Τραυματισμοί στα δάχτυλα από κλείσιμο πόρτας: Πώς προλαμβάνουμε αιματώματα και κατάγματα

Τραυματισμοί στα δάχτυλα από κλείσιμο πόρτας: Πώς προλαμβάνουμε αιματώματα και κατάγματα

Ένας ορθοπεδικός δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς

Ένας από τους συχνότερους λόγους τραυματισμών στα δάχτυλα είναι από το κλείσιμο μια πόρτας.

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο ορθοπεδικος Δημήτριος Μόρφης, η βαρύτητα του τραυματισμού ποικίλλει. Η βαρύτητα του τραυματισμού ποικίλλει. μπορεί να είναι από ένα απλό υπονύχιο αιμάτωμα, έως και σύνθετες μεικτές βλάβες των δακτύλων με ανοικτά κατάγματα. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί ακόμα και ακρωτηριασμός του δακτύλου.

Και συνεχίζει: «Δυστυχώς αυτά τα κατάγματα επηρεάζουν συχνά τις ηλικίες από 2 έως 6 ετών. Ο πιο συχνός τόπος τραυματισμού είναι το σπίτι κατά πρώτο λόγο και το αυτοκίνητο κατά δεύτερο λόγο.Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι συχνά ο τραυματισμός συμβαίνει εκεί που είναι ο μεντεσές της πόρτας και ένα μικρό παιδί μπορεί να τοποθετήσει εκεί το χέρι του εξερευνώντας, τη λάθος στιγμή»

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραυματισμούς

Αποφεύγουμε, όσο μπορούμε, να αφήνουμε μικρά παιδιά μόνα τους σε πόρτες που ανοιγοκλείνουν

Όταν χρειάζεται να περιμένουν σε ουρά δίπλα σε μια πόρτα, φροντίζουμε υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα να παραμένει ανοικτή και να μην πλησιάζουν τα παιδιά σε επικίνδυνα σημεία

Σε επαγγελματικούς χώρους μπορούν να τοποθετηθούν ειδικοί μηχανισμοί για ομαλό, αργό κλείσιμο της πόρτας αφενώς και αφετέρου προστατευτικά από τη μεριά του μεντεσέ

«Τέλος, κάτι που αφορά όλες τις ηλικίες, να μη βιαζόμαστε. Μετά από τέτοιους τραυματισμούς καλό είναι να επιζητούμε ιατρική συμβουλή καθώς πολλοί τραυματισμοί μπορεί να είναι σοβαρότεροι απ’ ότι φαίνεται αρχικά», καταλήγει ο ορθοπεδικός.

Διαβάστε επίσης:

Τα πέντε πιο τραγικά ατυχήματα με παιδιά που ξεχάστηκαν στο αυτοκίνητο: Τι λένε οι ειδικοί

Προοδευτική απώλεια ακοής στην προεφηβική ηλικία