Σάνα Μάριν: “Την ίδια στιγμή που είμαστε μητέρες και παίρνουμε αποφάσεις, διασκεδάζουμε με τους φίλους μας. Οι γυναίκες αξίζουν τα πάντα”

Σάνα Μάριν: "Την ίδια στιγμή που είμαστε μητέρες και παίρνουμε αποφάσεις, διασκεδάζουμε με τους φίλους μας. οι γυναίκες αξίζουν τα πάντα"

Σάνα Μάριν: “Την ίδια στιγμή που είμαστε μητέρες και παίρνουμε αποφάσεις, διασκεδάζουμε με τους φίλους μας. Οι γυναίκες αξίζουν τα πάντα”

Η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν σε μία αποστομωτική συνέντευξη για όλα τα σεξιστικά σχόλια προς το πρόσωπό της μετά τον “επίμαχο χορό”.

Η Σάνα Μάριν διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας για τέσσερα χρόνια, αξίωμα που καμία άλλη πολιτική προσωπικότητα, ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα, δεν είχε λάβει σε τόσο νεαρή ηλικία (34 ετών).

Στο διάστημα της διακυβέρνησής της, χειρίστηκε άψογα κρίσιμα ζητήματα, όπως ο κορονοϊός, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Από όλα τα παραπάνω, όμως, αυτό που επέλεξαν να “αποστηθίσουν” ορισμένοι, ως “απόσταγμα” της πορείας της στην πολιτική ήταν ο χορός σε ένα πάρτι τον Αύγουστο του 2022, μετά τη διαρροή ενός βίντεο που την έδειχνε -κρατηθείτε- να διασκεδάζει με συναδέλφους και φίλους.

Λίγο καιρό νωρίτερα, είχε βρεθεί σε μουσικό φεστιβάλ με… ροκ ενδυμασία ( leather jacket, τζιν σορτς, μαύρες μπότες), γεγονός που επίσης σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Το γεγονός ότι μία γυναίκα-πολιτικός-πρωθυπουργός, είχε ένα αντισυμβατικό προφίλ, ντύσιμο ή τρόπο ζωής ήταν αρκετό για να σχολιαστεί αρνητικά κάθε της επιλογή και δημόσια εμφάνιση, που παρέκκλινε από τα στενά όρια που “ορίζει” το πρότυπο καθημερινότητας (όχι οποιουδήποτε) μίας γυναίκας πρωθυπουργού.

Τα σχόλια που είχε δεχτεί τότε είχαν εξήγηση: Είναι βλέπετε γυναίκα. Ήταν μάλιστα τέτοια, που την έκαναν να “λυγίσει”, να κλάψει, να υποβληθεί μέχρι και σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών, ακόμα και να απολογηθεί.

 “Είμαι ένα ανθρώπινο ον”

Τον περασμένο Απρίλιο, έχασε στις εκλογές, άφησε το πρωθυπουργικό γραφείο, εγκατέλειψε τον αρχηγικό θώκο του κόμματος και εν τέλει έριξε τη “βόμβα” ότι αποχωρεί από το κοινοβούλιο και ουσιαστικά αποσύρεται από την πολιτική σε ηλικία 37 ετών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Elle” μίλησε για όλα τα παραπάνω, απαντώντας στα σχόλια που είχε δεχτεί τότε και ρίχνοντας ένα μεγαλοπρεπές χαστούκι σε κάθε φθηνό, απολιτίκ, μα πρωτίστως σεξιστικό οχετό προς το πρόσωπό της.

“Ήθελα να δείξω στη νέα γενιά, ειδικά στις νέες γυναίκες, ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Δεν χρειάζεται να γίνεις κάτι άλλο. δεν χρειάζεται να είσαι μεγαλύτερος άντρας. Χρειαζόμαστε διαφορετικότητα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους με γκρι κοστούμια”, λέει πριν σχολιάσει τη διαρροή εκείνου του “επίμαχου” (sic) βίντεο:

“Ένιωσα σαν μια τέτοια εισβολή στην ιδιωτική μου ζωή. Ήταν σκληρό και το ένιωσα ως προσωπική επίθεση, οπότε ήταν πραγματικό συναίσθημα. Πάντα δουλεύω και έχω δύο εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών τον χρόνο. Φυσικά, δεν πίνω όταν είμαι στη δουλειά. Κάνω τη δουλειά μου και πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη. Έτσι, όταν κάνω μικρές καλοκαιρινές διακοπές και μπορώ να δω τους φίλους μου, πίνω μερικά ποτά, χορεύω. Δεν βλάπτει κανέναν”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

Ο πραγματικός λόγος των αντιδράσεων

Εν συνεχεία, η Σάνα Μάριν είπε: “Υπάρχει πάντα αυτό το ηθικό βλέμμα: Φέρθηκε σωστά; Πώς μπορεί να χορεύει έτσι;. Υπάρχει η ηθική ματιά σε ό,τι κάνει μια γυναίκα, είτε είναι πώς μεγαλώνεις το παιδί σου, είτε πώς κάνεις τη δουλειά σου, πώς ζεις την προσωπική σου ζωή ή τι φοράς”.

Το πρόβλημα δεν ήταν ο χορός μου. Έχουμε δει άλλους πολιτικούς να χορεύουν και να τραγουδούν και να πίνουν. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι έδειχνα υπερβολικά σέξι. Είναι ο τρόπος που χόρεψα, ο τρόπος που έπαιζα. Κοίταξα με λάθος τρόπο. Ήμουν πολύ μικρή. Ντυνόμουν διαφορετικά από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι. Λειτουργούσα με τρόπο που πίστευαν ότι είναι λάθος.

Και κατέληξε γελώντας: “Δεν είμαι πια πρωθυπουργός, αλλά ακόμα κάνω πάρτι. Την ίδια στιγμή που είμαστε μητέρες και παίρνουμε αποφάσεις, διασκεδάζουμε με τους φίλους μας. Είμαστε όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Και δεν χρειάζεται να μειώνουμε καθόλου τον εαυτό μας. Νομίζω ότι οι γυναίκες αξίζουν τα πάντα. Θα έπρεπε να έχουν τα πάντα, όπως είχαν πάντα οι άντρες“.

Διαβάστε επίσης

Ασπασία Μπόγρη: Το μήνυμα της μητέρας της για τα γενέθλιά της

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειας: «Για να δουλέψει ο θηλασμός χρειαζόμαστε…»

Ροή Ειδήσεων