Σε αυτά τα 12 σημεία της Αττικής απαγορεύεται το κολύμπι – Γαλάζια Σημαία: Αφαιρέθηκε από 13 ελληνικές ακτές – Δείτε ποιες είναι

Σε αυτά τα 12 σημεία της Αττικής απαγορεύεται το κολύμπι – Γαλάζια Σημαία: Αφαιρέθηκε από 13 ελληνικές ακτές – Δείτε ποιες είναι

Σε 12 σημεία στην περιφέρεια Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, καθώς τα θαλάσσια νερά δεν πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας.

 

 Τα 12 σημεία που απαγορεύεται το κολύμπι στην αττικη

  1.  Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.
  2.  Σε όλη την περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.
  3.  Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
  4.  Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.
  5.  Στην περιοχή από το Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).
  6.  Στο αριστερό σημείο της ακτής ΕΔΕΜ πλησίον εστιατορίου ΕΔΕΜ και 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του ρέματος Πικροδάφνης.
  7.  Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.
  8.  Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.
  9.  Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).
  10.  Στη Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.
  11. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ.Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνεται η ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.
  12. Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.

Για τις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών για κολύμβηση, επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των ακτών, με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μη καταστρέφονται.

Τονίζεται, τέλος, ότι η απαγόρευση βασίζεται σε αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν κατά την προηγούμενη και την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών.

Δείτε το κείμενο της ενημέρωσης εδώ

 

Γαλάζια Σημαία: Αφαιρέθηκε από 13 ελληνικές ακτές – Δείτε ποιες είναι

Συνολικά 13 βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» έχασαν το βραβείο τους για το 2023 επειδή δεν οργανώθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι διαχειριστές οφείλουν να οργανώσουν εγκαίρως τις ακτές και να στείλουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου.

Μέχρι και σήμερα στις ακτές που αναφέρονται παρακάτω δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωσή τους σύμφωνα με τα κριτήρια που αφορούν: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επισκέψεις ελέγχου από αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, επισκέψεις που, επί το πλείστων, γίνονται απροειδοποίητα. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην τήρηση των κριτηρίων και σε άλλες ακτές, θα ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις.

Η απόσυρση στις εν λόγω ακτές γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης ενώ η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική.

Σύμφωνα με την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» οι 13 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

  • Ακτή Πλάκα, Δήμος Ναυπλιέων, Π. Ε. Αργολίδας
  • Ακτή Τουρκοπόδαρο/White Rocks Hotel, Δήμος Αργοστολίου, Π.Ε Κεφαλονιάς
  • Ακτή Σκουτάρι, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
  • Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
  • Ακτή Στόμιο, Δήμος Αγιάς, Π. Ε. Λάρισας
  • Ακτή Πόντι, Δήμος Λευκάδας, Π.Ε. Λευκάδας
  • Ακτή Τσαμπίκα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
  • Ακτή Τσαμπίκα Συμιακή, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
  • Ακτή Ενυδρείο 1-Άγαλμα Διαγόρα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου
  • Ακτή Ενυδρείο 2-Grand Hotel, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Ρόδου

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Εγκεφαλικά νεκρός ο 13χρονος που πνίγηκε και τον επανέφεραν στη ζωή

Οργανώστε ένα καλοκαιρινό παιδικό πάρτι γενεθλίων που θα τους μείνει αξέχαστο

10χρονη με σύνδρομο σύνθετου περιοχικού πόνου: “Πονάω ακόμα και όταν με αγκαλιάζουν οι γονείς μου”