονείς μου μαρτυρούν ότι συναντούν καθημερινά και δυσκολεύουν τα παιδιά στο να τηρούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. 

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές συμβουλές για τους γονείς παιδιών με διαβήτη σχετικά με τη διατροφή;

Οι γονείς είναι βασικό όσο μπορούν να υιοθετήσουν και εκείνοι βασικές διατροφικές συμπεριφορές που θα βοηθήσουν έτσι και τα παιδιά στην κατανάλωση. Από αυτές οι πιο βασικές είναι η αποφυγή των αναψυκτικών και των γλυκών καθημερινά, η κατανάλωση σαλάτας πάντα με τα κυρία μας γεύματα και ένα βραδινό που θα βοηθήσει το παιδί να αποφύγει τις επικίνδυνες βραδινές υπογλυκαιμίες. 

Ποιες είναι οι πιο συχνές παγίδες για τους γονείς σχετικά με τη διατροφή του παιδιού με διαβήτη;

Οι γονείς αρχικά πρέπει να αποδεχτούν την κατάσταση. Αφού το αποδεχτούν πρέπει να επισκεφτούν έναν Ενδοκρινολόγο ο οποίος θα τους καθοδηγήσει με τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν από δω και στο εξής. Έπειτα έναν Διαιτολόγο ο οποίος θα τους μάθει όλο το διατροφικό κομμάτι που είναι το βασικότερο. Τέλος, αν δεν υπάρχει αποδοχή έστω και από ένα μέλος της οικογένειας έναν Ψυχολόγο, ο οποίος θα τους βοηθήσει. 

Ποια συμπτώματα μπορεί να ανησυχήσουν τον γονιό και να πάει το παιδί του σε ειδικό για να διαπιστώσει εάν πάσχει από διαβήτη;

Τα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά και σε παραπέμπουν αμέσως στο διαβήτη είναι τα λεγόμενα τρία «Π»: Πολυουρία, πολυφαγία, πολυδιψία. Αν το παιδί έχει πάρα πολύ έντονα κάτι από αυτά τα τρία σε βαθμό ανησυχίας, πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξετάσεις. Αυτά τα συμπτώματα τα αναλύουμε και στο παραμύθι για να γίνει και κατανοητό στα παιδιά. 

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί και το αντίστοιχο βιβλίο σας. Πείτε μας για αυτό

Πέρα από το επάγγελμά μου και από μητέρα δυο παιδιών, είμαι εξωτερική συνεργάτης σε βρεφονηπιακό σταθμό, και δραστηριοποιούμε διατροφικά  με παιδιά 4-6 ετών. Έτσι λοιπόν είμαι ευαισθητοποιημένη σε μικρές ηλικίες. Ήθελα με απλό τρόπο να τους εξηγήσω τι συμβαίνει στο σώμα μας και ότι μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Έτσι «γεννήθηκε» η Φούλα, ένα κοριτσάκι με σακχαρώδη διαβήτη. Εξηγώ πώς πρέπει να συνδυάζουμε τις τροφές αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν μετά την αναγνώριση της κατάστασης. 

Το παραμύθι, πέρα από το τραγούδι που το συνοδεύει, περιέχει και αφήγηση για τα τυφλά παιδιά. Επίσης, η αφήγηση μπορεί να βοηθήσει και όλα τα παιδιά που θα το διαβάσουν να το κατανοήσουν καλύτερα. Εύχομαι η «Φούλα η διατροφούλα» να αγαπηθεί και να αγκαλιαστεί από τα παιδιά, έχοντας ή όχι σακχαρώδη διαβήτη. 

Μπορείτε να βρείτε το νέο βιβλίο εδώ!

Κοντογιαννου Τσαμπίκα – Ζωή

Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc 

Διαβάστε επίσης:

8 βιβλία που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις

«Παιδικός» διαβήτης: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την καρδιά και το προσδόκιμο ζωής που δεν πρέπει να αγνοείτε

Το διαβητικό παιδί στο σχολείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Ροή Ειδήσεων