Mom-shaming: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Mom-shaming: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Mom-shaming: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Ορισμένες από τις συμβουλές των τρίτων και η κριτική τους έχουν οδηγήσει στη δυσάρεστη τάση του mom-shaming.

Ο σύζυγός σας, η οικογένειά σας, οι φίλοι σας ή ακόμη και άγνωστοι μπορεί να αναρωτιούνται για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε το παιδί ή τα παιδιά σας. Ως μητέρα, υπάρχουν πολλές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε στην καθημερινότητα και δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίογια το πώς μπορεί κανείς να είναι τέλειος γονιός. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να επικρίνουν τις επιλογές σας και οι συμβουλές τους μπορεί να μην είναι χρήσιμες. Ορισμένες από αυτές τις συμβουλές και η κριτική έχουν οδηγήσει στη δυσάρεστη τάση του mom-shaming. Τι είναι όμως αυτό ακριβώς, γιατί το κάνουμε και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Τι είναι το Mom-Shaming;

Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τον εκφοβισμό μιας μαμάς, συνήθως από άλλες μαμάδες, για τις γονικές της επιλογές. Αυτό μερικές φορές γίνεται με διακριτικούς τρόπους, αλλά όχι πάντα. Συμβαίνει πρόσωπο με πρόσωπο, σε φόρουμ συζητήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί οι άνθρωποι το κάνουν;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Αυτοί, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τους παρακάτω:

Βαρεμάρα: Η γονεϊκότητα μπορεί να είναι βαρετή, και μια διαφωνία για κάτι όπως το γιατί και πώς οι μαμάδες πρέπει ή δεν πρέπει να θηλάζουν τα παιδιά τους δίνει μια πικάντικη νότα στα πράγματα.

Θυμός: Όταν ένας γονιός είναι θυμωμένος με τα παιδιά του, μερικές φορές μεταφέρει αυτόν τον θυμό σε άλλους ανθρώπους για να αποφύγει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ζήλια: Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για ορισμένους γονείς. Όταν φαίνεται ότι μια άλλη μαμά τα έχει όλα εύκολα, ή ότι βγάζει περισσότερα χρήματα, ή ότι τα παιδιά τους έχουν καλύτερη συμπεριφορά, είναι εύκολο να τα κρίνουν και να ντροπιάσουν τις επιλογές της για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το Mom Shaming

Το πώς θα το αντιμετωπίσετε, εξαρτάται από το άτομο που κάνει το mom-shaming και από το πώς το αντιμετωπίζει. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε λίγη απόσταση και να αναρωτηθείτε αν αυτό που λέγεται είναι αλήθεια. Απλά σκεφτείτε αν συμφωνείτε ή όχι με αυτόν που σας κρίνει. Αν ναι, μπορείτε να κάνετε μια αλλαγή. Αν όχι, μπορείτε να προχωρήσετε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις επιλογές σας.

Δεύτερον, αν πρόκειται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να κάνετε unfollow, unfriend, να μπλοκάρετε και να διαγράψετε τα σχόλια. Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ανοίξετε διάλογο και να το συζητήσετε, εκτός αν πρόκειται για μέλη της οικογένειας και στενούς φίλους, δεν αξίζει τον κόπο.

Στην περίπτωση που είναι η οικογένεια και οι φίλοι που κάνουν το mom-shaming, έχετε το δικαίωμα να τους μιλήσετε για αυτό. Πείτε τους ότι δεν εκτιμάτε τα λόγια και τα σχόλια και ότι θα προτιμούσατε να σταματήσουν. Αν συνεχίσουν, είναι δική τους ευθύνη και εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα να αποχωρήσετε από τη συζήτηση ή ακόμα και από το δωμάτιο. Το γεγονός ότι κάποιος είναι φίλος ή μέλος της οικογένειας δε σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψετε σε αυτόν ή σε οποιονδήποτε να σας κρίνει.

Τέλος, να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από το ποιος λέει τι για τις αποφάσεις σας ως γονέας, εσείς τελικά ξέρετε τι είναι καλύτερο για τα παιδιά σας και την οικογένειά σας. Κανείς δε χρειάζεται να συμφωνεί μαζί σας, αρκεί να μην παραβιάζετε νόμους ή να μην προκαλείτε βλάβη σε άλλους. Το πώς φροντίζετε τα παιδιά σας δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο εσάς.

Διαβάστε επίσης:

«Εσείς, πότε θα κάνετε παιδάκι;»: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ρωτήσετε κάποιον πότε θα γίνει γονιός;

Να δίνω ή να μη δίνω στο παιδί το κινητό; Τι λέει κορυφαίος παιδίατρος;

Ποιες είναι οι καλύτερες τακτικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά;

Ροή Ειδήσεων